GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Končar D&ST-a
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Končar D&ST, najveća tvrtka Končar Grupe, objavila je rezultate za prvo polugodište koji pokazuju vrlo solidnu prvu polovicu 2021. godine.

Konkretno, u prvom polugodištu Končar D&ST zabilježio je rast prodaje od čak 24,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegavši 696,8 milijuna kuna. Takvi rezultati ukazuju na to da Končarov segment transformatora pokazuje vrlo jake rezultate na inozemnom tržištu i svakako bi trebao potaknuti ukupni rezultat Grupe, što je u skladu s očekivanjima analitičarima InterCapitala.

Na strani operativnih troškova može se primijetiti rast od 20,4%, na 692,4 milijuna kuna, od čega je najveći porast zabilježen na materijalnim troškovima (+ 21,8%) od 602,3 milijuna kuna. Napominjemo da bi na tvrtku mogle utjecati povećane cijene sirovina koje tvrtka koristi u proizvodnji transformatora. Točnije, tvrtka je izložena promjenama cijena bakra, aluminija, lima transformatora, transformatorskog ulja, izolacije, čelika itd. Međutim, Končar D&ST štiti rizik od takvih fluktuacija terminskim ugovorima u slučaju bakra (koji je veći za + 23% YTD), dok za čelik, lim za transformatore i druge važne dijelove opskrbe tvrtka pokušava umanjiti rizik polugodišnjim i godišnjim ugovorima.

U prvom polugodištu EBITDA je dosegla 30,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 38,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To prelazi u EBITDA maržu od 8,2% (+1 p.p.). Idući niže razine dobiti i gubitka, operativna dobit dosegla je 45,1 milijun kuna, što predstavlja rast od 55,4%.

Idući dalje prema dobitku i gubitku, tvrtka je prijavila neto dobit od 36,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 56,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U međuvremenu se profitna marža povećala za 1,1 p.p. dostižući 5%.

Gledajući CAPEX, može se primijetiti relativno nizak CAPEX od 3,8 milijuna kuna u odnosu na 25,9 milijuna kuna. Podsjećanja radi, još 2019. godine tvrtka je uložila 94,7 milijuna kuna, što predstavlja njihov najveći kapitalni ulog od 2012. godine.

Tagovi: Končar D&ST, Končar Grupa, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
POMOĆ
Qatar Airways primio milijarde državne pomoći zbog velikih gubitaka
DOHA - Qatar Airways dobit će tri milijarde dolara (2,56 milijardi dolara) državne pomoći od velikog gubitka koji je pretrpio zbog pandemije covida-19 i posljedičnog slijetanja aviona.
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
REKORDI
Lego u polugodištu s rekordnom dobiti i prihodima
KOPENHAGEN - Danski proizvođač kockica Lego ostvario je rekordne prihode i dobit u prvoj polovici ove godine.
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
LETOVI
Lufthansa: Potražnja za transatlantskim letovima snažno poskočila
BERLIN - Potražnja za transatlantskim letovima skočila je nakon što je SAD objavio da će ponovno uspostaviti letove za cijepljene putnike iz više od 30 zemalja, uključujući veći dio Europe, objavila je u utorak njemačka Lufthansa.
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
INVESTICIJE
BAT ulaže 500 milijuna eura u luku Trst
LONDON - British American Tobacco Group (BAT) uložit će u novo poslovno središte u Luci Trst u Italiji 500 milijuna eura i otvoriti 2.600 radnih mjesta u narednim godinama, javlja austrijska novinska agencija APA.
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
HOTELI
Arena Hospitality Group za 112 milijuna kuna kupila hotel u Austriji
ZAGREB - Arena Hospitality Group izvijestila je u utorak da je za 112 milijuna kuna kupila hotel sa četiri zvjezdice "Franz Ferdinand Mountain Resort" u austrijskom Nassfeldu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE