GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vukina napustio Podravku nakon svađe oko prodaje nekretnine u Ljubljani

Vukina napustio Podravku nakon svađe oko prodaje nekretnine u Ljubljani
PRAVI RAZLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 21:08
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Iznenadna ostavka predsjednika Nadzornog odbora Podravke Želimira Vukine dogodila se nakon dramatične sjednice NO-a na kojoj se raspravljalo o jednoj iznimno važnoj točki.

Portal Danica ovih je dana razgovarao s više dobro upućenih izvora iz kompanije kako bi pokušao rasvijetliti događaje koji su prethodili nagloj Vukininoj ostavci koja je zatekla gotovo sve naše sugovornike. Otkrili su što se doista događalo iza kulisa.

Posljednjeg dana rujna Podravka je objavila kako je prodala atraktivnu nekretninu slovenskog Žita u Ljubljani od 95.500 četvornih metara tvrtki Boscarol iza koje stoji Ivo Boscarol.

Nekretnina je sjedište Podravkine tvrtke Žito u Ljubljani s poslovnom zgradom, silosima i drugim zgradama. Prema neslužbenim informacijama, Podravka je na toj prodaji zaradila više od 30 milijuna eura, odnosno najmanje 220 milijuna kuna!

Ovih smo dana, međutim, doznali kako ponuda slovenske tvrtke Boscarol nije bila jedina. Kako su nam otkrili izvori iz vrha koprivničke kompanije, za kupnju vrijednog zemljišta u srcu Ljubljane stigla je još jedna agencijska ponuda iza koje se, tvrde dobro obaviješteni menadžeri, krio austrijski trgovački div Spar.

Ta je ponuda, neslužbeno, bila oko 3,5 milijuna eura, odnosno oko 26 milijuna kuna viša od Boscarolove. Zbog čega onda nije prošla?

Prodaja vrijedne nekretnine Boscarolu prošla je prethodnu proceduru. Odobrili su je najprije uprava i nadzorni odbor Žita, a kasnije i uprava Podravke. U zadnjoj instanci, o svemu je raspravljao i Nadzorni odbor Podravke čiji su članovi obaviješteni i o drugoj, osjetno višoj ponudi.

Nakon detaljne analize i rasprave, zaključeno je kako je ta ponuda došla izvan propisanih rokova i procedura te je, fromalnopravno, bilo nemoguće prihvatiti je, a da se Podravka ne izloži potencijalnoj tužbi Boscarola i reputacijskoj šteti.

O tome je kolege na Nadzornom odboru detaljno izvijestio prof. dr. Petar Miladin, sveučilišni profesor i jedan od vodećih hrvatskih eksperata za trgovačko pravo. Na koncu su se gotovo svi u NO-u složili da se druga ponuda odbaci kao nevažeća. Svi osim jednog člana.

Taj član, pogađate, bio je predsjednik Nadzornog odbora Podravke Želimir Vukina. On je – iz zasad nepoznatih razloga – jedini bio za to da se druga ponuda pozitivno evaluira te da se vrijedno zemljište u Ljubljani proda drugom ponuditelju za oko 26 milijuna kuna više, tvrdi naš sugovornik.

Na koncu, unatoč detaljnom ekspozeu profesora Miladina, Vukina odlučuje glasati protiv odluke da se nekretnine prodaju Ivi Boscarolu. U tome je ostao potpuno usamljen jer je svih osmero ostalih članova glasalo za.

Par tjedana kasnije, Želimir Vukina iznenada daje ostavku na dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora Podravke. U petak će zadnji put voditi sjednicu NO-a, a ostavka stupa na snagu 1. studenoga.

Forografija: Tomislav Miletić, Pixsell

Tagovi: Želimir Vukina, Podravka, Žito, Petar Miladin, Ivo Boscarol
PROČITAJ I OVO
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
Uprava Plave lagune predlaže isplatu dividende iz zadržane dobiti
POREČ - Dioničari Plave lagune mogu se nadati isplati dividende iz zadržane dobiti.
Luka Koper ima pet novih nadzornika
NADZORNICI
Luka Koper ima pet novih nadzornika

KOPER - Dioničari Luke Koper na današnjoj su izvanrednoj skupštini opozvali četiri člana nadzornog odbora, koji su imenovani u vrijeme vlade Janeza Janše, a to su Francije Matoz, Nevenko Črešnar Pergar, Andrej Koprivec i Božidar Godnjavec. Nadzornicima su imenovani Borut Škabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader i Mirko Bandlje.

Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
KARIJERE
Dora Strezova-Nikolova nova je glavna direktorica Coca-Cola HBC Adrije
ZAGREB – Početkom veljače Dora Strezova-Nikolova preuzela je dužnost glavne direktorice poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria, sa sjedištem u Zagrebu.
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
PREKRETNICA
Emirates odradio uspješan let na održivo zrakoplovno gorivo
LONDON - Zrakoplovna kompanija Emirates izvela je uspješan testni let Boeinga 777 koji pokreće održivo zrakoplovno gorivo, objavila je kompanija ranije ovog tjedna. Glavni operativni direktor Emiratesa Adel Al Redha opisao je let kao "prekretnicu", izvijestila je francuska novinska agencija AFP.
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
UHLJEBI
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
ZAGREB - Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE