GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje

Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 10:37
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili svoje preliminarne rezultate za 2020. godinu, odlučili smo promotriti koliko su tvrtke zadužene uspoređujući neto dug s EBITDA-om i postotkom financiranja duga.

Također, analitičari InterCapitala dodali su i koliki bi dodatni dug ove tvrtke mogle uzeti kako bi dosegle 3x EBITDA.

Napominjemo da su Adris Grupa i ZABA izuzeti iz pregleda jer Adris posluje kao holding, dok je ZABA banka.

Među promatranim tvrtkama Končar, HT i Ericsson Nikola Tesla posluju s negativnim neto dugom, što znači da njihova novčana pozicija (kratkoročna financijska imovina + novac i novčani ekvivalenti) premašuje njihov financijski dug. Osim toga, Arena Hospitality Group prijavila je negativni EBITDA (-49,1 mil. kuna), tako da nije uključena u gornji popis. Istodobno, neto dug Arene iznosi 977,7 milijuna kuna.

Ne iznenađuje što dvije turističke tvrtke vode na popisu s najvećom zaduženošću (od promatranih tvrtki). Valamar Riviera trenutno posluje s neto dugom / EBITDA od čak 27,6x. Godine 2020. Valamar je zabilježio pad prodaje od 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao rezultat znatno niže turističke aktivnosti tijekom ove ljetne sezone, zbog pandemije i međunarodne blokade. Kao posljedica, EBITDA tvrtke u prvoj 2020. godini iznosila je 102 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 87%.

Sljedeća je Maistra, s neto dugom / EBITDA-om od 11,2x, jer se EBITDA tvrtke smanjio za 74% u 2020. godini.

S druge strane, tri prehrambene tvrtke imaju najmanju zaduženost od promatranih tvrtki. Točnije, Atlantic Grupa posluje s neto dugom / EBITDA-om od 1,0x, slijede Kraš s 1,1x i Podravka s 1,3x.

Također smo provjerili koliko bi dodatnog duga tvrtkama trebalo da postignu 3x EBITDA, što se u regiji smatra prelomnom točkom i alarmom u smislu zaduženosti.

Ova analiza pruža informacije o potencijalima tvrtki za preuzimanja, ali i potencijalu za interni rast dodatnim zaduživanjem. Važno je naglasiti da tvrtke s neto dugom većim od 3x EBITDA nisu nužno prezadužene jer nisu sve jednake i njihove se industrije razlikuju (i obrnuto - određene industrije nisu sklone imati bilo kakav utjecaj). Napominjemo da smo zbog toga iz izračuna izuzeli turističke tvrtke.

Skrećući pozornost na strukturu kapitala, promatranih tvrtki, 9 od 12 uglavnom se financira vlastitim kapitalom. Od toga HT vodi na popisu s 97,4% kapitala, a slijedi Končar s 92%. S druge strane, Optima Telekom i Dalekovod gotovo se u cijelosti financiraju dugom sa strukturom kapitala od 93%, odnosno 87%.

Tagovi: Končar EI, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Zagrebačka banka, Optima Telekom, Dalekovod, Ericsson NT, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
POMOĆ
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
DOHA - Qatar Airways dobit će tri milijarde dolara (2,56 milijardi dolara) državne pomoći od velikog gubitka koji je pretrpio zbog pandemije covida-19 i posljedičnog slijetanja aviona.
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
REKORDI
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
KOPENHAGEN - Danski proizvođač kockica Lego ostvario je rekordne prihode i dobit u prvoj polovici ove godine.
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
LETOVI
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
BERLIN - Potražnja za transatlantskim letovima skočila je nakon što je SAD objavio da će ponovno uspostaviti letove za cijepljene putnike iz više od 30 zemalja, uključujući veći dio Europe, objavila je u utorak njemačka Lufthansa.
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
INVESTICIJE
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
LONDON - British American Tobacco Group (BAT) uložit će u novo poslovno središte u Luci Trst u Italiji 500 milijuna eura i otvoriti 2.600 radnih mjesta u narednim godinama, javlja austrijska novinska agencija APA.
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
HOTELI
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
ZAGREB - Arena Hospitality Group izvijestila je u utorak da je za 112 milijuna kuna kupila hotel sa četiri zvjezdice "Franz Ferdinand Mountain Resort" u austrijskom Nassfeldu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE