GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wolt, Uber i Glovo na udaru Europske unije

Wolt, Uber i Glovo na udaru Europske unije
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - EU je korak bliže zaštiti platformskih radnika. Zemlje članice odobrile su privremeni dogovor o značajnom zakonodavstvu koje, po prvi put u dvadeset i sedam godina, regulira uvjete rada i zapošljavanja za radnike koji rade za digitalne platforme kao što su Wolt, Uber i Glovo.

Zakonodavstvo za radnike koji rade na online platformama uvodi pretpostavku postojanja radnog odnosa, a donosi i veću transparentnost u radu platformi.

Nakon što do kraja nije bilo jasno hoće li članovi podržati prijedlog direktive o platformašima, ona je ipak dobila dovoljnu podršku. Sporazum su podržale i Estonija i Grčka, koje su 16. veljače bile suzdržane pri glasovanju o sporazumu s parlamentom. U raspravi su njihovi predstavnici najavili podršku "u duhu kompromisa".

U međuvremenu je njemački ministar Hubertus Heil iz redova socijaldemokrata (SPD) rekao da je Njemačka i dalje suzdržana zbog nesuglasica unutar vladine koalicije.

Francuska barem za sada ustraje u svom protivljenju. Zamjenik stalnog predstavnika Francuske u EU Cyril Piquemal istaknuo je pak da su spremni podržati zakon na službenom glasovanju ako se u njega idućih dana unesu određena objašnjenja o pretpostavci postojanja radnog odnosa.

Privremenim sporazumom koji je belgijsko predsjedanje Vijećem EU-a u ime članica postiglo s Europskim parlamentom 8. veljače uvodi se pretpostavka postojanja radnog odnosa za pojedince koji rade za digitalne platforme, a koja se može efektivno osporiti. Uvjete će odrediti svaki član zasebno.

Direktiva također jamči da radnici na platformi neće moći biti otpušteni na temelju odluke koju je donio algoritam ili automatizirani sustav za donošenje odluka. Platforme će morati osigurati da važne odluke koje izravno utječu na radnike kontroliraju ljudi.

Novim pravilima radnici će biti bolje zaštićeni i u području zaštite osobnih podataka. Među ostalim, platforme neće smjeti obrađivati određene podatke, poput razmjene privatnih poruka s kolegama.

Zakon će sada konačno morati odobriti Vijeće EU-a i Europski parlament, a nakon službenog usvajanja zemlje članice će imati dvije godine da ga prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Zakon će donijeti bolje uvjete rada za desetke milijuna radnika na platformi, uključujući dostavljače hrane u Woltu i Glovu te vozače u Uberu.

Studija Europske komisije iz 2021. pokazala je da sektor rada na platformi zapošljava više od 28 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj porasti na 43 milijuna do 2025. godine. Trenutno bi se, unatoč postojanju radnog odnosa, moglo samozaposliti najmanje 5,5 milijuna radnika.

Tagovi: Wolt, Uber, Glovo, Europska unija, platforme, zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
REKORDNA NARUDŽBA
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
RIJAD - Saudijska zrakoplovna grupacija Saudia Group objavila je najveći zrakoplovni posao u povijesti Saudijske Arabije. Kupit će 105 zrakoplova od europskog proizvođača zrakoplova Airbus.
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
UPRAVLJANJE
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
ZADAR - Tankerska plovidba odlučio je dati "intervenirati" u upravljanje Atlantskom plovidbom.
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
ŠTRAJK
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
RIM - Talijanski sindikati najavili su za utorak nacionalni štrajk taksija. Na to su se odlučili zbog protivljenja deregulaciji sektora, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
PROGRAM
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
ZAGREB - NEM Dubrovnik, otkrio je kompletan program za svoje izdanje 2024., koje će se održati od 10. do 13. lipnja u Hotelu Dubrovnik Palace te ugostiti predstavnike iz više od 260 tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE