GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada udovoljila BAT-u, uskoro poskupljuju cigarete

Vlada udovoljila BAT-u, uskoro poskupljuju cigarete
CIGARETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 11:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine, a to onda znači i povećanja cijena cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda, što je u posljednje vrijeme sve popularnija alternativa klasičnim cigaretama.

Ministarstvo financija objavilo je jučer kasno popodne svoj prijedlog uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, po kojem rastu trošarine na sve proizvode obuhvaćene tom uredbom osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna.

Nije povećanje trošarina na cigarete nikakvo iznenađenje, već ranije znalo se da jedan krug slijedi i ove godine, ali zanimljivo je da će se najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na čak 1.400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje trošarine za čak 75 posto, a takav nagli skok trošarine na neki duhanski proizvod u Hrvatskoj dosad nije zabilježen, javlja Novi list.

Tajna se možda krije u tome što su postojeći igrači na tržištu, a među njima i britanski BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili da se podigne baš trošarina na grijani duhan, što je tržišna niša u kojoj su na hrvatskom tržištu znatno jači njihovi konkurenti. Posljednjih godinu i pol BAT prijeti odlaskom iz Hrvatske i premještanjem proizvodnje u neku zemlju koja će biti znatno povoljnija za njihove investicije.

Zagovornici uvođenja viših trošarina na grijani duhan isticali su da država treba uvesti trošarinu po štapiću, a ne po kilogramu, kako je to primjerice u Italiji i Mađarskoj. Radi usporedbe navodili su da je u konačnici trošarina na sto štapića grijanog duhana 30 eura, dok je na klasične cigarete 108 eura te su tražili da se te dvije vrste duhana dovedu u ravnopravniji položaj. Naravno, protiv povećanja trošarina na grijani duhan bio je Philip Morris, koji je u tom segmentu snažno prisutan na hrvatskom tržištu.

Od trenutka kad je BAT najavio odlazak iz Hrvatske, premijer Andrej Plenković zadužio je upravo ministra financija Zdravka Marića da pokuša pronaći način kako bi BAT, koji je preuzeo tvornicu duhana u Kanfanaru, ipak ostao u Hrvatskoj i time sačuvao petstotinjak radnih mjesta, ali i ugovore koje s tom tvornicom imaju domaći kooperanti koji proizvode duhan.

S obzirom na to da prijedlog Ministarstva financija znači baš drastično povećanje trošarina na grijani duhan, Vlada je očito odlučila udovoljiti BAT-u ne bi li tako sačuvala proizvodnju u Kanfanaru. Rasplet oko istarske tvornice pokazat će je li ovo povećanje trošarina, a time i cijena grijanog duhana dovoljno.

Od 1. ožujka raste i trošarina na cigarete, dosad je ona bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos, piše Novi list.

Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Tagovi: poskupljenje cigareta, cigarete, Kanfanar, trošarine na grijani duhan, Tvornica duhana Rovinj, British American Tobacco, Andrej Plenković, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE