GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zadnji avion BH Airlinesa rastavljen na dijelove

Zadnji avion BH Airlinesa rastavljen na dijelove
TUŽAN KRAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2017 / 08:37
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Jedini bosanskohercegovački nacionalni avioprevoznik sada je definitivno prošlost. Na tu kompaniju više neće podsjećati ni jedini preostali avion, koji je prethodnih dana rastavljen u dijelove, a u ponedjeljak je trup tog aviona odvezen na kamionu.

Tužna priča i još tužnija realnost u posljednjem činu raspada nekada jedine bh. aviokompanije završila je neslavno, kao otpad, u dijelovima i na kamionu.

BH Airlines je nasljednik prvobitne bh aviokompanije Air Bosna (osnovana 1994.). Od 2004. promjenom imena u BH Airlines nagovještavani su bolji dani. Kompanija je obavljala redovne i čarter letove ka nekoliko destinacija u Evropi. Ipak, loše poslovanje, nagomilani dugovi, gubitak licence kulminirali su listu problema 2015. godine. Tada su svi računi kompanije blokirani, a radnici ostali bukvalno na ulici.

U razdoblju od 2005. pa do 2014. godine BH Airlines je imao 50 miliona eura gubitka, dok je ukupni kapital kompanije iznosio tek devet miliona eura.

Vlada FBiH je pokušala prodajom vlasničkog udjela spasiti kompaniju, ali uzalud. U priču se kao partner prije nekoliko godina uključio i turski Turkish Airlines, ali su se turski investitori brzo povukli zbog nesuglasica u načinu upravljanja i planovima za daljnji razvoj kompanije i bh. kompaniju ostavili u još težem finansijskom položaju.

Vlada FBIH nakon toga odobrava 3,5 miliona KM za BH Airlines kako bi spasila kompaniju od bankrota. Od polovine 2012. godine Vlada FBIH ima udio od 99,93 posto i Energoinvest 0,07 posto u vlasništvu kompanije. Ubrzo jedan od ATR-72-212 aviona biva prizemljen zbog hitnih popravki. Nakon završenog servisa, avion ostaje prizemljen zbog nemogućnosti BH Airlines-a da izmiri dugovanja za popravke.

U junu 2015. godine, Vlada FBIH donosi odluku o gašenju BH Airlines-a zbog nagomilovanih dugova prema kreditorima i dobavljačima. U tom trenutku kompanija je dugovala oko 8 miliona eura prema kompaniji HETA za najam aviona, te 3,5 miliona eura prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ukupni dug kompanije u trenutku gašenja je dosegao cifru od 17 miliona američkih dolara.

Posljednji komercijalni let BH Airlines-a je obavljen 11. juna 2015. godine. Certifikat o zračnim operacijama BH Airlines-a je ukinut 2. jula 2015. godine.

Jedini preostali avion, koji je u vlasništvu kompanije HETA prije nešto manje od mjesec dana je počeo da se rastavlja, a plan je da se proda u dijelove. Danas je i trup jedinog preostalog aviona BH Airlines natovaren na kamion i čime je simbolično postao prošlost, kao i sama kompanija.

Treba istaći da za loše poslovanje, nagomilane dugove, a naročito prema radnicima niko nije odgovarao.

Foto: Klix.ba

Tagovi: BH Airlines, Vlada Federacije BiH, Heta Asset Management
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE