GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri rezultati ACI-ja u pandemijskoj godini

Vrlo dobri rezultati ACI-ja u pandemijskoj godini
UGODNO IZNENADILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 11:16
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Bez obzira na teške pandemijske uvjete poslovanja, ACI je 2020. godine ipak bio profitabilan i poslovao je s dobiti od 194 tisuće kuna. Ostvarena je EBITDA u iznosu 70,7 milijuna kuna.

Ukupni poslovni prihodi manji su za 53 milijuna kuna ili 23% u odnosu na usporedno razdoblje od čega su prihodi od prodaje manji za 41,5 milijuna kuna dok je od ostalih poslovnih prihoda zabilježeno smanjenje za 11,5 milijuna kuna. Istovremeno poslovni rashodi bilježe pad od 15,9 milijuna kuna ili 8% u odnosu na usporedno razdoblje, a što je detaljnije razrađeno kod strukture poslovnih rashoda.  

ACI je tijekom 2020. godine zabilježio pad prihoda od prodaje koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji za 41,5 milijuna kuna ili 20%. Usluga godišnjeg veza zadržana je gotovo na razini prošle godine, a pad se prvenstveno odnosi na korištenje pogodnosti koje su stavljene na raspolaganje plovilima na godišnjem vezu.

S druge strane, gubitak prihoda od prodaje prvenstveno je zabilježen kod usluga dnevnog veza (za 32,2 milijuna kuna ili 49%) ponajprije utjecajem ograničenja kretanja u prvom kvartalu te nastavkom širenja epidemije u drugom i trećem kvartalu 2020. godine

Društvo je zabilježilo pad fizičkih pokazatelja od 72 tisuće brod dana što čini 5% manje brod dana u odnosu na usporednu godinu utjecajem smanjenja fizičkih pokazatelja od usluge dnevnog veza, koji bilježe pad od 40%.

Na mjesečnom vezu također je zabilježeno smanjenje od 18%, dok brod dani od usluge godišnjeg veza bilježe pad od 1%.

- Možemo reći kako smo ostvarenim rezultatima više nego zadovoljni, obzirom na okolnosti u kojima se cjelokupno gospodarstvo, a posebice turizam našao u 2020. godini. Smatramo kako je ostvareni pozitivan rezultat u prvom redu posljedica očuvanja partnerskih odnosa sa ključnim poslovnim partnerima (korisnicima usluga godišnjeg veza te zakupcima poslovnih prostora) s jedne strane, te smanjenjem rashodovne strane, uz zadržavanje svih materijalnih prava djelatnika. Vjerujemo kako su upravno djelatnici te poslovni partneri naša ključna snaga, koju ćemo nastojati zaštititi i u narednom razdoblju. U prethodnom razdoblju uspješno su dovršene započete investicije, započeti projekti su realizirani, te smo u ovom trenutku prvenstveno fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i promišljanja o poslovnim prilikama u našem okruženju, budući smatramo nužnim osigurati preduvjete za dugoročnu budućnost Društva, koja je sada limitirana koncesijskim ugovorima od kojih većina ističe 2030. godine, navodi predsjednik Uprave, Kristijan Pavić.

Društvo je u izvještajnom razdoblju uložilo ukupno 47,5 milijuna kuna (2019.: 41 milijun kuna). Značajnija ulaganja odnose se na projekt ACI SAIL, prvenstveno za nabavu jedrilica ClubSwan36 te katamarana SABA 50, izgradnju charter terminala u Splitu, izvođenje radova podmorskih pregleda, radova na sanaciji i održavanju sidrenih sustava i gatova, rekonstrukciju i nadogradnju sanitarija nautičara u marini Žut, proširenje platoa suhog veza u marini Dubrovnik te druga ulaganja u cilju oplemenjivanja i podizanja standarda i kvalitete u marinama. Važno je istaknuti i da je Društvo krajem svibnja na ponovljenom javnom natječaju dobilo koncesiju za korištenje pomorskog dobra u uvalama Dunkovac, Vozarica i Srednja Draga na rok korištenja od 12 godina. Prethodna je koncesija krajem 2018. godine poništena, budući je došlo do poništenja javnog natječaja.

Tagovi: kompanija ACI, Kristijan Pavić, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE