GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića

Vodik kao jedan od argumenata bolje budućnosti Đure Đakovića
SKRIVENI ADUTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2020 / 22:33
Autor: SEEbiz
SLAVONSKI BROD - Posljednjih je tjedana ponovno aktualna tema Đure Đakovića.

Prošlotjedna objava brodskog holdinga o iskazanim neobvezujućim interesima za dokapitalizaciju potvrdila je teze kako interes postoji, a igrači koji se spominju su itekako ozbiljni. Prema neslužbenim informacijama, tri tvrtke koje su iskazale zanimanje su grupacija DIV Tomislava Debeljaka, potom grupacija PPD, odnosno Energia naturalis Grupa, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, te slovenska grupacija Iskra, čiji je vlasnik Dušan Šešok, nekadašnji ministar financija u slovenskoj vladi. Tržište je reagiralo pozitivno, dionice brodskog holdinga bile su najveće dobitnice prošloga tjedna na Zagrebačkoj burzi. Dakle, nešto se ipak ozbiljno kuha...

I dok mnogi smatraju kako je brodski holding uspavani div kojeg će se teško postaviti na noge, postoji jedan argument kojeg malo tko spominje. A to je - vodik.

U kompleksu brodskog holdinga se nalaze brojne neiskorištene zelene površine i hale koje se mogu iskoristiti za solarne panele, pa se onda i relativno lako može ući u proizvodnju vodika. Imaju i kompaniju koja se bavi i proizvodnjom i distribucijom električne energije. Iz Đure Đakovića poručuju kako to znanje i iskustvo mogu iskoristiti i u ovom projektu.

A vodik će u idućim desetljećima na našem kontinentu biti itekako važna tema. U sklopu EU Green deala Udruga industrije Hydrogen Europe predstavila je inicijativu Zeleni vodik, čiji je cilj do 2030. proizvesti 4,4 milijuna tona zelenog vodika, što je ekvivalent 173 TWh energije (od ukupno potrebnih 665 TWh), a u okviru te inicijative planirano je 20 milijardi eura investicija u narednih 5 do 10 godina.

Što se hrvatskih planova tiče, u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu obvezali smo se na ispunjenje cilja od 13,2 posto OIE u prometu do 2030. Udio vodika iznosio bi 0,3 posto u ukupnom prometu (HGK je predlagao udio od 0,5 posto) i postavilo bi se šest pumpnih stanica do 2030. U nacrtu prijedloga Niskougljične strategije potrošnja vodika kao goriva u neposrednoj potrošnji energije bi prema scenariju postupne tranzicije (NU1) do 2050. iznosila 0,92 posto.

Trenutno su glavni subjekti u području razvoja, proizvodnje i primjene vodika kod nas Grad Zagreb i INA koji su u veljači ove godine dobili tehničku pomoć Regions FCH-a (FCH, Regions Fuel cels and Hydrogens). ZET ima u planu u pogon staviti 20 autobusa na vodik, a INA proizvoditi vodik u rafineriji Sisak.

Tagovi: Đuro Đaković, vodik, EU Green deal, Hydrogen Europe, Energia naturalis, Prvo plinarsko društvo, Iskra, DIV Grupa,
PROČITAJ I OVO
Lufthansa s operativnim gubitkom od 1,26 mlrd eura u trećem kvartalu
GUBITAK
Lufthansa s operativnim gubitkom od 1,26 mlrd eura u trećem kvartalu
FRANKFURT - Njemački avioprijevoznik Lufthansa objavio je da je u trećem kvartalu poslovao s operativnim gubitkom od 1,26 milijardi eura zbog masovnog otkazivanja letova u pandemiji koronavirusa i troškova kompenzacija putnicima.
HGK upozorava da su krediti za likvidnost gorući problem gospodarstva
KREDITI
HGK upozorava da su krediti za likvidnost gorući problem gospodarstva
ZAGREB - Poduzetnici žele da se ubrza i pojednostavi dodjela kredita Hamag Bicro-a i HBOR-a, jer im nasušno trebaju sva moguća sredstva za očuvanje likvidnosti, rekao je u srijedu predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na sastanku čelnika Komore i Hamag-Bicroa.
HUP: Veledrogerije ne sudjeluju u formiranju cijena lijekova
LIJEKOVI
HUP: Veledrogerije ne sudjeluju u formiranju cijena lijekova
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca pojasnili su u srijedu kako veledrogerije ni na koji način ne sudjeluju u formiranju cijena lijekova već su dužne "po propisanim cijenama prodavati lijekove svim zdravstvenim subjektima neovisno o njihovim rokovima plaćanja".
Oporavak prometa u Luci Rotterdam
LUKE
Oporavak prometa u Luci Rotterdam
ROTTERDAM - Obujam pretovarenog tereta u luci Rotterdam oporavio se u trećem tromjesečju nakon dubokog pada uzrokovanog pandemijom koronavirusa u prvoj polovini godine, objavile su u srijedu lučke vlasti.
Obje Amerike podižu prodaju Nestléa
RAST
Obje Amerike podižu prodaju Nestléa
VEVEY - Nestlé je objavio rezultate prodaje za prvih devet mjeseci u 2020. godini. Zabilježen je organski rast od 3,5 %, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 3,3 % i cijenama od 0,2%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE