GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Srbije i Rio Tinto planiraju da traže partnera za proizvodnju baterija ili e-automobila

Vlada Srbije i Rio Tinto planiraju da traže partnera za proizvodnju baterija ili e-automobila
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / Beta
LOZNICA - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da njena vlada i kompanija „Rio Tinto“ planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je prilikom posete toj kompaniji u Loznici koja radi na projektu „Jadar“ za istraživanje rude „jadarit“ (s mineralom litijuma), rekla da bi taj treći partner koristio litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja „Rio Tinta“ kao osnovu za dalji, finalni proizvod, koji bi trebalo da podigne „ukupnu srpsku ekonomiju“.

„Ovo je potencijal, koji je važan, ne samo za Loznicu, već i za čitavu zemlju. Projekat koji sprovodi Rio Tinto je Srbiju već stavio na svetsku mapu“, rekla je Brnabić.

Ponovila je da taj projekat „zaista može da promeni našu zemlju“.

Brnabić je rekla da Srbiju najverovatnije očekuju tri veoma važna dogadjaja, a prvi je dogovor sa kompanijom „Rio Tinto“ da u Srbiju preseli svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u svom postrojenju u istraživačkom centru u Australiji.

Početak izgradnje postrojenja se može očekivati krajem 2021. godine, rekla je Brnabić i navela da je jedan od važnih dogadjaja nalaženje partnera za izgradnju fabrike finalnih proizvoda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao je da „ako sve bude kako je planirano, krajem 2024. godine, odnosno početkom 2025. godine može se očekivati početak eksploatacije rude jadarit“.

Investicija u otvaranje rudnika procenjuje se, prema njegovim rečima na 1,5 milijardi dolara.

On je istakao da su završena geološka istraživanja i da će „Rio Tinto“ u narednih 18 meseci uraditi studiju izvodljivosti, overiti rezerve i zatražiti dozvolu za izgradnju rudnika.

Dodao je da je ta kompanija u istraživanja na lokaciji „Jadar“ uložila više od 200 miliona dolara.

Tagovi: Vlada Srbije, Rio Tinto, električni automobili
PROČITAJ I OVO
S&P srezao izglede kreditnog rejtinga Zagrebačkog hodinga
REJTING
S&P srezao izglede kreditnog rejtinga Zagrebačkog hodinga
ZAGREB - Međunarodna kreditna agencija Standard & Poors u srijedu, 1. travnja 2020., korigirala je izglede kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga na 'B +' s negativnim izgledima na tekuću likvidnost.
Kina zabranila izvoz medicinske opreme proizvođačima koji ne posjeduju dozvolu u Kini
ZABRANE
Kina zabranila izvoz medicinske opreme proizvođačima koji ne posjeduju dozvolu u Kini
PEKING – Nakon kritika pojedinih zemalja na kvalitetu medicinske opreme, Kina je ograničila izvoz samo na one kineske proizvođače koji posjeduju odobrenje Nacionalne administracije za medicinske proizvode.
Bolt pokreće dostavu u pet hrvatskih gradova
DOSTAVA
Bolt pokreće dostavu u pet hrvatskih gradova

ZAGREB - Europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev Bolt, od četvrtka pokreće uslugu dostave u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Dubrovniku, priopćili su iz Bolta.

Henkel zatvara fabriku u Kruševcu na dve nedelje
ZATVARANJE
Henkel zatvara fabriku u Kruševcu na dve nedelje
BEOGRAD - Kompanija Henkel Srbija objavila je da će svoju fabriku u Kruševcu zatvoriti na dve nedelje, u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti svojih zaposlenih.
Tko je najbliži razvoju cjepiva protiv koronavirusa?
UTRKA
Tko je najbliži razvoju cjepiva protiv koronavirusa?

LONDON - Od medicinskog osoblja posve iscrpljenog zbrinjavanjem na desetine tisuća oboljelih od covida-19 do milijarda ljudi zatvorenih u kućama kako bi usporili pandemiju, svi iščekuju samo jedno - cjepivo.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE