GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije

Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije
MODERNIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 20:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao odgovor na klimatske promjene, Zagrebački holding već neko vrijeme investira u modernizaciju poslovanja te kontrolom i upravljanjem potrošnjom energenata, tokova otpada i vodnih resursa, nastoji smanjiti ekološki otisak poslovanja.

Zagreb se danas može pohvaliti 15-postotnim smanjenjem količine odloženog otpada u odnosu na prošlu godinu. Ove će se godine odložiti oko 170 000 tona, dok je u prošloj odloženo 200 000 tona. Isto tako, u prošloj godini se odložilo oko 7,25 % manje otpada u odnosu na 2018. godinu, što ukazuje na pozitivan trend. Jer, dok se količina odloženog otpada smanjuje, količina odvojenog otpada se znatno povećava.

U Gradu Zagrebu su osigurali spremnike za odvojeno prikupljanje otpada na kućnome pragu. Uz spremnike za miješani komunalni otpad, postavljeni su i spremnici za papir, plastiku i metalnu ambalažu za koje sugrađani dobivaju žute vrećice te vrećice i spremnike za biootpad. Kroz infrastrukturu je osigurano i oko 700 zelenih otoka po svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Također, tu je i jedanaest fiksnih i osam mobilnih reciklažnih dvorišta. Sve je to rezultiralo manjim količinama odloženoga miješanog komunalnog otpada.

Odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec

Jedan od pokazatelja jest i način na koji u Zagrebačkom holdingu upravljaju potrošnjom energenata u odlagalištu otpada Prudinec/Jakuševec.

Među prvima su u Hrvatskoj po načinu na koji su uredili odlagalište otpada u skladu sa zahtjevima zaštite okoliša, očuvanja prirodnih resursa, utjecaja na kvalitetu života lokalne zajednice te samog načina iskorištavanja potencijala odlagališta.

Potvrđuje to i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u Odluci o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj od 9. siječnja 2019. i dokumentu Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada u RH, u kojem se, među ostalim, navodi da je odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec jedan od rijetkih objekata u Republici Hrvatskoj koji ima funkciju usporedivu s Centrom za gospodarenje otpadom u cjelokupnom opsegu predviđenom projektnom dokumentacijom.

Na području odlagališta nalazi se postrojenje u kojem se reciklira građevinski otpad, proizvodi kompost, te obrađuje odlagališni plin uz stalni nadzor podzemnih i procjednih voda, zraka, sastava otpada i životinjskog svijeta. Puštanjem u pogon četvrtog seta motor generatora na termoenergetskom objektu - mTEO, u svibnju 2019. godine, povećana je količina iscrpljenog deponijskog plina za 2,1 milijun m3, te je povećana ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora sa 18.298 MWh u 2018. na 23.603 MWh u 2019. godini. Proizvedena električna energija iz obnovljivih izvora dovoljna je za podmirenje prosječne godišnje potrošnje za približno 7.868 domaćinstava.

Podsjetimo, radi se o prvom postrojenju za proizvodnju električne energije iz deponijskog plina u Republici Hrvatskoj koje je u funkciji još od 2004. godine i u kojem se nadzirano prikuplja i obrađuje odlagališni plin, čime se omogućuje zaštita ozonskog sloja, izbjegavanje efekta staklenika te proizvodnja električne i toplinske energije iz prikupljenog odlagališnog plina.

Iskorištavanje odvojeno sakupljenoga zelenog otpada i biootpada uređeno je na principima kružne ekonomije. Za potrebe održivog gospodarenja zelenim otpadom koji nastaje u procesu održavanja javnih zelenih površina u gradu Zagrebu, još je 1991. godine puštena u pogon kompostana Jankomir – prvi ekološki projekti odlaganja biljnog otpada u Hrvatskoj. Danas se iskorištavanje odvojeno sakupljenoga zelenog otpada i biootpada na području grada Zagreba obavlja na dvjema lokacijama, u kompostanama Markuševec i Prudinec, gdje se oporabljuje zeleni otpad te ga se kao kompost vraća na zelene površine grada i u proces proizvodnje bilja. Unatrag nekoliko godina zamjetan je trend rasta količina obrađenog otpada na kompostanama za 9% ili 1.681 tonu u 2018. te za 12% ili 2.470 tona u 2019. godini.

U čemu je važnost kružne ekonomije?

Vraćanjem u proizvodni ciklus na kraju uporabe, kružna ekonomija nastoji zadržati vrijednost proizvoda, materijala i resursa što je duže moguće, pri čemu se minimizira stvaranje otpada. Kružna ekonomija razvila se kao odgovor na ograničenja linearne ekonomije te predstavlja novi pristup funkcioniranja gospodarstva koji pruža potporu održivome razvoju. Prednosti koje novi model gospodarstva donosi očituju se u povećanju produktivnosti resursa, smanjenju štetnih utjecaja na okoliš, smanjenju ovisnosti o uvozu sirovina, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju konkurentnosti gospodarstva i poticanju održivoga gospodarskog rasta.

Na putu prema održivome razvoju, Hrvatska mora prevladati ograničenja koja proizlaze iz nedovoljno usklađenoga regulatornog okvira i politika za promicanje kružne ekonomije, nedostatne infrastrukture za povećanje korištenja vrijednih sekundarnih sirovina i smanjenje odlaganja otpada te nedovoljne informiranosti javnosti o prednostima kružne ekonomije i održivoga sustava gospodarenja otpadom. Zagrebački holding u svemu daje svijetli primjer.

Tagovi: Zagrebački holding, kružna ekonomija, Ana Stojić Deban, ekološki otisak, klimatske promjene, odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec
PROČITAJ I OVO
Đuro Đaković sa češkim Acquisitionom nastavlja pregovore o dokapitalizaciji
PREGOVORI
Đuro Đaković sa češkim Acquisitionom nastavlja pregovore o dokapitalizaciji
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković grupa u srijedu je objavila da na temelju provedene analize i ocjene dviju pristiglih neobvezujućih ponuda nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom DD Acquisition za sudjelovanje u restrukturiranju te slavonskobrodske kompanije dokapitalizacijom.
United Grupa preuzima najveću bugarsku novinsku kompaniju Vestnik Telegraf
ŠIRENJE
United Grupa preuzima najveću bugarsku novinsku kompaniju Vestnik Telegraf
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju najveće bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf EOOD od kompanije Intrust EAD.
Boeing 737 MAX ponovo smije letjeti po Europi
LETOVI
Boeing 737 MAX ponovo smije letjeti po Europi
BRUXELLES - Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) objavila je u srijedu da je dala službeno zeleno svjetlo za povratak na europsko nebo Boeingu 737 MAX-u, prikovanom za tlo 22 mjeseca nakon dviju nesreća.
Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa
SUMNJIVO
Tvornica koja proizvodi AstraZenecino cjepivo evakuirana zbog sumnjivog paketa

CARDIFF - Tvornica u Walesu koja proizvodi cjepivo AstraZenece protiv covida-19 evakuirana je nakon što je primila sumnjivi paket, objavila je u srijedu kompanija koja upravlja tvornicom.

EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
UGOVOR
EU traži od AstraZenece da objavi ugovor o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv covida-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE