GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.

Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 09:53
Autor: SEEbiz / Novi list
PULA - Jučer je održana Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je donesena odluka da se sva imovina neophodna za obavljanje brodograđevne djelatnosti unese u temeljni kapital nove tvrtke – Uljanik Brodogradnja 1856.

'Riječ je, zapravo, o pokretninama – radnim strojevima, vozilima, postrojenjima, uređajima i raznoj inventarnoj opremi koja je baš vlasništvo propalog škvera, odnosno nije opterećena hipotekama.

Za ovu odluku glasali su svi prisutni vjerovnici, ali valja pripomenuti kako glavnu riječ i apsolutnu prevagu kod glasanja ima država sa svojim potraživanjima od 1,2 milijarde kuna. »Za« je jučer glasala i Ina, s tražbinama od 30,4 milijuna kuna, HEP s blizu 11 milijuna te troje predstavnika bivših radnika, među kojima i bivši član uprave propalog brodogradilišta Serđo Pajković s tražbinom od blizu 525.000 kuna.

Za pravomoćnost ove odluke trebat će sačekati hoće li se netko od vjerovnika na nju žaliti, a u tom slučaju predmet ide na Visoki trgovački sud koji bi trebao donijeti pravorijek u roku od 60 dana.

Neovisno o tome, u ovom trenutku može se reći kako kockice oko planirane dokapitalizacije Uljanik Brodogradnje 1856., preko koje se planira nastaviti brodogradnja u Puli, polako sjedaju na mjesto.

Vlada je, podsjetimo, prekjučer donijela zaključak kojim se otvorio put da Ministarstvo financija postane jedini razlučni vjerovnik nad drugim dijelom pokretnina bivšeg škvera s kojim je plan da država dokapitalizira Uljanik Brodogradnju 1856.

Ispada da je gotovo polovica prijeko potrebnih strojeva i postrojenja propalog brodogradilišta bila stavljena pod hipoteku jer će država u poslovni udjel unijeti pokretnine u vrijednosti od 102 milijuna kuna, dok se jučerašnja odluka Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju ticala preostalog dijela za koji je procijenjeno da vrijedi 131 milijun kuna. Nešto bi u Uljanik Brodogradnju 1856. došlo i od strane Uljanika d.d. u stečaju, otprilike još oko 5 milijuna kuna.

Nakon što se još odrade procedure unosa u temeljni kapital, Uljanik Brodogradnja 1856. raspolagat će kolateralom da, uz jamstva Vlade, može operacionalizirati kredit od 32,5 milijuna kuna namijenjenih pokretanju proizvodnje.

Nakon što je u proljeće ove godine obavljen prijenos koncesije na novu tvrtku, Vlada je u lipnju svojim zaključkom stala iza nastavka brodogradnje u Puli, a početkom rujna, »u paketu« s izdanim jamstvima za gradnju polarnog kruzera u »3. maju«, išla su i jamstva naslovljena na Uljanik Brodogradnju 1856.

Restart proizvodnje u pulskom škveru, podsjetimo, zasniva se na dovršetku gradnje 526, broda za prijevoz stoke. Stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić potvrdila je kako kompanija iz Kuvajta i dalje iskazuje interes da kupi i završi ovaj brod u Puli.

Novogradnja 526, kao dio stečajne mase Uljanika d.d., također na dražbi na Fini i trenutno je u tijeku drugi krug kojim se ovaj brod, koji je još u fazi gradnje na navozu, pokušava prodati u pola cijene, odnosno za 64,2 milijuna, koliko je početna cijena.

Od Ružić smo doznali i da Uljanik Brodogradnja 1856. u ovom trenutku zapošljava 25 djelatnika, angažiranih za potrebe čuvanja i održavanja prostora i imovine brodogradilišta.

Za potrebe vođenja i završetka stečajnog postupka u Uljaniku d.d. i Uljanik brodogradilištu još ih je ukupno tridesetak, a uračunaju li se i oni zaposlenici tvrtki koje posluju unutar kruga brodogradilišta, u ovom trenutku kroz Uljanikovu portu svakog jutra prođe oko 120 radnika.

Tagovi: Uljanik Brodogradnja 1856., Marija Ružić, Uljanik, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
ZELENO SVJETLO
Srbija odobrila kinesko cjepivo
BEOGRAD - Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
DIVIDENDA
AD Plastik najavljuje isplatu dividende iz zadržane dobiti
SOLIN - AD Plastik izvijestio je kako će se 26. siječnja održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o isplati dividende iz zadržane dobiti.
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
REZOVI
AT&T smanjuje broj zaposlenih u Slovačkoj
BRATISLAVA - AT&T je u ponedjejak objavio da će smanjiti broj zaposlenih u Slovačkoj budući da je pandemija covida 19 pogodila potražnju.
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
KATASTROFA
Broj putnika u Frankfurtskoj zračnoj luci na razini iz 1984.
FRANKFURT - Broj putnika u zračnoj luci u Frankfurtu potonuo je zbog koronakrize u 2020. godini na razinu kakva je posljednji puta viđena 1984. godine, objavio je u ponedjeljak operater glavnog njemačkog prometnog čvorišta Fraport.
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
SUSTAV
HAC testira novi sustav nadzora i upravljanja prometom na autocestama
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) počele su aktivnosti na testiranju funkcionalnosti novog sustava nadzora i upravljanja prometom na autocestama u svojoj nadležnosti, što će obavljati samo u noćnim satima i u fazama, kako bi to što manje utjecalo na protočnost prometa, izvijestili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE