GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalba Brodosplita i službeno odbijena

Žalba Brodosplita i službeno odbijena
STEČAJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Visoki trgovački sud odbio je žalbu Brodosplita na rješenje splitskog Trgovačkog suda o obustavi predstečajnog postupka nad tom tvrtkom, a rješenje je stiglo na splitski trgovački sud.

Tim rješenjem, koje je danas i službeno objavljeno na stranicama Visokog trgovačkog suda, obustavljen je predstečajni postupak nad Brodosplitom. Taj splitski škver bi umjesto nastavka predstečajnog postupka mogao u stečaj ako u dogledno vrijeme ne deblokira račun, odnosno ne uplati 50 milijuna kuna.

Kako se navodi u rješenju Visokog trgovačkog suda, žalba dužnika se odbija kao neosnovana, te je potvrđeno rješenje splitskog Trgovačkog suda.

U obrazloženju uz ostalo piše da je Trgovački sud u Splitu odlučio obustaviti predstečajni postupak nad Brodosplitom, da će se po pravomoćnosti rješenja nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka te upisati podatke o obustavi predstečajnog postupka u sudski registar tog suda i javne knjige, registre, upisnike i očevidnike u kojima je Brodosplit upisan kao nositelj nekog prava.

"Tijekom predstečajnog postupka Brodosplit je obavljao plaćanja koja nisu nužna za njegovo redovno poslovanje i na taj način postupio protivno odredbama članka 67. Stečajnog zakona. Uz to nisu valjano i argumentirano dokazali da su odvjetničke usluge, kao i usluge vanjskih suradnika bile nužne za njihovo redovno poslovanje", navodi se među ostalim u rješenju Visokog trgovačkog suda.

Predstečaj je početkom godine zatražio sam Brodosplit koji je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB koja je obuhvaćena sankcijama zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita je trebao biti utrošen na dovršetak dva broda, te ostale troškove. Predstečajni postupak je bio predložen i za Brodosplitova vlasnika grupaciju DIV u kojem su se kao razlog navele evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

Tijekom ožujka i travnja na tom sudu su održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a za 25 društava su pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka, te na njima rade tri suca splitskog trgovačkog suda.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV grupa, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
ZRAČNI PRIJEVOZ
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
RIJEKA . U Zračnoj luci (ZL) Rijeka ovog vikenda počinje ljetni red letenja. Naime, sutra, u nedjelju, kreće prvi ovosezonski domaći let Trade Air iz Zadra, a zatim u utorak, 28. ožujka stiže i prvi međunarodni let u ljetnom rasporedu, i to EasyJet iz Londona.
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
KARIJERE
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., dosadašnji Predsjednik NO-a Zdenko Adrović vodeću funkciju u ovom tijelu prepustio je Zoranu Vučiniću, dosadašnjem članu odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE