GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Weber: Konzum posluje izvrsno, dogovorit ćemo se s dobavljačima

Weber: Konzum posluje izvrsno, dogovorit ćemo se s dobavljačima
FORTENOVA GRUPA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2019 / 13:56
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon što je Vlada prošlog tjedna dala punu podršku dobavljačima u sporu s upravom Fortenove vezano za isplatu graničnog duga, jučer su na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem stigli glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber. Vlada i dalje stoji uz dobavljače, ali malo je popustila i stava je da se isplata može rastegnuti.

Čini se da su vladajući prihvatili argument da je odgoda isplate graničnog duga uvjet za refinanciranje pa je resorni ministar Darko Horvat nakon sastanka istaknuo da "ništa ne smije ugroziti refinanciranje te da će se postići dogovor o podršci tom kreditu".

Podsjetimo, dobavljači su na stol dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem piše da će ove godine dobiti oko pet milijuna eura zaostalog duga. S obzirom na to da je nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe. Naime, ove su godine trebali dobiti 17,5 milijuna eura na temelju poslovanja Konzuma iz prošle godine. U Fortenovi su nove uvjete isplate vezali za kredit od 1,2 milijarde eura ističući da su kreditori HPS Investments i VTB bank ograničili ukupne isplate dobavljačima i Sberbanku na 15 milijuna eura u iduće tri godine. Zbog toga su dobavljači najavili "rušenje refinanciranja", odnosno najavili su da neće glasovati za odobrenje izdavanja jamstava Agrokoru na privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora, koje je odgođeno za srijedu.

O tome govori ministar Horvat kad najavljuje da će se postići dogovor o podršci refinanciranju, ali kako možemo doznati, traži se kompromis i jedne i druge strane. Vlasnici su spremni na pregovaranje, ali na tragu prethodnih razgovora s dobavljačima o tome da se dio duga od osam milijuna eura isplati sada, a ostatak do kraja godine. Spor vezan za isplatu graničnog duga otvorio je i pitanje poslovanja Fortenove, u koje sada mnogi sumnjaju jer se spori oko nekoliko milijuna eura.

– Konzum posluje izvrsno i nama su naši dobavljači vrlo važni i postići ćemo dogovor – poručila je dobavljačima Irena Weber ističući da se spor može razriješiti, piše Večernji list.

Dobavljači su i do sada bili iznimno konstruktivni, ali su se i Vladi i javnosti požalili na lošu komunikaciju i jednostrane odluke. Peruško je nakon sastanka istaknuo da nisu ni propitivali obvezu isplate duga, nego dinamiku isplate. Naime, za kašnjenje isplate ugovorena je kamata od četiri posto za kašnjenje do godinu dana, a potom kamata od šest posto. U tom kontekstu moglo se čuti da je plan isplatiti granični dug za tri godine uz kamatu, međutim taj će plan očito morati promijeniti.

Tagovi: Irena Weber, Konzum, Fortenova grupa, dobaljači Agrokora, Darko Horvat, HPS Investments, VTB bank, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE