GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Yusen Logistics otvorio podružnicu u Luci Koper

Yusen Logistics otvorio podružnicu u Luci Koper
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2019 / 08:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
KOPER - Yusen Logistics, jedna od najvećih svjetskih logističkih kompanija, otvorila je ured u Luci Koper. I to još u kolovozu ove godine. A prošlog je petka, prenose slovenski mediji, taj ured prerastao u podružnicu ove globalne kompanije.

Interes japanske tvrtke za luku na sjeveru Jadrana ne bi trebao nikoga iznenaditi, osim možda hrvatske luke. Naime, EU i Japan su sklopili sporazum o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 1. veljače ove godine. A zašto baš Koper, a ne, primjerice, Rijeka? Koper se još 2015. godine, predstavio u Tokiju i ponudio svoje usluge japanskom izvozu. A nakon toga su Japanci napravili studiju koja je istaknula prednosti Kopra. Pa je više nego razumljivo da su se okrenuli Kopru kad su birali svoju bazu na sjeveru Jadrana. Ali, to samo po sebi ne bi bilo dovoljno. Evo kako je Yusen Logistics objasnio zašto Koper: "Luka Koper pretovaruje najviše tereta od svih triju sjevernojadranskih luka (Rijeka, Trst), volumen pretovara kontejnera je u proteklih deset godina porastao za 180%, a iz luke svaki dan polaze 62 vlaka".

Kopersku je podružnicu osnovala Yusen Logistics Hungary KFT, koja je tvrtka kći japanske korporacije. A mađarska kompanija djeluje u budimpeštanskom BILK (Intermodalni logistički centar) terminalu te u zračnim lukama u Budimpešti i Beču. I surađuje s lukom Koper već više od dvije godine i zadovoljna je uslugama. Pa se čini da dolazi do povijesnog obrata: Mađarska više nije zainteresirana za izlazak na more preko luke Rijeka nego preko Kopra. Nije nevažna ni činjenica da je Slovenija konačno krenula u izgradnju drugog kolosijeka pruge Koper - Divača koja zatim vodi prema Ljubljani. Naime, upravo je pitanje željezničke povezanosti sa zaleđem bilo jedno od ključnih pitanja za odluku japanske korporacije. A Hrvatska još uvijek ima staru prugu Zagreb - Rijeka dok se o novoj samo priča. Hrvatskoj svakako nije pomogla ni odluka da se japanskoj tvrtki Marubeni otkaže posao s termoelektranom Plomin.

Irena Opassi, predstavnica japanske kompanije u Kopru, za ljubljansko je Delo izjavila kako će ova podružnica služiti kao potpora matičnoj kompaniji za sve poslove sa zemljama članicama EU iz Središnje i Istočne Europe (Austrija, Mađarska, Slovačka, Hrvatska, Rumunjska), ali i širenju poslovanja kako Yusen Logistics tako i drugih japanskih ali i globalnih ulagača u balkansku regiju.

Tagovi: Yusen Logistics, Luka Koper, Luka Rijeka
PROČITAJ I OVO
Gorenje nastavlja s reorganizacijom, utvrđuje se višak radnika
REZOVI
Gorenje nastavlja s reorganizacijom, utvrđuje se višak radnika
VELENJE - U skladu s najavama, u Gorenju nastavljaju procese reorganizacije u cilju poboljšanja poslovanja i povećanja učinkovitosti.
Zijin na sudu zbog zagađenja u Boru
ZAGAĐENJE
Zijin na sudu zbog zagađenja u Boru
BOR - Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Zijin Bor Copper zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020.
Visa: Turisti iz SAD prednjače u Srbiji u plaćanju karticama
KARTICE
Visa: Turisti iz SAD prednjače u Srbiji u plaćanju karticama
BEOGRAD – Turisti iz Sjedinjenih Američkih Država prošle godine su u Srbiji potrošili oko 36,6 miliona dolara, i zauzimaju prvo mesto na listi turista kada je reč o plaćanju karticama u našoj zemlji.
Italija pokrenula istragu o suludim cijenama zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova
ISTRAGA
Italija pokrenula istragu o suludim cijenama zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova
RIM - Talijanske vlasti izvijestile su u utorak da su otvorile istragu o naglom skoku cijena zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova nakon pojave koronavirusa na sjeveru zemlje.
Zaposlenici Ericsson Nikole Tesle do daljnjega će raditi od kuće
OPREZ
Zaposlenici Ericsson Nikole Tesle do daljnjega će raditi od kuće
ZAGREB - Zaposlenici kompanije Ericsson Nikola Tesla, u kojoj je zaposlen mladić zaražen koronavirusom, do daljnjega će raditi od kuće, doznaje se u utorak u toj tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE