GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Yildirim kupuje Terra Mineralna Gnojiva i postaje večinski vlasnik Petrokemije

Yildirim kupuje Terra Mineralna Gnojiva i postaje večinski vlasnik Petrokemije
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 22:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom priopćenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe.

"Do promjene vlasništva i okončanja ovoga procesa doći će nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora", navodi se u priopćenju o ugovoru koji je u četvrtak navečer potpisan u Zagrebu.

Proces procjene poslovanja Petrokemije i ključnih pokazatelja tzv. due diligence te pregovori trajali su nešto više od dvije godine, ističe se u priopćenju, u kojem se ne navodi vrijednost transakcije.

Terra Mineralna Gnojiva partnersko je društvo u vlasništvu PPD-a i Ine koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. listopada 2018. godine.

"Tada je izvršena dokapitalizacija Petrokemije odnosno uplata od 300 milijuna kuna, od kojih su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna. Na taj način izbjegnut je stečaj te je započelo razdoblje stabilizacije i oporavka Petrokemije. Od 2018. godine do danas kompanija je prošla put od 500 milijuna kuna gubitaka do poslovanja s dobiti", navodi se u priopćenju.

Također se podsjeća da su PPD i Ina, kroz tvrtku Terra Mineralna Gnojiva, restrukturirali i optimizirali poslovne procese u jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva, izmijenjen je model poslovanja koji sada prati potrebe, ali i kretanja na tržištima. Provedeno je organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje.

"Od 2018. do danas vlasnici si nisu isplaćivali dividendu već je sav novac vraćen u kompaniju s ciljem daljnjeg razvoja i održavanja zaposlenosti", navodi se u priopćenju.

Ističe se i kako je, zbog visoke cijene plina, Petrokemija ove godine zaustavila proizvodnju.

"Unatoč tome, nije došlo do otpuštanja te su sve vrijeme isplaćivane plaće i poštovana sva prava iz kolektivnog ugovora. Danas je Petrokemija spremna za daljnji razvoj poslovanja i zaslužuje partnera koji poznaje tržište mineralnih gnojiva, donosi nova znanja i jamči budući razvoj te otvara vrata novim tržištima i proizvodima", naglašavaju iz PPD-a, Ine i Yildirima.

Kako se navodi, turski Yildirim je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora - metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge. Počeci Yildirim Grupe datiraju iz 1963. godine, a grupa je od svog osnutka kontinuirano širila svoj fokus kroz nove podružnice. Poduzetništvom i stalnim inovacijama razvila se u industrijski diverzificiranu grupaciju tvrtki.

Yildirim je, ističe se u priopćenju, obiteljska tvrtka u stopostotnom u vlasništvu obitelji Yildirim. Braća Ali Riza i Robert Yuksel Yildirim druga su generacija obitelji i upravljaju poslovanjem tvrtke od 1995. godine.

Tvrtka je dovršila svoju prvu međunarodnu akviziciju u Švedskoj 2008. godine. Nakon proboja, Yildirim Grupa je narasla i postala globalna sila s poslovnim operacijama u 54 zemlje na pet kontinenata, koja zapošljava više od 18.000 ljudi, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je obitelj Yildirim 2015. godine osnovala Zakladu Garip & Zeycan Yildirim, posvećenu društvenoj odgovornosti kroz projekte u obrazovanju, zdravstvu i kulturi.

"Svi uključeni u proces kupoprodaje nadaju se njegovu uspješnom zaključenju. Ako se ta očekivanja ispune, novi suvlasnici predstavit će se građanima Kutine i hrvatskoj javnosti", zaključuje se u priopćenju.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) sa 17,9 posto udjela, 12,73 posto dionica drži HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Tagovi: Yildirim, Terra Mineralna Gnojiva i postaje večinski vlasnik Petrokemija, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Moguć totalni štrajk u Zagrebačkom holdingu
PREGOVORI
Moguć totalni štrajk u Zagrebačkom holdingu
ZAGREB - Ovaj vikend započeli su u tajnosti intenzivni pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja.
Krka će u prvoj polovici godine početi graditi novi pogon u Krškom
INVESTICIJE
Krka će u prvoj polovici godine početi graditi novi pogon u Krškom
NOVO MESTO - Farmaceutska tvrtka Krka će u Krškom, gdje je 2015. otvorila pogon za proizvodnju farmaceutskih djelatnih tvari Sinteza 1, ove godine započeti s izgradnjom dodatnih pogona, odnosno centra za kemijsku analizu i pogona Sinteza 2.
Novi sustav naplate cestarina stiže iduće godine
CESTARINE
Novi sustav naplate cestarina stiže iduće godine

ZAGREB - Novi sustav naplate cestarine u Hrvatskoj trebao bi, prema službenim najavama, profunkcionirati najranije krajem 2024. godine. Kako bi se to zaista dogodilo, ubrzavaju su pripreme za njegovu implementaciju, piše u subotu Jutarnji list.

De Sarno postao novi kreativni direktor modne kuće Gucci
KARIJERE
De Sarno postao novi kreativni direktor modne kuće Gucci
PARIZ - Francuska grupa Kering, koja posjeduje talijansku modnu kuću Gucci, imenovala je Sabata de Sarna novim kreativnim direktorom popularnog brenda.
Britanska aviokompanija Flybe u stečaju, svi letovi otkazani
AGONIJA
Britanska aviokompanija Flybe u stečaju, svi letovi otkazani
LONDON - Britanska niskotarifna aviokompanija Flybe obustavila je sve svoje letove, po drugi put postala nesolventna, a upravljanje kompanijom preuzeli su stečajni upravitelji, priopćio je danas ovaj regionalni prijevoznik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE