GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada jamči za kredit od 44 milijuna kuna gubitašu Jadroplovu

Vlada jamči za kredit od 44 milijuna kuna gubitašu Jadroplovu
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o davanju jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna splitskom Jadroplovu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, iako je ta brodarska kompanija zadnji put ostvarila dobit 2007.

Pritom je Vlada Jadroplovu dala suglasnost za ukupno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 55 milijuna kuna "u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019.".

I to iako je u prosincu prošle godine Skupština dioničara Jadroplova, u kojem država ima 75 posto vlasništva, prihvatila izvješće uprave, pod vodstvom Branimira Kovačića, prema kojem program restrukturiranja nije uspješno proveden, jer nije provedena privatizacija i dokapitalizacija društva predviđena za srpanj 2018. I to, dodajmo, iako je država izgubila skoro pola milijarde kuna smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna, zbog saniranja višegodišnjih gubitaka u poslovanju.

HBOR je dao kredit Jadroplovu na rok od 10 godina, uz kamatu od četiri posto i dvije godine počeka.

"Radi se o restrukturiranju poduzetnika u teškoćama u cilju osiguranja dugoročne održivosti uz minimalne intervencije države kao većinskog vlasnika u skladu s propisima Europske unije. Naime, zbog povijesno najnižih vozarina na međunarodnom tržištu prijevoza rasutih tereta morem od 2008. nadalje, tvrtka je došla u poslovne teškoće koje nije moguće prevladati bez pomoći većinskog vlasnika", stoji u obrazloženju Vladine odluke.

Najveći dio kredita bit će potrošen na plaćanje kredita drugih banaka, te duga dobavljačima i zaposlenima, a takvo financijsko restrukturiranje bi onda trebalo tvrtki pomoći da nastavi poslovanje i digne novi kredit kako bi platilo preostali stari kredit njemačkoj banci Norddeutsche Landesbank Girozentrale.

Ta je banka najveći vjerovnik Jadroplova, a 10. prosinca 2019. izvijestila je splitsku tvrtku da se spremna odreći 25 milijuna dolara od 53 milijuna dolara ukupnog vrijednog kredita, ako joj Jadroplov plati 28 milijuna. Na pitanje Ministarstvu prometa kako to da imaju povjerenje u tvrtku koja već 12 godina poslije s gubitkom i koja je državu zbog smanjenja temeljnog kapitala već koštala skoro pola milijarde kuna, odgovoreno nam je kako su se popravile tržišne prilike i da će se u idućim godinama stvoriti pretpostavke za uspješnu privatizaciju.

Tagovi: Jadroplov, Vlada RH, Branimir Kovačić, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
LETOVI
Air Serbia povećava broj letova od 14. juna
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je danas da će zbog povećane tražnje do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama, pa će tako umesto planiranih 16 letova do Londona (Heathrow), Beča, Zuricha i Frankfurta obaviti čak 70 povratnih letova.
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
ZABRANE
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
BEOGRAD - Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, avioni crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU - "Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke."
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ISTISKIVANJE
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ZAGREB - Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa - Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
ŽALBA
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
DUBLIN - Irska niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair žalit će se na njemačku državnu pomoć Lufthansi u iznosu devet milijardi eura, rekao je u utorak izvršni direktor Michael O'Leary.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE