GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zakon o zemljištu otvara vrata značajnim turističkim investicijama

Zakon o zemljištu otvara vrata značajnim turističkim investicijama
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2019 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
POREČ - Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu otvorit će vrata značajnim investicijama u turizam, rečeno je u ponedjeljak na skupu "Investicijski potencijal turističkog zemljišta" održanom u Valamarovom kampu Istra Premium Camping Resort, u Funtani kraj Poreča.

Ministar državne imovine Goran Marić je ocijenio da sadašnji zakon o turističkom zemljištu donesen 2010. godine, zbog nedorečenosti i teške provedivosti nije zaživio u praksi.

"Kada se provodila pretvorba i privatizacija nekretnine su ušle u temeljni kapital, a zemljište nije, pa se u startu znalo da će zbog toga nastati nered. Sve što nije ušlo u temeljni kapital poduzeća pripalo je državi, tako da je zemljište korišteno bespravno i zbog toga su trpjeli svi, naročito i najviše hrvatsko gospodarstvo", kazao je ministar Marić.

Dodao je da se Zakonom o turističkom zemljištu pokušalo nešto napraviti 2010. godine, ali nažalost, kako je rekao "nijedna pravna radnja do danas nije realizirana".

Stoga je, nastavio je Marić, bilo nužno pristupiti donošenju novog zakona.

"Ovaj je zakon bio nužan, jer na neredu se ne može graditi budućnost, ali i zbog svih poduzetnika, države i zbog turističkog sektora koji je blokiran", rekao je Marić.

Istaknuo je da je zbog lošeg zakona bilo nemoguće planirati i razvijati dugoročnu strategiju, investirati i zapošljavati.

"Sve je bilo onemogućeno, svi su bili oštećeni, a nije bilo hrabrosti ni znanja da se novi zakon pokrene", rekao je Marić.

Stupanjem na snagu novoga zakona, automatizmom će svaki korisnik kampa biti u zakonskom zakupu i znat će se cijena po kojoj će plaćati zakupninu za zemljište, ali isto tako znat će se kome idu prihodi, poručio je Marić dodavši kako će više dobivati i jedinice lokalne samouprave.

Govoreći o konkretnim površinama zemljišta, naglasio je kako se samo u kampovima radi o više od 14 i pol milijuna kvadrata te više od 10 milijuna kvadrata zemljišta oko hotela.

"U Hrvatskoj je službeno registrirano 77 kampova površine 14,5 milijuna kvadratnih metara koji su bili predmet pretvorbe društvenih poduzeća i u kojima su objekti procijenjeni, a zemljište ispod objekata i oko objekata nije. To zemljište vrijedi oko šest milijardi kuna", zaključio je Marić.

Cappelli: Velika korist za turizam

Ministar turizma Gari Capelli kazao je da će zakon donijeti veliku korist hrvatskom turizmu.

"Otvorit će investicije od 2,5 do 3 milijarde eura, stvorit će se nova kvaliteta i radna mjesta. Dosad su tvrtke uz rizik išle dalje, a ovim prijedlogom zakona konačno će znati koliko i u što mogu investirati", rekao je Cappelli.

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić rekao je da je turistički sektor iznimno zadovoljan nakanom države da se pitanje zemljišta konačno riješi jer je to, kako je rekao, velik razvojni investicijski potencijal te osigurava stabilne prihode središnjoj i lokalnoj državi.

"Koncept koji je prešao s modela suvlasničke zajednice na zakup, turistički sektor pozdravlja. To je logičan model koji predviđa 50-godišnji zakup i dozvoljava značajne investicije. Mislim da je to jedan od okidača koji može osloboditi sav investicijski potencijal turističkog sektora Hrvatske koji se procjenjuje između 3 i 5 milijardi eura", rekao je Ostojić.

Tagovi: zakon o turističkom zemljištu, Goran Marić, hrvatski turizam, Gari Cappelli, Veljko Ostojić
PROČITAJ I OVO
Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja
POTEZI
Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja
BEČ - Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
RAST
Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza
ROVINJ - Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, najbrže je rastuća tvrtka te predvodnik u kvaliteti i inovativnosti proizvoda u industriji mediteranske ribe.
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
LIJEK
Merckov oralni lijek protiv korone pokazuje ohrabrujuće rezultate
NEW YORK - Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ŠIRENJE
CIAK Grupa preuzela Trgometal
ZAGREB - CIAK Grupa priopćila je kako je 3. ožujka finalizirala ugovor o preuzimanju Trgometala.
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
LOW COST
Zračna luka Zagreb cilja na low cost aviokompanije
ZAGREB - Zračna luka Zagreb započela je pregovore o dovođenju low cost aviokompanija kako bi se potaknuo rast jer pandemija koronavirusa i dalje uveliko utječe na industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE