GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrana rada nedjeljom najviše pogađa trgovačke centre

Zabrana rada nedjeljom najviše pogađa trgovačke centre
(NE)RAD NEDJELJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Martin Evačić, predsjednik Udruženja trgovine HUP-a te čelnik NTL-a, ovih je dana kazao kako se svi interesi trgovaca ne poklapaju, no zajednički im je stav da rad ili nerad nedjeljom i blagdanima ne bi trebao biti tretiran kao protuepidemijska mjera.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te MUP-u, trgovci pri HUP-u zatražili su hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane COVID-19, na način kako je omogućeno sektorima poput osobnih usluga i ugostiteljstvu. Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika, zbog smanjenog fonda sati, drže u HUP-u.

No Evačićevo osobno mišljenje je kako će najveće gubitke pretrpjeti šoping-centri, ali ne i trgovina prehrambenom robom koja je i prije koronavirusa radila s minimalnim brojem ljudi pa neće biti dodatnog otpuštanja. Brojni trgovci jučer su bili bez komentara. Sve su u njihovo ime rekla krovna udruženja kojih su članovi, HUP i HGK, poručivali su.

Drago Munjiza, direktor Lonije, kaže za Večernji list kako se on zalaže za regulaciju rada nedjeljom na način da se propiše maksimalno moguć broj radnih nedjelja (12-16) za vrijeme turističke sezone, odnosno u ne-turističkim sredinama po izboru trgovca – i to uz uvjet da plaćeni radni sat prodavača nedjeljom bude minimalno 35% viši od cijene radnog sata ostalih šest dana u tjednu.

– Ako bi se reducirao rad nedjeljom, maloprodaja bi postala atraktivnija djelatnost za potencijalne zaposlenike. Ne bi odlazili u inozemstvo ili druge industrije, a stopa bolovanja i stopa fluktuacije postojećih zaposlenika smanjila bi se za cca 10% što donosi “skrivene” uštede. Društvo Lonia ostvarivalo je nešto manje od 10% tjednog prometa nedjeljom u 2019. Za vrijeme zabrane zbog korone promet se preraspodijeli na subotu (do 40%), ponedjeljak (do 30%) te petak (do 10%) tako da ne planiramo otpuštanja, nego naprotiv i zapošljavamo trgovce koji su donedavno bili deficitarni kadar u RH i okruženju – tvrdi Munjiza.

Iz Supernova Grupe kažu kako njihova iskustva u zemljama u kojima je nedjelja neradna govore da su kupci promijenili navike i nedjeljnu potrošnju preusmjerili u online trgovinu, koja Hrvatskoj, koja nema jake retail online trgovce, ne ide u prilog. Smatraju kako uz trenutačnu situaciju u Hrvatskoj, kada su osjetno smanjeni potrošnja građana i prihodi trgovaca, treba omogućiti rad nedjeljom u cilju oporavka trgovine i gospodarstva te spasa radnih mjesta.

Denis Čupić, direktor F.O. Grupe koja upravlja Westgateom, ističe kako nedjelja važan element profitabilnosti šoping-centara, prije svega neprehrambene trgovine, te da je sloboda rada nedjeljom u Hrvatskoj stečeno pravo gospodarstva.

– Zabrana rada trgovina nedjeljom, posebno uz mogućnost da crpke i kiosci rade, otvara temelj ustavnim tužbama, kao i sama zabrana rada trgovina dok druge djelatnosti nesmetano rade. Pametnim radnim zakonodavstvom treba uvesti red u reguliranje radnih odnosa nedjeljom, a nakon toga će dobro plaćen i zaštićen radnik raditi nedjeljom u trgovinama koje procijene da im je poslovanje na taj dan, i uz definirana radna prava, isplativo – naglasio je Čupić.

– Zabrana, odnosno ograničenje gospodarske aktivnosti u sektoru trgovine, sigurno će dovesti do manje ostvarenih prihoda u trgovini. U Poljskoj je procjena da zabrana trgovine nedjeljom donosi 3% manji prihod trgovini i 1% manji BDP – rekao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete Balkans.

Tagovi: rad nedjeljom, neradna nedjelja, trgovački centri, Drago Munjiza, Denis Čupić, Martin Evačić, Slobodan Školnik, Westgate, Lonia, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE