GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vukina napustio Podravku nakon svađe oko prodaje nekretnine u Ljubljani

Vukina napustio Podravku nakon svađe oko prodaje nekretnine u Ljubljani
PRAVI RAZLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 21:08
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Iznenadna ostavka predsjednika Nadzornog odbora Podravke Želimira Vukine dogodila se nakon dramatične sjednice NO-a na kojoj se raspravljalo o jednoj iznimno važnoj točki.

Portal Danica ovih je dana razgovarao s više dobro upućenih izvora iz kompanije kako bi pokušao rasvijetliti događaje koji su prethodili nagloj Vukininoj ostavci koja je zatekla gotovo sve naše sugovornike. Otkrili su što se doista događalo iza kulisa.

Posljednjeg dana rujna Podravka je objavila kako je prodala atraktivnu nekretninu slovenskog Žita u Ljubljani od 95.500 četvornih metara tvrtki Boscarol iza koje stoji Ivo Boscarol.

Nekretnina je sjedište Podravkine tvrtke Žito u Ljubljani s poslovnom zgradom, silosima i drugim zgradama. Prema neslužbenim informacijama, Podravka je na toj prodaji zaradila više od 30 milijuna eura, odnosno najmanje 220 milijuna kuna!

Ovih smo dana, međutim, doznali kako ponuda slovenske tvrtke Boscarol nije bila jedina. Kako su nam otkrili izvori iz vrha koprivničke kompanije, za kupnju vrijednog zemljišta u srcu Ljubljane stigla je još jedna agencijska ponuda iza koje se, tvrde dobro obaviješteni menadžeri, krio austrijski trgovački div Spar.

Ta je ponuda, neslužbeno, bila oko 3,5 milijuna eura, odnosno oko 26 milijuna kuna viša od Boscarolove. Zbog čega onda nije prošla?

Prodaja vrijedne nekretnine Boscarolu prošla je prethodnu proceduru. Odobrili su je najprije uprava i nadzorni odbor Žita, a kasnije i uprava Podravke. U zadnjoj instanci, o svemu je raspravljao i Nadzorni odbor Podravke čiji su članovi obaviješteni i o drugoj, osjetno višoj ponudi.

Nakon detaljne analize i rasprave, zaključeno je kako je ta ponuda došla izvan propisanih rokova i procedura te je, fromalnopravno, bilo nemoguće prihvatiti je, a da se Podravka ne izloži potencijalnoj tužbi Boscarola i reputacijskoj šteti.

O tome je kolege na Nadzornom odboru detaljno izvijestio prof. dr. Petar Miladin, sveučilišni profesor i jedan od vodećih hrvatskih eksperata za trgovačko pravo. Na koncu su se gotovo svi u NO-u složili da se druga ponuda odbaci kao nevažeća. Svi osim jednog člana.

Taj član, pogađate, bio je predsjednik Nadzornog odbora Podravke Želimir Vukina. On je – iz zasad nepoznatih razloga – jedini bio za to da se druga ponuda pozitivno evaluira te da se vrijedno zemljište u Ljubljani proda drugom ponuditelju za oko 26 milijuna kuna više, tvrdi naš sugovornik.

Na koncu, unatoč detaljnom ekspozeu profesora Miladina, Vukina odlučuje glasati protiv odluke da se nekretnine prodaju Ivi Boscarolu. U tome je ostao potpuno usamljen jer je svih osmero ostalih članova glasalo za.

Par tjedana kasnije, Želimir Vukina iznenada daje ostavku na dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora Podravke. U petak će zadnji put voditi sjednicu NO-a, a ostavka stupa na snagu 1. studenoga.

Forografija: Tomislav Miletić, Pixsell

Tagovi: Želimir Vukina, Podravka, Žito, Petar Miladin, Ivo Boscarol
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE