GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija

Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.

"Što se tiče situacije vezane uz do sada nepotpisivanje ugovora za kvotu za drvnu sirovinu između poduzeća koja su povezana i koja su dio bivše Požgaj grupe i Hrvatskih šuma, mogu reći da je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koja se odnosi na prijavu društava iz bivše Požgaj grupe, a rezultati te revizije, prema mojim informacijama, očekuju se sutra", izjavila je Vučković novinarima nakon sjednice Vlade.

Ministrica je odgovarajući na upite novinara podsjetila da dodjela kvota nije stvar Ministarstva poljoprivrede već se kvota dodjeljuje svake godine na temelju javnog poziva, a kriteriji su određeni pismom razumijevanja koje su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvoprerađivača pri HGK 2017. godine.

Nadležnost Ministarstva poljoprivrede je, dodaje, procjena učinaka Strategije koja je tada donesena za razdoblje 2017. do 2020., a pismo razumijevanja i pripadajući model raspodjele su dio te strategije.

"Mi tu procjenu, s obzirom da smo u prvoj polovici 2021. radimo na temelju objektivnih, neovisnih metoda te usvojene metodologije i ove ćemo godine iznjedriti novu strategiju", istaknula je Vučković.

Hoće li se pismo razumijevanja i model imalo mijenjati ostavit će, kako je kazala, za prezentaciju i dijalog kada nacrt strategije bude objavljen.

Vučković je rekla i kako je razgovarala s odgovornom osobom odnosno vlasnikom Požgaj grupe i dodatno sagledala interne akte Hrvatskih šuma te je uputila na mogućnost postizanja dogovora, odnosno primjene internih akata Hrvatskih šuma, koji govore da je moguće u određenim situacijama i problemima, a ovo je posebna godina, donijeti odluku o obročnoj otplati duga, uz primjenu instrumenata osiguranja.

Osvrćući se na ocjene da Hrvatske šume utječu na otpuštanje stotinu, 200 ili 550 radnika, ministrica je rekla kako su takve ocjene prilično teške ako nije provedena objektivna financijska analiza novčanih, poslovnih, investicijskih tijekova, korištenja kredita.

"Ako već govorimo o upropaštavanju poduzeća, gubitku 100, 200 ili 550 radnih mjesta, onda se objektivno treba služiti i metodologijom koju propisuju financije i računovodstvo", poručila je Vučković.

Na novinarski upit kako komentira navode Požgaj grupe da Hrvatske šume kao monopolist na tržištu tu svoju poziciju zloupotrebljavaju te da nisu baš fer, ministrica je ponovila kako će se ove godine donijeti strategija za novo razdoblje te kako će se sa svim dionicima u drvoprerađivačkoj industriji i industriji namještaja razmatrati i pripadajući model raspodjele.

"Ono na što sam ukazala kao mogućnost je dodatna revizija dijela poziva koji se odnosi na društva Požgaj grupe. Također sam, u skladu sa svojim ovlastima, uputila na mogućnost primjene jednog rješenja, a rok za potpisivanje ugovora je definiran do 30. travnja", rekla je Vučković, dodajući kako je uvijek potrebno razmotriti sve navode koji dolaze iz trgovačkih društava, bilo da je riječ o drvoprerađivačima ili tvrtkama iz nekog drugog sektora gospodarstva.

Tagovi: Marija Vučković, Požgaj Grupa, Hrvatske šume, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Plurato Sailfin: Hrvatska električna daska koja lebdi nad morem
INOVACIJE
Plurato Sailfin: Hrvatska električna daska koja lebdi nad morem
ZAGREB - Apsolutni hit ovog ljeta bit će električna daska koju će ovinici o adrenalinu, avanturisti kao i svi zaljubljenici u aktivnosti na vodi zasigurno željeti probati, piše u nedjelju Večernji list.
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
ANALITIČARI
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
PODGORICA - Najveći problem Air Montenegra (ToMontenegra) je što je u daleko lošijem položaju nego je bio Montenegro Airlines, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
LOŠ TREND
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
VRANJE - Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa Plam (ALFA), objavio je godišnji finansijski izveštaj za proteklu godinu tokom koje je nastavljen silazni trend poslovanja ove kompanije.
BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
BioNTech ima velike planove u Singapuru
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
RAST
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
BEOGRAD - Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopšteno je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE