GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodećih 250 maloprodajnih lanaca povećalo prihode 4,1%

Vodećih 250 maloprodajnih lanaca povećalo prihode 4,1%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 10:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema zadnjim podacima globalnih prihoda, 250 vodećih maloprodajnih lanaca ostvarilo je ukupno 4,74 bilijuna dolara prihoda, što čini ukupan rast od 4,1 posto, navodi se u izvještaju konzultantsko-revizorskog društva Deloitte „Globalna snaga maloprodaje 2020".

Amazon je (opet) rekorder među najbržima sa 18% rasta, što je njegov prosjek u posljednjih pet godina, zaustavivši se trenutno na 3. mjestu sa 140 milijarde dolara. Samo je gigant Wal-Mart još uvijek neuhvatljivo na vrhu sa 514 milijarde dolara prihoda, dok je Costco drugi sa „samo" 141 milijarde dolara prihoda te je već sigurno sljedeći na listi preskakanja za Amazon.

„Digitalna stvarnost uzima još veći udio na tržištu s Amazonom kao predvodnikom brojnih virtualnih trgovina, a konsolidacija u svjetskom gospodarstvu i sektoru maloprodaje u 2020. nastavlja se bez zadrške", izjavio je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

„Sveukupni će se gospodarski rast vrlo vjerojatno ublažiti, ali ostati pozitivan, uslijed manjeg porasta potrošnje građana i zadržavanja niske razine inflacije u većini država. Neizvjesnost trgovinskih sankcija donosi dodatan oprez, a u zadnjim tjednima vidljivi su i novi poremećaji u globalnom lancu opskrbe uslijed koronavirusa iz Kine. Rezultate ovih rizika vjerojatno ćemo vidjeti u lošijim rezultatima trgovaca u 2020."

Rezultati najvećih deset trgovaca na ljestvici pokazuju daljnji trend rasta konsolidacije. TOP 10 sudjeluje u ukupnim prihodima 250 vodećih s 32,3 posto naspram prošlogodišnjih 31,6 posto. Većina je bitna, što se vidi iz rasta TOP 10 od 6,3 posto koji je znatno brži od 4,1 posto prosjeka industrije. Ukupna neto profitna marža za vodećih 10 maloprodajnih lanaca bila je 0,5 posto viša nego prošle godine, unatoč pritisku na trgovce na malo uslijed intenzivnog tržišnog natjecanja, rastućih troškova rada, ratova cijenama i ulaganju u e-trgovinu.

Veliki i dalje rastu, te najmanji prihod potreban kako bi društvo ušlo među 250 vodećih maloprodajnih lanaca iznosi 3,9 milijarde dolara, što je porast u odnosu na 3,7 milijarde dolara u prethodnoj godini, dok prosječan prihod društva iznosi 19,0 milijardi dolara.

„Ako promotrimo uspješnost 250 vodećih maloprodajnih lanaca u razdoblju od 5 godina, iako su pojedinačna društva iskusila znatne promjene u svojim prihodima u predmetnom razdoblju, sveukupna razina 250 vodećih pokazala je iznimnu stabilnost i snagu", tvrdi Bazianec.

„Godišnji rast prihoda od maloprodaje, neto profitna marža i internacionalizacija zadržali su se u relativno malom rasponu."

Naš jedini domaći predstavnik je Agrokor grupa (Fortenova) na 223. mjestu, koji je uvjerljivo na prvom mjestu u Hrvatskoj. Od vodećih svjetskih trgovačkih lanaca možemo prepoznati i snažni lokalni rast onih koji su već duže vrijeme prisutni na našem tržištu uz izražajniju financijsku, troškovnu i razvojnu komponentu kao što su: Schwarz grupa (Lidl/Kaufland) na 4. mjestu globalne liste, IKEA na 25. mjestu, Metro 34. mjesto, Spar grupa 81. mjesto i dr.

„Rast diskontera se nastavlja i oni najbrže rastu na listi, klasični model i dalje teško prati ovaj tempo i potrebno se mijenjati i tražiti alternativne pristupe", ističe Zlatko Bazianec.

Udjel sektora robe široke potrošnje kratkog vijeka u prihodima od maloprodaje u poslovnoj godini 2018. iznosio je 66,5 posto. Osim toga, najveći broj društava (136) na popisu 250 vodećih maloprodajnih lanaca pripada upravo tom sektoru. Trgovci iz sektora široke potrošnje kratkog vijeka imaju najveći prosječni prihod od maloprodaje (23,2 milijarde dolara u poslovnoj godini 2018.), no riječ je o sektoru s niskom maržom čija je neto profitna marža najniža među svim sektorima (2,0 posto u poslovnoj godini 2018.).

Najveći udio maloprodajnih lanaca u vodećih 250 potječe iz Europe: na popisu se nalazi 88 društava iz regije (34,4 posto), s udjelom od 34,4 posto u ukupnom prihodu od maloprodaje u poslovnoj godini 2018. SAD ima najveća društva prosječne veličine od 27,6 milijardi dolara, što je znatno više od prosječne veličine vodećih 250 društava od 19 milijarde dolara.

Tagovi: maloprodaja, trgovina, Amazon, Costco, Fortenova grupa, Ikea, Metro, Spar, Zlatko Bazianec, Agrokor, Konzum, Deloitte
PROČITAJ I OVO
Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
USPJESI
Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
NEW YORK - Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista koji je zaživio početkom prošle godine i ubrzo postao najvećim ekološkim projektom u povijesti Hrvatske, dobio je ogromno, možemo reći i najveće moguće međunarodno priznanje nakon što je u petak navečer u prestižnom Harvard Klubu u New Yorku osvojio tzv. medijskog Oscara poznatog pod nazivom INMA Global Media Awards.
Zračna luka Pula: 10 posto manje zrakoplova nego lani, ali 20 posto više putnika
ZRAČNI PRIJEVOZ
Zračna luka Pula: 10 posto manje zrakoplova nego lani, ali 20 posto više putnika
PULA - Broj zrakoplova koji su sletjeli ove godine u pulsku Zračnu luku manji je za 10 posto nego lani, ali je popunjenost bolja pa je broj putnika veći za 20 posto, doznajemo od direktorice Nine Vojnić Žagar.
Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore
EPILOG
Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore
PODGORICA – Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu Olega Vladimiroviča Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz prošle godine u vezi sa postupkom privatizacije Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita.
Skočili prihodi od cestarina u 2022.
CESTARINE
Skočili prihodi od cestarina u 2022.
ZAGREB - Ukupan promet svih vozila na hrvatskim autocestama 2022. godine porastao je za 15 posto u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od cestarina iznosili 426,45 milijuna eura (bez PDV-a), što je povećanje od 16,3 posto, podaci su Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine.
Toljan Papajorgji novi direktor Lidla BH
KARIJERE
Toljan Papajorgji novi direktor Lidla BH
SARAJEVO - Toljan Papajorgji. novi je direktor Lidla u Bosni i Hercegovini, saznaje Indikator.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE