GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada dodijelila koncesije tvrtkama ACI-Gitone i Kali tuna

Vlada dodijelila koncesije tvrtkama ACI-Gitone i Kali tuna
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 16:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Koncesiju na pomorskom dobru za buduću luku nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci dobila je tvrtka ACI-Gitone, dok će državna nekretnina u Lukoranu na otoku Ugljanu u prodaju za početnih 79,8 milijuna kuna, odlučila je u četvrtak Vlada.

Koncesija za izgradnju i korištenje luke posebne namjene-luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci tvrtki ACI-Gitone daje se na 30 godina, na površini od 105 tisuća metara kvadratnih, pri čemu je visina ponuđenog iznosa za stalni dio koncesijske naknade 5 kuna po metru kvadratnom ili oko 530 tisuća kuna godišnje, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Stalni dio koncesijske naknade nakon 15-te godine povećavat će se svakih pet godina za 2 kune po metru kvadratnom, što za cijelo vrijeme trajanja koncesije iznosi ukupno 22,2 milijuna kuna. Iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade koju će plaćati koncesionar je 4 posto prihoda", objasnio je Butković.

Za Porto Baroš stigla je jedino ponuda tvrtke ACI-Gitone, koja planira ulaganje od 363,7 milijuna kuna i planira zaposliti 128 radnika.

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila dati i koncesiju tvrtki Kali tuna na 20 godina u akvatoriju Iškog kanala, između otočića Fulija i Kudica, ukupne površine od 210 tisuća metara četvornih, a za uzgoj tune do 500 tona godišnje i za edukacijsko-turističku djelatnost tj. primanje posjetitelja u blizinu uzgojnih kaveza.

Ponuđeni iznos za stalni dio koncesije je 1,01 kunu po metru kvadratnom, odnosno 212 tisuća kuna godišnje, dok ponuđeni apsolutni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade iznosi 3,1 milijun kuna, odnosno 0,51 posto od ukupnog godišnjeg pihoda na području koje je dano u koncesiju, rekao je Butković.

U tom poslu planirao je ulaganje oko 6,3 milijuna kuna, a i tu je tvrtka Kali tuna bila jedina koja je poslala ponudu temeljem obavijesti Vlade još od 17. prosinca 2020. godine.

Tvrtka Kali tuna je sa Zadarskom županijom 23. prosinca 2008. zaključila ugovor o koncesiji na rok od 10 godina, a koji je naknadno dva puta produžen. No, s obzirom da se zahvat planira na prostoru koji se nalazi na udaljenosti većoj od 300 metara od obalne crte, radi se o zahvatu od državnog značaja te je zato za davanje koncesije nadležna Vlada, stoji u obrazloženju.

Vlada je odlučila Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije produljiti za još godinu odnosno dvije godine privremeno upravljanje i korištenje lučkih područja postojećih sportskih luka Zenta i Špinut, što je imala privremeno po odluci Vlade iz 2019.

"Budući su koncesije za te luke istekle, a nisu stečeni uvjeti za raspis javnog prikupljanja ponuda i dodjelu koncesija, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pravovremeno je dostavila molbu za produljenje roka", objasnio je ministar Butković.

Ta je Lučka uprava dostavila i izvješće iz kojeg se vidi da je uveden red u poslovanje luka, da su zaključeni potrebni ugovori s korisnicima, pregledana je infrastruktura i pripremljen projekt kojim će se zamijeniti svi gatovi u luci Zenta budući da je došlo do pucanja, čime će se osigurati preduvjeti za javno prikupljanje ponuda i dodjelu koncesije.

Tagovi: ACI-Gitone, Kali tuna, Porto Baroš, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE