GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri rezultati ACI-ja u pandemijskoj godini

Vrlo dobri rezultati ACI-ja u pandemijskoj godini
UGODNO IZNENADILI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 11:16
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Bez obzira na teške pandemijske uvjete poslovanja, ACI je 2020. godine ipak bio profitabilan i poslovao je s dobiti od 194 tisuće kuna. Ostvarena je EBITDA u iznosu 70,7 milijuna kuna.

Ukupni poslovni prihodi manji su za 53 milijuna kuna ili 23% u odnosu na usporedno razdoblje od čega su prihodi od prodaje manji za 41,5 milijuna kuna dok je od ostalih poslovnih prihoda zabilježeno smanjenje za 11,5 milijuna kuna. Istovremeno poslovni rashodi bilježe pad od 15,9 milijuna kuna ili 8% u odnosu na usporedno razdoblje, a što je detaljnije razrađeno kod strukture poslovnih rashoda.  

ACI je tijekom 2020. godine zabilježio pad prihoda od prodaje koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji za 41,5 milijuna kuna ili 20%. Usluga godišnjeg veza zadržana je gotovo na razini prošle godine, a pad se prvenstveno odnosi na korištenje pogodnosti koje su stavljene na raspolaganje plovilima na godišnjem vezu.

S druge strane, gubitak prihoda od prodaje prvenstveno je zabilježen kod usluga dnevnog veza (za 32,2 milijuna kuna ili 49%) ponajprije utjecajem ograničenja kretanja u prvom kvartalu te nastavkom širenja epidemije u drugom i trećem kvartalu 2020. godine

Društvo je zabilježilo pad fizičkih pokazatelja od 72 tisuće brod dana što čini 5% manje brod dana u odnosu na usporednu godinu utjecajem smanjenja fizičkih pokazatelja od usluge dnevnog veza, koji bilježe pad od 40%.

Na mjesečnom vezu također je zabilježeno smanjenje od 18%, dok brod dani od usluge godišnjeg veza bilježe pad od 1%.

- Možemo reći kako smo ostvarenim rezultatima više nego zadovoljni, obzirom na okolnosti u kojima se cjelokupno gospodarstvo, a posebice turizam našao u 2020. godini. Smatramo kako je ostvareni pozitivan rezultat u prvom redu posljedica očuvanja partnerskih odnosa sa ključnim poslovnim partnerima (korisnicima usluga godišnjeg veza te zakupcima poslovnih prostora) s jedne strane, te smanjenjem rashodovne strane, uz zadržavanje svih materijalnih prava djelatnika. Vjerujemo kako su upravno djelatnici te poslovni partneri naša ključna snaga, koju ćemo nastojati zaštititi i u narednom razdoblju. U prethodnom razdoblju uspješno su dovršene započete investicije, započeti projekti su realizirani, te smo u ovom trenutku prvenstveno fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i promišljanja o poslovnim prilikama u našem okruženju, budući smatramo nužnim osigurati preduvjete za dugoročnu budućnost Društva, koja je sada limitirana koncesijskim ugovorima od kojih većina ističe 2030. godine, navodi predsjednik Uprave, Kristijan Pavić.

Društvo je u izvještajnom razdoblju uložilo ukupno 47,5 milijuna kuna (2019.: 41 milijun kuna). Značajnija ulaganja odnose se na projekt ACI SAIL, prvenstveno za nabavu jedrilica ClubSwan36 te katamarana SABA 50, izgradnju charter terminala u Splitu, izvođenje radova podmorskih pregleda, radova na sanaciji i održavanju sidrenih sustava i gatova, rekonstrukciju i nadogradnju sanitarija nautičara u marini Žut, proširenje platoa suhog veza u marini Dubrovnik te druga ulaganja u cilju oplemenjivanja i podizanja standarda i kvalitete u marinama. Važno je istaknuti i da je Društvo krajem svibnja na ponovljenom javnom natječaju dobilo koncesiju za korištenje pomorskog dobra u uvalama Dunkovac, Vozarica i Srednja Draga na rok korištenja od 12 godina. Prethodna je koncesija krajem 2018. godine poništena, budući je došlo do poništenja javnog natječaja.

Tagovi: kompanija ACI, Kristijan Pavić, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
IN MEMORIAM
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
KRAPINA - Gospodarstvenik Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d.d. iz Huma na Sutli, iznenada je umro u 54. godini, potvrdili su u utorak iz te tvrtke.
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
NEW YORK - Pfizer Inc u ponedjeljak je pristao platiti 5,4 milijarde dolara u gotovini za proizvođača lijekova za bolest srpastih stanica Global Blood Therapeutics, jer želi iskoristiti porast prihoda od svog cjepiva i liječenja protiv COVID-19.
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
INVESTICIJE
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
ZAGRE - Ono što je namjeravao Danko Končar još kad je prije devet godina preuzeo u privatizaciji posrnuli trogirski škver – sagraditi novu modernu marinu uz Brodotrogir – sada će izgleda realizirati novi vlasnik kojemu je lani Končar prepustio tvrtku Servisni centar Trogir, piše u utorak Večernji list.
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
SJAJNE BROJKE
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
BERLIN - Njemački farmaceutski koncern BioNTech ostvario je u prvom polugodištu ove godine 5,37 milijardi eura čiste dobiti, što je 37,2 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, objavila je tvrtka koja je zajedno s Pfizerom razvila jedno od prvih cjepiva protiv covida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE