GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street Journal: Najveće ruske kompanije prebacile veliki broj zaposlenih u Srbiju

Wall Street Journal: Najveće ruske kompanije prebacile veliki broj zaposlenih u Srbiju
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 22:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Među državama koje su otvorile vrata Rusima koji beže iz svoje države, mala balkanska zemlja Srbija postala je glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce, piše Wall street journal, u tekstu pod naslovom Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata.

Među državama koje su otvorile vrata Rusima koji beže iz svoje države, mala balkanska zemlja postala je glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce, piše Wall street journal, u tekstu pod naslovom Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata, prenosi Danas.

WSJ podseća da je od februara ove godine Rusiju napustilo milion građana, a da se procenjuje da je u Srbiju stiglo između 50,000 i 100,000 Rusa. Citirajući zvanične podatke, navodi se i da je otvoreno 700 firmi povezanih sa Rusijom, te da je uz to još 1,500 ruskih državljana otvorilo svoje kompanije u Srbiji.

„Tokom prvih dana rata Moskve u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su primile veliki broj Rusua. Ali mnogi od njih sada idu u Srbiju“, navodi WSJ, objašnjavajući da je kroz istoriju Srbija bila bliski saveznik Rusije, da su domaći mediji nakolonjeni Rusiji, te da postoji bezvizni režim i direktni letovi iz Srbije.

„Neki dolaze u Srbiju da bi mogli da održe poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama. Drugi prosto beže od autoritarnog režima Vladimira Putina“, navodi se u tekstu.

Kako se objašnjava, nekoliko dana nakon invazije, najveće ruske tehnološke firme poput Jandeksa, Luksofta, IT kompanije, i Vorgejminga, dizajnera igrica, prebacile su deo svog osoblja u Srbiju.

Luksoft, koji proizvodi AI softvere za kompanije poput BMW-a poslao je 1,000 svojih inženjera iz Rusije u Beograd i u toku je proces da se njih još 1,000 prebaci, rekao je za WSJ predstavnik kompanije u Srbiji Mihajlo Postić.

On je objasnio da je srpska vlada obezbedila četiri čarter linije Air Srbije za zaposlene i njihove porodice, a radne i boravišne dozvole su brzo dobijene.

WSJ piše i da zbog manjka stanova Luksoft trenutno pregovara sa Vladom Srbije o mogućoj investiciji u razvoj stambenog prostora kako bi se obezbedio dom za hiljade radnika koje kompanija želi da trajno zaposli u Srbiji.

Jedan od Luksoftovih inženjera stigao je u Beograd zajedno sa ženom u mratu. Par je prethodno bio u Gruziji i Turskoj, ali im se Srbija učinila privlačnijom za početak novog životra.

„Kulturološke razlike su male… Osećamo se kao kod kuće i ovde je demokratija u kojoj ljudi mogu da protestuju protiv vlade“, kazala je žena inženjera za WSJ.

Tagovi: Wall Street Journal, Srbija, Mihajlo Postić, ruske kompanija, Luksoft, Air Serbia
PROČITAJ I OVO
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
LETOVI
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
BEOGRAD - China Southern Airlines, jedan od najvećih svjetskih prijevoznika, planira započeti letove između svog središta u Guangzhouu i Beograda do kraja godine, prema Zračnoj luci Guangzhou.
Span odobrio dividendu
DIVIDENDA
Span odobrio dividendu
ZAGREB - Span je objavio odluke svoje Glavne skupštine održane 17. lipnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE