GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Westgate Tower d.o.o. dužan Tehnici, a sud ipak stao na njegovu stranu

Westgate Tower d.o.o. dužan Tehnici, a sud ipak stao na njegovu stranu
APSURDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2019 / 16:08
Autor: SEEbiz
SPLIT - Tehnika je raskinula Ugovor i ostale pravne akte zaključene s tvrtkom Westgate Tower d.o.o. u vezi izgradnje objkekta Dalmatia Tower, jer se Westgate Tower d.o.o. nije pridržavao prezetih obveza i nije osigurao daljnje plaćanje izgradnje.

WESTGATE TOWER d.o.o. je kod Općinskog suda Split pokrenuo postupak radi izdavanja privrenene mjere kojom bi se TEHNICI zabranilo odvoženje strojeva, opreme i materijala s gradilišta, a zbog daljnjeg korištenja istog od strane WESTGATE TOWER, koji će zatražiti tužbom zaključenje ugovora o najmu, te je navodno Općinski sud u Splitu udovoljio traženju i izdao privremenu mjeru.

Iako su postupci izdavanja privremene mjere po svojoj pridrodi hitni, iznenađuje brzina kojom je sud postupao. Kao prvo, dostava je vršena putem HP expressa, što nije uobičajeno, jer sudovi obično šalju običnom preporučenom pošiljkom, s naznakom uručiti drugi dan, petak 11.10.19.g.  do 10,00 sati. Na opsežan prijedlog za izdavanje mjere od deset stranica sa 100-tinjak stranica priloga sud je TEHNICI  dao neuobičajeno kratak rok od 24 sata za očitovanje, rok koji nije predviđen niti jednim važećim propisom koji reguliraju tu materiju (čl. 112. ZPP- rokovi se računaju na dane, mjesece i godine, ne na sate)

Zanimljivo je kako je sutkinja Klisović ročište zakazala za 15. listopada iako je u ponedjeljak 14. listopada i utorak 15. listopada imala vrijeme određeno za sudjelovanje na jednom seminaru, što znači da se na sud vratila samo zbog ročišta 15. listopada.  TEHNIKA je u ponedjeljak u jutarnjim satima faxom poslala očitovanje s prigovorom nenadležnosti, a u kasnijim satima i prigovor kojim se očituje na samo pitanje osnove za traženje mjere

Na ročištu dana 15. listopada sutkinja je odmah tražila od punomoćnika WESTGATE TOWER  da se očituje na prigovore, te je punomoćnica potvrdila da je primila prigovore i počela čitati tekst napisan na dvije stranice. Postavlja se pitanje kada je i tko sa suda dostavio punomoćnici WESTGATE TOWER prigovore TEHNIKE, i kojim sredstvom, jer nije uobičajeno da sud sa strankama komunicira drugačije nego poštom.

Čak i da je sutkinja odobrila slanje prigovora TEHNIKE nekim drugim načinom, ptanje je kako je to mogla, kada je u ponedjeljak i utorak do pred raspravu nije bilo na poslu.

Sutkinja je dozvolila punomoćniku WESTGATE TOWER da svoje očitovanje šalje e-mailom suradnici – administratoru daktilografu sutkinje, kako bi se isti uvrstio u raspravni zapisnik, što je protivno svakom uobičajenom, pa i propisanom psotupanju suda.

Na upit punomoćnika TEHNIKE da se prvo raspravi pitanje nenadležnosti, sutinja je rekla da je o tome već odlučila i da je nadležna „sto posto“. Na traženje da to ipak obrazloži, i to posebnim rješenjem, rekla je da će o tome odlučiti u „rješenju o osigranju“ (piše u zapisniku) što znači da je unaprijed donijela odluku da će usvojiti prijedlog WESTGATE TOWER.

Prema svim pozitivnim propisima za odlučivanje u sporovima između pravnih osoba nadležan je Trgovački, a ne Općinski sud, i još je ovdje bila ugovorena nadležnost Trgovačkog suda Zagreb.

Sutkinja je, protivno svim pozitivnim propisima, pa i uobičejnom ponašanju, dala pravni savjet punomoćniku WESTGATE TOWER, pitajući punomoćnika da li mjeru štiti, u slučaju nepostupanja TEHNIKE, samo sudskim penalima, obziirom da u prijedlogu WESTGATE TOWERA nije bio opisan i zatražen način provedbe privremene mjere, te da li još što predlaže. Prema toj uputi suca punomoćnik WESTGATE TOWERA je uredio prijedlog (ušlo u zapisnik).

Na ročište su ispred WESTGATE TOWER-a pristupili, osim punomoćnika i zakonski zastupnik, što je u skladu sa zakonom, ali je pristupio i osnivač, koji je stavljen u zapsnik, ali koji procesno ne može predstavljati WESTGATE TOWER na sudu, već može biti samo javnost. Zajedno s predstavnicima WESTGATE TOWERA došao je i nadzorni inženjer MARIO BRUČIĆ, te je sutkinja opet davala savjet Punomoćniku WESTAGTE TOWER, da li misli koga od prisutnih predlagati kao  svjedoka (da je WESTGATE TOWER to htio valjda bi stavio u prijedlog) na što je punomoćnik WESTGATE TOWERA brže-bolje odgovorio da želi predložiti Marija Bručića. Sutkinja je odobrila saslušanje, pa ga uputila

van sudnice, iako na kraju ipak nije saslušan.
Postavljaju se jasna pitanja: 
- kako je i zašto sutkinja sama predlagala saslušanje svjedoka, a da o tome nije omogućila da se izjasni TEHNIKA
- kako je uopće moguće da se raspravljalo o prijedlogu koji je doista neuredan, jer uopće nije točno naznačena tražbina čije se osiguranje traži i razlog radi kojeg je donošenje mjere potrebno.

Neuobičajeno praksi postupanja sudova, sutkinja je TEHNICI dala rok za rok za odgovor na navode punomoćnika WESTGATE TOWER. Ako je sud donio takvu mjeru, nejasno je tko će platiti TEHNICI korištenje tih strojeva, opreme i materijala, jer prema mjeri se stvari odmah predaju u posjed, a tek će se tužiti na zaključenje ugovora o najmu. Dakle, može se reći i da je sud besplatno stavio na raspolaganje opremu Tehnike Westgate Toweru.

Tagovi: Westgate Tower d.o.o., Tehnika, Westgate Tower, Dalmatia Tower
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
PONUDE
Fortenova grupa zaprimila niz neobvezujućih ponuda za Ledo i Frikom
ZAGREB - Fortenova grupa je zaprimila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno s nekoliko manjih povezanih kompanija čine Poslovnu grupu zamrznute hrane koja djeluje unutar divizije Prehrana Fortenova grupe.
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZELENO SVJETLO
Tonči Huljić dobio dopuštenje za Radio Toniku
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o., glazbenika, tekstopisca i producenta Tončija Huljića za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
PRIZNANJA
Importanne Resortu Finina Zlatna bilanca
ZAGREB - Dubrovačkoj tvrtki Importanne Resort u utorak je dodijeljena Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
OČEKIVANO
TUI dodatno smanjio zimski program zbog koronaograničenja
BERLIN - Njemački turoperator TUI objavio je u utorak da je dodatno smanjio zimski program za sezonu 2020/2021. zbog naglih promjena u ograničenjima putovanja kojima vlade nastoje usporiti zarazu Covidom 19.
Ugostitelji Dalmacije u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta
NEZADOVOLJSTVO
Ugostitelji Dalmacije u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta
SPLIT - Udruga ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije inicirala je akciju u suradnji s Nacionalnom udrugom ugostitelja kao upozorenje odgovornim institucijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE