GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Walmart prodaje Asdu za 8,8 mlrd dolara

Walmart prodaje Asdu za 8,8 mlrd dolara
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 19:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Američki maloprodajni div Walmart objavio je da će za 8,8 milijardi dolara prodati lanac supermarketa Asda britanskim milijarderima, braći Issa, i investicijskoj tvrtki TDR Capital, vraćajući ga time nakon više od 20 godina u britansko vlasništvo.

Walmart je kupio Asdu 1999. godine za 6,7 milijardi funti a sada ga prodaje braći Mohsinu i Zuberu Issi, koji su prije gotovo dva desetljeća osnovali operatera benzinskih stanica EG Group.

Novi vlasnici žele potaknuti rast trećeg po veličini britanskog lanca supermarketa širenjem na manje trgovine iz susjedstva i time ga približiti poslovnom modelu konkurenata Tesca i Sainsburyja.

Walmart navodi da će zadržati udio u Asdi, ne precizirajući koliki, i mjesto u upravi a nastavit će i komercijalne odnose s britanskom tvrtkom.

"Nakon uspješnog razdoblja u Walmartu, radujemo se što ćemo Asdi pomoći u izgradnji diferenciranog poslovanja koje će i dalje briljantno služiti kupcima u zajednicama širom Velike Britanije", izjavila su braća Issa.

Novi vlasnici uložit će u Asdu više od milijardu funti u sljedeće tri godine kako bi održali niske cijene i zaštitili svoje opskrbne lance .

Britanski visokokonkurentni sektor supermarketa zapao je ove godine u krizu zbog Covida 19, budući da su veći troškovi nadjačali povećanje prodaje, potaknuto nastojanjima građana da nagomilaju zalihe u razdobljima dugotrajnijeg zatvaranja.

Prodaja je porasla i u Asdi, ali lanac i dalje zaostaje za tržišnim liderima Tescom, Sainsbury'som i manjim rivalom Morrisonsom.

Sva četiri velika lanca supermarketa sučeljavaju se posljednjih godina s jakom konkurencijom njemačkih diskontnih lanaca Aldi i Lidl, podsjeća Reuters.

Tagovi: Walmart, Asda, TDR Capital, Tesco, Sainsbury
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE