GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street Journal: Najveće ruske kompanije prebacile veliki broj zaposlenih u Srbiju

Wall Street Journal: Najveće ruske kompanije prebacile veliki broj zaposlenih u Srbiju
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 22:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Među državama koje su otvorile vrata Rusima koji beže iz svoje države, mala balkanska zemlja Srbija postala je glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce, piše Wall street journal, u tekstu pod naslovom Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata.

Među državama koje su otvorile vrata Rusima koji beže iz svoje države, mala balkanska zemlja postala je glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce, piše Wall street journal, u tekstu pod naslovom Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata, prenosi Danas.

WSJ podseća da je od februara ove godine Rusiju napustilo milion građana, a da se procenjuje da je u Srbiju stiglo između 50,000 i 100,000 Rusa. Citirajući zvanične podatke, navodi se i da je otvoreno 700 firmi povezanih sa Rusijom, te da je uz to još 1,500 ruskih državljana otvorilo svoje kompanije u Srbiji.

„Tokom prvih dana rata Moskve u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su primile veliki broj Rusua. Ali mnogi od njih sada idu u Srbiju“, navodi WSJ, objašnjavajući da je kroz istoriju Srbija bila bliski saveznik Rusije, da su domaći mediji nakolonjeni Rusiji, te da postoji bezvizni režim i direktni letovi iz Srbije.

„Neki dolaze u Srbiju da bi mogli da održe poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama. Drugi prosto beže od autoritarnog režima Vladimira Putina“, navodi se u tekstu.

Kako se objašnjava, nekoliko dana nakon invazije, najveće ruske tehnološke firme poput Jandeksa, Luksofta, IT kompanije, i Vorgejminga, dizajnera igrica, prebacile su deo svog osoblja u Srbiju.

Luksoft, koji proizvodi AI softvere za kompanije poput BMW-a poslao je 1,000 svojih inženjera iz Rusije u Beograd i u toku je proces da se njih još 1,000 prebaci, rekao je za WSJ predstavnik kompanije u Srbiji Mihajlo Postić.

On je objasnio da je srpska vlada obezbedila četiri čarter linije Air Srbije za zaposlene i njihove porodice, a radne i boravišne dozvole su brzo dobijene.

WSJ piše i da zbog manjka stanova Luksoft trenutno pregovara sa Vladom Srbije o mogućoj investiciji u razvoj stambenog prostora kako bi se obezbedio dom za hiljade radnika koje kompanija želi da trajno zaposli u Srbiji.

Jedan od Luksoftovih inženjera stigao je u Beograd zajedno sa ženom u mratu. Par je prethodno bio u Gruziji i Turskoj, ali im se Srbija učinila privlačnijom za početak novog životra.

„Kulturološke razlike su male… Osećamo se kao kod kuće i ovde je demokratija u kojoj ljudi mogu da protestuju protiv vlade“, kazala je žena inženjera za WSJ.

Tagovi: Wall Street Journal, Srbija, Mihajlo Postić, ruske kompanija, Luksoft, Air Serbia
PROČITAJ I OVO
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
PROCES
Lufthansa rješava tehničke probleme koji su uzrokovali kašnjenja u Frankfurtu
FRANKFURT - Tehnički problemi koji su usporavali rad Lufthanse u frankfurtskoj zračnoj luci, utjecali su na prijavu putem web stranice zrakoplovne kompanije, na šalteru i ukrcaj, riješeni su do podneva.
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE