GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zadružna pivovara Brlog: Prodaja narasla 41 posto

Zadružna pivovara Brlog: Prodaja narasla 41 posto
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 09:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rast prihoda od 41 posto i instalacija nove proizvodne opreme nabavljene u Kini obilježili su prošlu poslovnu godinu u zadružnoj pivovari Brlog iz Zadra, jednom od začetnika domaće industrije craft piva koju danas čini oko 90 proizvođača, priopćeno je iz te pivovare.

Podaci o prodaji pokazuju da je glavno tržište Brlogovih piva Zagreb s udjelom od 36 posto, a slijede Zadar (19 posto) i Split (15 posto). Glavni kupci su distributeri koji opskrbljuju ugostitelje, a putem društvenih mreža i webshopa narudžbe Brlogu stižu iz cijele Europe i ostatka svijeta, kažu u toj pivovari.

Zadruga Brlog osnovana je 2016. godine inicijalno kao projekt Ane Teskere i Maje Šepetavc, koje su prošle put od kuhanja piva za vlastite potrebe, preko poduzetničkog inkubatora u Zadru, pa do vlastitog proizvodnog pogona. U međuvremenu, broj zadrugara koji su udružili snage i kapital narastao je na 83.

Iza Brloga su dvije uspješne crowfunding kampanje tijekom kojih je prikupljeno više od milijun kuna za novu opremu i širenje proizvodnje.

Koncept zadružnog poduzetništva dobio je nedavno i vrijedno priznanje - Brlog je kao primjer socijalnog poduzetništva uvršten u udžbenik jednog zagrebačkog fakulteta, a u zadrugu, kako kažu, stalno pristižu upiti za nova učlanjenja.

Članovi Brloga nisu u zadrugu investirali samo kapital, već svatko od njih, u skladu sa svojom profesijom i znanjem, vlastitim angažmanom podržava poslovanje Brloga, bilo da je riječ o osmišljavanju razvojnih planova, financijama, pravnim poslovima ili radom u pivovari.

Nedavno je u nadzorni odbor zadruge imenovana voditeljica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Victoria Zinchuk.

Raspravljeni su i daljnji razvojni planovi Brloga, koji uključuju otvaranje kušaonice u Zadru. Naime, ove je godine pivovara preseljena iz Murvice u Zadar, što je otvorilo brojne mogućnosti razvoja, prije svega otvaranje vlastitog kanala prodaje. Stoga su u planu nove investicije - otvaranje beer shopa, te kušaonice piva kao prostora u kojem se u budućnosti planiraju organizirati razna kulturna i društvena događanja.

"Otvaranje kušaonice nova je razvojna faza Brloga. Česta produkcija različitih piva danas je jedan od najvažnijih trendova u craft pivarstvu, a s vlastitom kušaonicom češće ćemo kupcima moći ponuditi nešto novo. Usto, i sami bi kupci u kušaonici mogli sudjelovati u nastanku novih piva. Na recepturama se već radi, obavljaju se pokusna kuhanja, a sljedeće godine te nove okuse lansirat ćemo na tržište", kaže Ana Teskera.

Dodaje da je unatoč proljetnom lockdownu u 2020. godini ipak nastavljen rast prodaje, a posebno uspješan bio je srpanj.

Foto: ZEF

Tagovi: Zadružna pivovara Brlog, EBRD, Europska banka za obnovu i razvoj, Victoria Zinchuk, pivo, Ana Teskera, Maja Šepetavc, craft pivo
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE