GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni tjedni pad indeksa

Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni tjedni pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2018 / 19:22
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Kako je ožujak završio, tako je travanj započeo na Zagrebačkoj burzi. Negativno.

Indeksi bilježe četvrti uzastopni tjedni pad, a CROBEX je u jednom trenutku pao i ispod 1.800 bodova.

U tjednu su oba glavna indeksa pala po 0,2 posto pa je CROBEX zaključio na 1.801,44 boda, CROBEX10 na 1.046,09 bodova. Ukupni dionički promet zbog skraćenog je radnog tjedna umanjen za 53 posto ili 35,2 milijuna kuna te je iznosio 31,6 milijuna kuna.

Najlikvidniji je u proteklom tjednu bio Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) čijim je dionicama u redovnoj trgovini ostvaren promet od tri milijuna kuna, a u blok trgovini su trgovane u iznosu od 6,2 milijuna kuna. Cijena im je pala 1,5 posto, na 161,50 kuna. 

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) bilježi ukupno 2,3 milijuna kuna prometa, od čega se 2,1 milijun kuna odnosi na blok promet, a ostatak na redovni promet. Cijena je pala 1,6 posto, na 955,00 kuna. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) je trgovana u iznosu od 2,1 milijun kuna, uz rast cijene od 1,3 posto, na 40,60 kuna. Kompanija je ovoga tjedna potpisala s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) ugovor o prodaji i prijenosu 621.086 dionica Hotela Makarska po ukupnoj cijeni od 172,7 milijuna kuna. Nakon plaćanja ugovorne cijene i prijenosa dionica Valamar Riviera će steći ukupno 55,48 posto temeljnog kapitala i prevladavajući utjecaj u Hotelima Makarska. Valamar Riviera u ovom postupku djeluje zajednički s AZ obveznim mirovinskim fondovima. Po stjecanju dionica od CERP-a, Valamar će na AZ obvezne mirovinske fondove prenijeti dionice Hotela Makarska koje predstavljaju 30,48% temeljnog kapitala Hotela Makarska.

Gubitnica tjedna bila je Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A) koja je zbog prijetnje globalnog trgovinskog rata što će se neminovno odraziti na brodarski sektor potonula 9,5 posto, na 514 kuna, uz dva milijuna kuna prometa. 

Podravka (ZSE:PODR-R-A) bilježi tjedan bez postotne promjene, sa zadnjom cijenom od 260,00 kuna i prometom od 1,3 milijuna kuna.

Dionicama Arena Hospitality Grupe (ZSE:ATGR-R-A) cijena je porasla 0,2 posto, na 426,00 kuna, a njima se trgovalo u iznosu od 508 tisuća kuna.

Jadran (ZSE:JDRN-R-A) je na kraju tjedna ipak dobio nove vlasnike, ali su mu dionice u tjednu korigirane 0,7 posto, na 5,50 kuna, uz 485 tisuća kuna prometa. Nakon puno pripetavanja i u teškom cajtnotu, samo dan prije isteka službenog roka, novi vlasnici tvrtke Jadran Crikvenica, PBZ Croatia i Erste plavi fond, potpisali su ugovor s CERP-om čime su i službeno postali novi vlasnici crikveničke kompanije. Mirovinski fondovi tako će prema obvezujućoj ponudi, za cijenu od 199.8 milijuna kuna te s obvezom 200 – milijunskog ulaganja u tvrtku kroz narednih pet godina, preuzeti 70.74 posto vlasništva Jadran Crikvenice.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Podravka, Jadran Crikvenica, Atlantska plovidba, ZSE:ATPL-R-A, ZSE:JDRN-R-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:ARNT-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:PODR-R-A, Arena Hospitality Grou
PROČITAJ I OVO
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
CJEPIVO
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
NEW YORK - Cjepiva protiv covida-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito su učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
MREŽE
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
ZAGREB - D-Marin grupa proširila je svoju mrežu marina na Marinu Tribunj, četvrtu destinaciju u hrvatskom klasteru i 15. lokaciju u svom portfelju ekskluzivnih nautičkih destinacija na Sredozemlju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je u srijedu iz te grupe.
Marina Punat kreće u velike investicije
INVESTICIJE
Marina Punat kreće u velike investicije
PUNAT - Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE