GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik

Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
POSJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
KOPRIVNICA - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je obišla Podravkinu tvrtku Kalnik u Varaždinu, u čiju je modernizaciju uloženo oko 43 milijuna kuna, a Ministarstvo je sudjelovalo s gotovo polovinom tog iznosa, odnosno s 19,4 milijuna bespovratnih kuna.

Dio ulaganja odnosi se na investiciju u liniju za primarnu preradu svježeg voća i povrća, zatim na pogon za pripremu novih proizvoda, kao i na potpuno novu liniju za pakiranje u "squeeze" ambalažu, čime je četverostruko podignut kapacitet proizvodnje, naglašeno je tijekom obilaska. Dio investicije odnosi se i na potpunu renovaciju prostora kojom je omogućeno stavljanje opreme u pogon, a ovim se ulaganjem uvode i novi proizvodi.

Ministrica Vučković istaknula je da je unatoč turbulentnim vremenima i brojnim izazovima, Podravka lani poslovala uspješno i profitabilno, ostvarujući prihode koji se odnose na prehranu od gotovo 4 milijarde kuna.

"A u ovoj teškoj 2022. godini, bivajući potpuno izložena snažnom rastu cijena svih imputa, ne samo energije, kako pokazuju rezultati u prvih devet mjeseci, uspjeli su ostati otprilike na istim razinama. Podravka je veliko bogatstvo za Hrvatsku”, ocijenila je Vučković, dodavši kako će i dalje u svemu imati punu podršku ministarstava poljoprivrede i gospodarstva te cijele Vlade.

Govoreći o novitetu u Podravki, pakiranju ajvara u "squeeze" ambalažu, ministrica je naglasila da je to 'sjajan projekt koji će tržište zasigurno prepoznati' te da je to prvi takav proizvod u svijetu, kad je riječ o ajvaru.

Ministrica je tom prigodom istaknula i da je posljednjih godina Ministarstvo povećalo sredstva koja se odnose na korištenje tipa operacije 4.2.1.

„Kad govorimo o trećem natječaju za tip operacije 4.2.1., kojim se financiraju općenito projekti koji se odnose na preradu, na stvaranje više dodane vrijednosti, to je bio najvrjedniji natječaj u cijelom programskom razdoblju za projekte u sferi prerade. Mi smo na kraju, nakon dva kruga povećanja, uložili u hrvatsku preradu putem tog natječaja 463 milijuna kuna”, rekla je Vučković.

Dodala je da je za novo programsko razdoblje osigurano 155 milijuna eura te najavila jedini preostali natječaj vrijedan 200 milijuna kuna za ovaj isti tip operacije.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić za investiciju u Kalniku naglasila je da je jedna od bitnih elemenata zaokruživanja tvornice Kalnik kao Podravkinog središta za preradu voća i povrća.

"Mislim da ćemo cijeli taj skup završiti investicijom koja je u pripremi, gdje očekujemo da će konkretni radovi početi već za nekoliko mjeseci, a odnose se na primarnu preradu rajčice. Ovdje u Varaždinu gradit ćemo potpuno novo postrojenje za primarnu preradu rajčice i bit će to investicija vrijedna više od 100 milijuna kuna”, najavila je Dalić.

Istaknula je kako će ta investicija omogućiti značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje, odnosno proizvodnje rajčice u području od Međimurja, do Virovitičko-podravske županije.

Uz zamjenicu župana Silviju Zagorec, na svečanosti u Kalniku bio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji je istaknuo da najnovija investicija u novu proizvodnu liniju puno doprinosi varaždinskom gospodarstvu i 'diže ovu lokaciju u cijelom portfelju Podravke'.

"Drago mi je da je predsjednica uprave najavila i veliku investiciju za sljedeću godinu", rekao je Bosilj.

Tagovi: Marija Vučković, Kalnik, Podravka, Martina Dalić
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE