GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija

Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.

"Što se tiče situacije vezane uz do sada nepotpisivanje ugovora za kvotu za drvnu sirovinu između poduzeća koja su povezana i koja su dio bivše Požgaj grupe i Hrvatskih šuma, mogu reći da je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koja se odnosi na prijavu društava iz bivše Požgaj grupe, a rezultati te revizije, prema mojim informacijama, očekuju se sutra", izjavila je Vučković novinarima nakon sjednice Vlade.

Ministrica je odgovarajući na upite novinara podsjetila da dodjela kvota nije stvar Ministarstva poljoprivrede već se kvota dodjeljuje svake godine na temelju javnog poziva, a kriteriji su određeni pismom razumijevanja koje su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvoprerađivača pri HGK 2017. godine.

Nadležnost Ministarstva poljoprivrede je, dodaje, procjena učinaka Strategije koja je tada donesena za razdoblje 2017. do 2020., a pismo razumijevanja i pripadajući model raspodjele su dio te strategije.

"Mi tu procjenu, s obzirom da smo u prvoj polovici 2021. radimo na temelju objektivnih, neovisnih metoda te usvojene metodologije i ove ćemo godine iznjedriti novu strategiju", istaknula je Vučković.

Hoće li se pismo razumijevanja i model imalo mijenjati ostavit će, kako je kazala, za prezentaciju i dijalog kada nacrt strategije bude objavljen.

Vučković je rekla i kako je razgovarala s odgovornom osobom odnosno vlasnikom Požgaj grupe i dodatno sagledala interne akte Hrvatskih šuma te je uputila na mogućnost postizanja dogovora, odnosno primjene internih akata Hrvatskih šuma, koji govore da je moguće u određenim situacijama i problemima, a ovo je posebna godina, donijeti odluku o obročnoj otplati duga, uz primjenu instrumenata osiguranja.

Osvrćući se na ocjene da Hrvatske šume utječu na otpuštanje stotinu, 200 ili 550 radnika, ministrica je rekla kako su takve ocjene prilično teške ako nije provedena objektivna financijska analiza novčanih, poslovnih, investicijskih tijekova, korištenja kredita.

"Ako već govorimo o upropaštavanju poduzeća, gubitku 100, 200 ili 550 radnih mjesta, onda se objektivno treba služiti i metodologijom koju propisuju financije i računovodstvo", poručila je Vučković.

Na novinarski upit kako komentira navode Požgaj grupe da Hrvatske šume kao monopolist na tržištu tu svoju poziciju zloupotrebljavaju te da nisu baš fer, ministrica je ponovila kako će se ove godine donijeti strategija za novo razdoblje te kako će se sa svim dionicima u drvoprerađivačkoj industriji i industriji namještaja razmatrati i pripadajući model raspodjele.

"Ono na što sam ukazala kao mogućnost je dodatna revizija dijela poziva koji se odnosi na društva Požgaj grupe. Također sam, u skladu sa svojim ovlastima, uputila na mogućnost primjene jednog rješenja, a rok za potpisivanje ugovora je definiran do 30. travnja", rekla je Vučković, dodajući kako je uvijek potrebno razmotriti sve navode koji dolaze iz trgovačkih društava, bilo da je riječ o drvoprerađivačima ili tvrtkama iz nekog drugog sektora gospodarstva.

Tagovi: Marija Vučković, Požgaj Grupa, Hrvatske šume, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ZADAR - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk sutra ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je Sindikat prometa i veza Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE