GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wiener osiguranje lani prvi puta zaračunalo premiju veću od milijardu kuna

Wiener osiguranje lani prvi puta zaračunalo premiju veću od milijardu kuna
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 14:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vienna Insurance Group lani je zaračunalo ukupnu premiju od 11 milijardi eura, a značajan doprinos rezultatima dalo je i Wiener osiguranje VIG, čija je bruto premija na hrvatskom tržištu po prvi puta premašila milijardu kuna, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije.

Predsjednica Uprave Vienna Insurance Group (VIG) Elisabeth Stadler istaknula je da ta grupacija broji oko 50 društava u 30 zemalja, ima više od 25 tisuća zaposlenika i više od 22 milijuna klijenata, a lani je zabilježila ukupnu premiju od 11 milijardi eura, što je 5,5 posto više u usporedbi s 2020. godinom.

Bolji rezultati ostvareni su i kod ostalih ključnih pokazatelja, pa je tako dobit prije oporezivanja grupacije iznosila 511 milijuna eura, što je na godišnjoj razini skok za 48 posto, dok omjer solventnosti kompanije iznosi 250 posto, 15 posto više u odnosu na 2020. godinu. Potonje, kazala je Stadler, pokazuje razinu otpornosti kompanije i u izazovnim vremenima, uključujući i pandemiju, inflaciju i rat u Ukrajini.

Pozitivnom poslovanju značajan doprinos su dali i rezultati Wiener osiguranja, hrvatske podružnice VIG-a, koje je lani po prvi puta zabilježilo zaračunatu bruto premiju veću od milijardu kuna. Točnije, zaračunata bruto premija iznosila je 1,2 milijarde kuna, što je skok od 23 posto u odnosu na 2020. godinu, uz ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 11 posto, što isključuje zaračunatu premiju hrvatskih osiguravatelja ostvarenu na području EU-a.

Pritom se Wiener osiguranje pozicioniralo na drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja po ukupnom premijskom prihodu, a na prvo mjesto po prodaji životnih osiguranja.

Stadler, koja je prvi put došla u posjet Wiener osiguranju, predstavila je i strategiju grupacije za razdoblje do 2025. godine, koja se temelji i na daljnjem jačanju i proširenju vodeće tržišne pozicije u srednjoj i istočnoj Europi, kako putem organskog rasta, tako i putem akvizicija.

Do 2025. biti među tri vodeća društva na tržištima srednje i istočne Europe

VIG na tržištu srednje i istočne Europe drži tržišni udio od oko 19 posto, a cilj je da na svim pojedinim tržištima tih zemalja, osim Slovenije, do kraja 2025. bude barem među tri vodeća društva.

Kako je istaknula Stadler, u Hrvatskoj je taj cilj već ostvaren, kao uostalom i na oko 60 posto tržišta tih zemalja.

Drugi ključni cilj strategije odnosi se na stvaranje održive vrijednosti, što podrazumijeva financijske parametre za održivo osiguranje financijske stabilnosti i profitabilnosti grupe, dok treći cilj u fokus stavlja održivost, odnosno postizanje ESG ciljeva za društvo, klijente i zaposlenike.

Što se tiče potonjeg, Stadler je istaknula da i osiguravajuća društva ciljevima mogu dati doprinos zaštite okoliša i klime, što VIG čini poticanjem ulaganja u obnovljive izvore, energije, zelene obveznice i slično. Grupacija je tako lani izdala zelenu obveznicu vrijednu pola milijarde eura, od čega je 80 posto bilo namijenjeno za ulaganja u zelene projekte, a 20 posto za projekte od društvenog značaja.

Wiener osiguranju nagrada za društveno odgovorne aktivnosti

Stadler je Upravi Wiener osiguranja uručila i brončanu Günter Geyer nagradu za društvenu osviještenost i doprinos društveno odgovornom poslovanju, za aktivnosti u prošloj godini.

Günter Geyer nagrada dodjeljuje se od 2012. godine članicama VIG Grupe, a kako je istaknuto, Wiener osiguranje je nagrađeno zbog brze i učinkovite podrške ljudima pogođenima potresima kod Siska i Petrinje, kao i zbog dugoročne predanosti poboljšanju kvalitete života djece u riziku od siromaštva i zanemarivanja.

Nagradu je primila predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG Jasminka Horvat Martinović, koja je izrazila zadovoljstvo što je VIG opet prepoznao društveni angažman Wiener osiguranja, s obzirom da je društvo prije nekoliko godina dobilo i zlatnu nagradu.

Poručila je da će Wiener i njegovi zaposlenici nastaviti s aktivnim angažmanom, težiti pokretanju pozitivnih promjena u okruženju i pružati pomoć onima kojima je najpotrebnija, pri čemu je između ostalog istaknula i projekt Wiener Zmajstori te razvoj Wiener Wolonterskog kluba, osnovanog lani, a koji je krajem godine brojao oko 220 članova, što čini oko trećine zaposlenika.

U sklopu nagrade, Wieneru je dodijeljen iznos od 20 tisuća eura za razvoj postojećih i novih društveno odgovornih projekata, pa tako i za podršku Debri, društvu oboljelih od bulozne epidermolize, navela je Horvat Martinović.

Tagovi: Wiener osiguranje, Vienna Insurance Group, Elisabeth Stadler, premija osiguravatelja
PROČITAJ I OVO
Majdak: Planiramo zadržati proizvodnju i radna mjesta u Petrokemiji
PLANOVI
Majdak: Planiramo zadržati proizvodnju i radna mjesta u Petrokemiji
ZAGREB - Državni tajnik tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak izjavio je u petak da vlada planira zadržati proizvodnju i radna mjesta u kutinskoj Petrokemiji te modernizirati sustav proizvodnje, istaknuvši da ima dovoljno mineralnog gnojiva za provedbu proljetne sjetve.
TUI najavljuje dokapitalizaciju od 1,8 milijardi eura
DOKAPITALIZACIJA
TUI najavljuje dokapitalizaciju od 1,8 milijardi eura
BERLIN - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.
Toranj na Sljemenu dan u zakup na 15 godina, otvara se za javnost
ZAKUP
Toranj na Sljemenu dan u zakup na 15 godina, otvara se za javnost
ZAGREB - Tvrtka kćer Odašiljača i veza (OiV) OIV Towers Com potpisala je ugovor kojim daje u zakup poslovni prostor dijela tornja na Sljemenu na 15 godina, čime se ponovo otvara mogućnost obavljanja turističke djelatnosti u tom prostoru, a građanima i turistima pristup tornju s atraktivnim pogledom, izvijestili su iz OiV-a.
U ljetnoj sezoni s Brnika letovi prema 21 odredištu
LETOVI
U ljetnoj sezoni s Brnika letovi prema 21 odredištu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jože Pučnik od nedjelje stupa na snagu ljetni red vožnje. Na vrhuncu sezone, prema predviđanjima operatera zračne luke Fraport Slovenija, 18 redovnih zrakoplovnih prijevoznika nudit će više od 130 letova tjedno prema 21 odredištu.
Dionice Accenturea skaču nakon objave plana za otpuštanjem 19.000 ljudi
REAKCIJE
Dionice Accenturea skaču nakon objave plana za otpuštanjem 19.000 ljudi
NEW YORK - Dionice Accenturea skaču nakon što je rekao da će otpustiti 19.000 radnih mjesta - oko 2,5% svoje radne snage - u sljedećih 18 mjeseci, što je jedan od najvećih krugova otkaza u konzultantskom sektoru koji se bori s jakim ekonomskim vjetrovima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE