GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar D&ST, najveća tvrtka Končar Grupe, objavila je rezultate za prvo polugodište koji pokazuju vrlo solidnu prvu polovicu 2021. godine.

Konkretno, u prvom polugodištu Končar D&ST zabilježio je rast prodaje od čak 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegavši 696,8 milijuna kuna. Takvi rezultati ukazuju na to da Končarov segment transformatora pokazuje vrlo jake rezultate na inozemnom tržištu i svakako bi trebao potaknuti ukupni rezultat Grupe, što je u skladu s očekivanjima analitičarima InterCapitala.

Na strani operativnih troškova može se primijetiti rast od 20,4%, na 692,4 milijuna kuna, od čega je najveći porast zabilježen na materijalnim troškovima (+ 21,8%) od 602,3 milijuna kuna. Napominjemo da bi na tvrtku mogle utjecati povećane cijene sirovina koje tvrtka koristi u proizvodnji transformatora. Točnije, tvrtka je izložena promjenama cijena bakra, aluminija, lima transformatora, transformatorskog ulja, izolacije, čelika itd. Međutim, Končar D&ST štiti rizik od takvih fluktuacija terminskim ugovorima u slučaju bakra (koji je veći za + 23% YTD), dok za čelik, lim za transformatore i druge važne dijelove opskrbe tvrtka pokušava umanjiti rizik polugodišnjim i godišnjim ugovorima.

U prvom polugodištu EBITDA je dosegla 30,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 38,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To prelazi u EBITDA maržu od 8,2% (+1 p.p.). Idući niže razine dobiti i gubitka, operativna dobit dosegla je 45,1 milijun kuna, što predstavlja rast od 55,4%.

Idući dalje prema dobitku i gubitku, tvrtka je prijavila neto dobit od 36,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 56,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U međuvremenu se profitna marža povećala za 1,1 p.p. dostižući 5%.

Gledajući CAPEX, može se primijetiti relativno nizak CAPEX od 3,8 milijuna kuna u odnosu na 25,9 milijuna kuna. Podsjećanja radi, još 2019. godine tvrtka je uložila 94,7 milijuna kuna, što predstavlja njihov najveći kapitalni ulog od 2012. godine.

Tagovi: Končar D&ST, Končar Grupa, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE