GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Voćari ogorčeni otkupnim cijenama jabuke, spremaju prosvjed

Voćari ogorčeni otkupnim cijenama jabuke, spremaju prosvjed
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2018 / 09:48
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Voćari u Hrvatskoj ogorčeni su otkupnim cijenama, spremaju prosvjed.

- Da se ne bojim zatvora, već sutradan bi sve svoje jabuke iskrcao pred Ministarstvom poljoprivrede i ostavio ih da se tamo bakću njima. Ministru Tomislavu Tolušiću nitko ne brani da pomogne hrvatskim voćarima. To na pametan način rade sve zemlje u Europi, a mi se svake godine susrećemo s ucjenama trgovaca i otkupljivača koji i u jeku berbe domaćih jabuka uvoze poljske, slovenske, bosanske... kako bi našima još više spustili cijenu – ogorčen je voćar Frane Ivković, piše Večernji list

Imali mi premalo jabuka kao lani, ili su rodile rekordno kao ove godine, uvijek se ponavlja ista priča. Austrija, Njemačka i ostatak zemalja Zapadne Europe neće uvesti ni kilograma tuđe robe u sezoni, niti će domaćoj cijena na tržištu pasti ispod 1,50 do 2 eura, dok se u Hrvatskoj u jeku berbe s jabukama “akcija” po cijeni od 3,99 kuna za kilogram ili pak za 6,99 za dva – kaže Ivković.

S druge strane, na policama “stidljivo” strši jedan manji dio domaćih koje se ovih dana prodaju za 9,99, 12,99, čak i 15,99 kuna koliko bi mogle koštati samo licencirane ili “klupske”, kako ih nazivaju voćari, a riječ je o pink lady i sličnim sortama. No pogled na dvostruku – hrvatsku i “čapljinsku” deklaraciju za jabuke u istoj kašeti – čime bi se trebala pozabaviti i inspekcija, govori kako takvu cijenu ima i nezanimljivija gala, koje sliku ovih dana na društvenim mrežama dijeli proizvođač Željko Ledinski. 

– Do prije mjesec dana svi su trgovci besramno prodavali jabuke po 16 kuna, a kad su prispjele naše, neki su odmah krenuli s akcijama druge klase dviju-triju sorti za sirotinju, dok se s ovima skupima namjerno stvara čep u prodaji kako bi se proizvođači stavili pred zid. Ili će odmah sve jeftino prodati ili će trgovcu platiti skladištenje s obzirom na to da voćari nemaju vlastitih hladnjača – kaže Ledinski.

Tvrdi kako na hrvatskom tržištu trenutačno nema jabuke koju bi trgovci smjeli prodavati po maloprodajnoj cijeni višoj od sedam kuna. Proizvođači po kilogramu dobiju najviše kunu do dvije, što znači da trgovci koji ih prodaju i za 10-ak kuna nameću marže veće i od 500%. 

– Nije jabuka alkohol ili droga – ljuti se Ledinski ističući kako su proizvođači i otkupljivači s voćarima imali već dva sastanka kako bi se uredili odnosi na zadovoljstvo svih.

No bez uspjeha. Stoga nakon današnjeg sastanka voćara pod kapom Hrvatske voćarske zajednice nije isključeno da će pred trgovačkim lancima koji bojkotiraju domaće poljoprivrednike idućih dana, kako bi ukazali na nepravdu, sami prodavati svoje jabuke po simboličnim cijenama. 

– Poljska subvencionira svoje voćare s 15-20 eurocenti za troškove pakiranja, skladištenja jabuka za zimu i slično, a naši koji ih “uvoze”, što ni nije uvoz, na njih ne plate ni PDV. Nitko Poljacima to ne spočitava niti itko te jabuke kontrolira, a da bi naša došla, primjerice u Njemačku, treba proći i 5-6 kontrola – kazuju Ivković i Ledinski, uvjereni kako sigurno postoje neki alati kojima bi država mogla zaštititi svoje poljoprivrednike. To više što ove godine nema ni subvencija EU za doniranje viškova, s obzirom na to da im je i dalje zatvoreno rusko tržište. Lani im se jabuka tako plaćala i 3,50 kn/kg. No ocijenjeno je kako je tržište ove godine konsolidirano i za to nema potrebe. 

S druge strane, uz Hrvatsku se s rekordnim urodom susreće čitava Europa. Procjene su da će berba biti i 35% rodnija nego lani. Samo su Poljaci proizveli 4,5 milijuna tona, od čega će sami konzumirati oko 600.000, 3 milijuna preraditi, a oko 1 mil. tona izvesti u zemlje poput RH. Malom i prezaduženom voćaru tako ne preostaje ništa drugo nego da svoju jabuku da i za 70-ak lipa kako bi se u roku 30 dana naplatio i pokrio tekuće troškove, što stvara dodatni pritisak na cijenu. Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), kaže kako nije problem u jabukama koje se ovih dana prodaju za 10-ak kuna.

Trgovci poput Lidla, Kauflanda, Konzuma..., u što se i sam uvjerio, prodaju 1. klasu u premium pakiranjima. No problem je što ima naznaka da neki istu sortu jabuke, iste kvalitete i istog OPG-a prodaju za 3,99 i 12,99 kn, a stižu i uvozne. Smatra kako država nema alata na naredi trgovcima da prodaju hrvatsko niti potrošačima da ga kupuju, ako oni to neće. 

– Nasljedstvo dugo 25 godina dovelo je do toga da se proizvođači nisu dovoljno organizirali da se mogu suočiti s ulaskom u EU i na tome treba raditi – kaže on. Problem je i nedostatak hladnjača u rukama poljoprivrednika, dok su ih svojedobno uz poticaje države gradili otkupljivači, kao i nejasno deklariranje proizvoda i jačanje svijesti domaćih potrošača zašto bi između uvozne i domaće jabuke, kako to rade Englezi, Austrijanci, Nijemci..., odabrali upravo domaću.

Tagovi: voćari, Hrvatska voćarska zajednica, Frane Ivković, Željko Ledinski, jabuke, Tomislav Tolušić
PROČITAJ I OVO
Stiže državna pomoć za srpske hotele
POMOĆ
Stiže državna pomoć za srpske hotele
BEOGRAD - Isplata ove pomoći odobrena je za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a odluka o ovoj pomoći doneta je u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije virusa korona.
Marić: Veledrogerijama 300 milijuna kuna do kraja tjedna
NAJAVE
Marić: Veledrogerijama 300 milijuna kuna do kraja tjedna
ZAGREB – Ministar financija Zdravko Marić rekao je danas vezano za dug veledrogerijama da će se 300 milijuna kuna koje će se platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa, planira provesti do kraja ovog tjedna, te vjeruje kako neće doći do nestašice lijekova.
MK Mountain Resort uveo fleksibilne uslove rezervecije sa covid garancijom
FLEKSIBILNO
MK Mountain Resort uveo fleksibilne uslove rezervecije sa covid garancijom
BEOGRAD - Kompanija MK Mountain Resort objavila je danas da je uvela fleksibilnje uslove rezervacije sa covid garancijom, koja podrazumeva refundaciju uplaćenih sredstava u celosti, te da je mesec i po dana pred otvaranje zimske sezone, hotel "Grand" na Kopaoniku spreman da primi goste.
Beroš: Razumijemo veledrogerije, ali povećavaju pritisak pred rebalans
DUG BOLNICA
Beroš: Razumijemo veledrogerije, ali povećavaju pritisak pred rebalans
ZAGREB - Ministar zdravstva Beroš rekao je u srijedu nakon užega Kabineta Vlade da su razgovarali o dugu i rješenjem u vezi s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova, razumije ih, ali kaže kako je činjenica da povećavaju pritisak pred izbore i rebalans proračuna.
Preminuo volonter koji je primio cjepivo s Oxforda
CJEPIVO
Preminuo volonter koji je primio cjepivo s Oxforda
LONDON - Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio cjepivo protiv koronavirusa, a koju su razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford, preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja cjepiva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE