GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije i Rio Tinto planiraju da traže partnera za proizvodnju baterija ili e-automobila

Vlada Srbije i Rio Tinto planiraju da traže partnera za proizvodnju baterija ili e-automobila
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / Beta
LOZNICA - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da njena vlada i kompanija „Rio Tinto“ planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je prilikom posete toj kompaniji u Loznici koja radi na projektu „Jadar“ za istraživanje rude „jadarit“ (s mineralom litijuma), rekla da bi taj treći partner koristio litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja „Rio Tinta“ kao osnovu za dalji, finalni proizvod, koji bi trebalo da podigne „ukupnu srpsku ekonomiju“.

„Ovo je potencijal, koji je važan, ne samo za Loznicu, već i za čitavu zemlju. Projekat koji sprovodi Rio Tinto je Srbiju već stavio na svetsku mapu“, rekla je Brnabić.

Ponovila je da taj projekat „zaista može da promeni našu zemlju“.

Brnabić je rekla da Srbiju najverovatnije očekuju tri veoma važna dogadjaja, a prvi je dogovor sa kompanijom „Rio Tinto“ da u Srbiju preseli svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u svom postrojenju u istraživačkom centru u Australiji.

Početak izgradnje postrojenja se može očekivati krajem 2021. godine, rekla je Brnabić i navela da je jedan od važnih dogadjaja nalaženje partnera za izgradnju fabrike finalnih proizvoda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao je da „ako sve bude kako je planirano, krajem 2024. godine, odnosno početkom 2025. godine može se očekivati početak eksploatacije rude jadarit“.

Investicija u otvaranje rudnika procenjuje se, prema njegovim rečima na 1,5 milijardi dolara.

On je istakao da su završena geološka istraživanja i da će „Rio Tinto“ u narednih 18 meseci uraditi studiju izvodljivosti, overiti rezerve i zatražiti dozvolu za izgradnju rudnika.

Dodao je da je ta kompanija u istraživanja na lokaciji „Jadar“ uložila više od 200 miliona dolara.

Tagovi: Vlada Srbije, Rio Tinto, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
PROJEKTI
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
BEOGRAD - Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svetu.
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE