GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada CG traži 100 miliona eura za aerodrome

Vlada CG traži 100 miliona eura za aerodrome
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2018 / 14:50
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Vlada planira da od koncesije za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, takođe koncesionaru će nadoknaditi novac koji ovaj ne naplati od Montenegro Airlinesa. To su neke od značajnih stavki u predlogu koncesionog akta kojeg je juče objavilo Ministarstvo saobraćaja na svom sajtu.

Javna rasprava će trajati do 10. spetembra kada će biti organizovan i centralni okrugli sto u hotelu „Hilton" u Podgorici.

Vlada navodi da je spremna da smanji izloženost koncesionara kreditnom riziku od eventualnog nastavka neplaćanja aerodromskih usluga od Montenegro erlajnsa, na način da mu država nadoknadi novac koji ne naplati od te kompanije.

"Ministarstvo i Vlada će obezbijediti koncesionaru određene mehanizme umanjenja i oslobođenja u slučaju neplaćanja od strane Montenegro Airlines", navedeno je u predlogu koncesionog akta.
Ministarstvo je pripremilo prognozu u narednih 25 godina po kojoj će promet na aerodromu Tivat u period od 2017 do 2043 godine u prosjeku rasti po stopi od 3,7 posto godišnje, dok će u Podgorici stopa rasta biti 2,7%. Iz toga resora su procijenili da analiza davanja u koncesiju ovog ključnog državnog resursa "pokazuje da je projekat održiv i da je ekonomski opravdan".

"Na osnovu finansijske analize Aerodroma, finansijski je izvodljivo da se zahtijeva plaćanje fiksne naknade koja se plaća unaprijed. Ovo bi omogućilo Vladi da unaprijed unovči jedan dio vrijednosti koncesije. Finansijska analiza pokazuje da naknada koja bi se plaćala unaprijed u iznosu od 50 do 100 miliona eura je razumna suma, uzimajući u obzir veličinu kapitalne investicije (oko 120 miliona evra) koju će koncesionar finansirati unaprijed, i rizike povezane sa prognozama turističkog saobraćaja. Pretpostavljajući predujam od 100 miliona, predviđa se da će Vlada dobiti znatan dio godišnjih bruto prihoda ostvarenih od strane koncesionara. Znajući da dio bruto prihoda koji će se dijeliti predstavlja parametar za ponudu, i znajući da je Koncesioni akt javni dokument, pretpostavke iznosa prihoda koji će se dijeliti, neće se uključiti u ovaj dokument. Ipak, detaljna finansijska analiza ovog parametra je sprovedena od strane Ministarstva", navedeno je u dokumentu.

Koncesionaru se povjeravaju "sve aktivnosti civilnog vazduhoplovstva u pogledu aerodroma Tivat i Podgorica", ali i pravo na "razvoj nekretnina i poslovi u vezi sa terminalima (npr. logistički centar, hotel, parking za automobile, pristup vodnom transportu gdje je to izvodljivo)."

Koncesionar će gazdovati nad ukupno 2.526.334 kvadrata zvanično državnog zemljišta u kompleksu Aerodroma Podgorica, odnosno 544.601 kvadrata na Aerodromu Tivat kao i svom imovinom preduzeća ACG na obje vazdušne luke. Biće odgovoran i za izradu prethodne studije procjene za razvijanje aerodroma Berane i Ulcinj.

Odbornik Socijaldemokrata u SO Tivat, Igor Petković poručio je ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću (BS) da njegove namjere u vezi sa aerodromima neće proći i da u zakup nudi svoju imovinu, a ne državnu.

Petković, koji je i šef prijema i otpreme vazduhoplova na aerodoromu Tivat, na svom Fejsbuk profilu napisao je "Nurković - moralna gromada" i implicirao da ministar ništa ne zna o funkcionisanju složenog tehnološkog sistema kakav je vazdušna luka, niti je pokazao interesovanje za to.

"Zamislite čovjeka koji nikad kao resorni ministar nije ni došao u posjetu aerodromima, nije ni vidio na koji način ovaj sistem funkcioniše, (mada iskreno, teško bi to njemu bilo i objasniti), a koji dođe u situaciju da priča o valorizaciji aerodroma. Zamislite to poštenje gdje sebi dodjeljuje naknade kao direktor Monteputa, gdje kćerki prebacuje državni novac za nevladinu organizaciju, u čijim rukama stoji nepotpisani kolektivni ugovor Aerodroma Crne Gore, kroji sudbinu radnicima koju su prije neki dan opslužili rekordni broj putnika na aerodromu Tivat", napisao je Petković, "pobravši" mnogo lajkova i podrške učesnika u diskusiji.

Nurković je prethodno SD-u, čiji kadar upravlja preduzećem ACG, poručio da se Vlada upravljajujući tim državnim resursom, neće voditi interesima SD-a koji je u ovoj kompaniji "pozapošljavao rodbinu i prijatelje". On je spekulacije da lobira za tursku kompaniju TAV nazvao "lažima i podmetanjima".

Tagovi: Aerodromi Crne Gore, Vlada Crne Gore, Osman Nurković, Aerodrom Tivat, Igor Petković, Skupština opštine Tivat
PROČITAJ I OVO
Visoki trgovački sud uvažio žalbu Fortenova grupe
ŽALBA
Visoki trgovački sud uvažio žalbu Fortenova grupe
ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu ponovno će po jučer objavljenom rješenju Visokog trgovačkog suda odlučivati o osnovanosti potraživanja Ivice Todorića u iznosu od 4,1 milijardi kuna od Agrokor projekata u stečaju.
Butković: Nećemo dopustiti neravnopravan položaj Croatia Airlinesa
JASNA PORUKA
Butković: Nećemo dopustiti neravnopravan položaj Croatia Airlinesa
ZAGREB - Nakon objave da Ryanair dolazi u Zagreb, ministar prometa Oleg Butković najavio je za sljedeći tjedan sastanak s upravom Međunarodne zračne luke Zagreb.
Herceg: Iznenađeni smo iznosom koji smo dobili nakon dogovora s vladom
VELEDROGERIJE
Herceg: Iznenađeni smo iznosom koji smo dobili nakon dogovora s vladom
ZAGREB - To znači da bi se obaveze prema lijekarnama plaćale u 120 dana, a prema bolnicama u 180 dana'', rekao je predsjednik Uprave Medike
Ruska kompanija potvrdila interesovanje za preuzimanje Laste
PISMO NAMERE
Ruska kompanija potvrdila interesovanje za preuzimanje Laste
BEOGRAD – Ruska kompanija „Sinara-Transportne mašine“ je, samo deset dana nakon posete „Lasti“, poslala pismo o namerama i tim postupkom pokazala svoju zainteresovanost za kupovinu najstarijeg i najvećeg srpskog saobraćajnog preduzeća, čija bi privatizacija trebalo da se oglasi do kraja juna.
U Srbiji krenula proizvodnja Sputnjika V
CJEPIVO
U Srbiji krenula proizvodnja Sputnjika V
BEOGRAD - Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svojim internetskim stranicama da je s Institutom "Torlak" pokrenuo proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik V u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE