GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Visok rast vrijednosti građevinskih radova i narudžbi u trećem kvartalu

Visok rast vrijednosti građevinskih radova i narudžbi u trećem kvartalu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 19:43
Autor: SEEbiz / HGK
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju porasla za 16,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi je istovremeno veća za 32,2 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u trećem su kvartalu bili ukupno vrijedni 6,66 milijardi kuna, od čega se 4,52 milijarde odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,14 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 53,5 posto izvedeno je na novogradnjama, a 46,5 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 45,4 posto radova izvršeno na zgradama i 54,6 posto na ostalim građevinama (npr. prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova s vlastitim radnicima kontinuirano proteže od početka 2015. godine, zamjećuju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u komentaru najnovijih statističkih podataka.

Rast se, dodaju, u trećem ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti lanjski u većoj mjeri temelji na povećanju vrijednosti radova na ostalim građevinama (24,7 posto), nego na rastu vrijednosti radova na zgradama (7,3 posto).

"Rast vrijednosti radova na ostalim građevinama ustalio se od trećeg kvartala prošle godine, a tijekom ove godine postao je dinamičniji od rasta vrijednosti radova na zgradama pod utjecajem porasta radova u niskogradnji poduprtih sve boljim korištenjem raspoloživih sredstava iz fondova EU. Istodoban rast vrijednosti radova u visokogradnji i niskogradnji rezultirao je kontinuitetom dvoznamenkastoga rasta ukupne vrijednosti izvršenih građevinskih radova s vlastitim radnicima, koji je prisutan od posljednjeg kvartala 2018. godine", ističu iz Komore.

U takvim je okolnostima vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u razdoblju od siječnja do rujna 2019. bila 18,1 posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je, po podacima HGK, kod zgrada zabilježen rast za 8,1 posto, a kod ostalih građevina za 28,8 posto.

Po podacima DZS-a, ukupna vrijednost izvršenih radova u prvih devet mjeseci iznosila je 19,1 milijardu kuna, od čega se 12,86 milijardi odnosi na radove izvršene s vlastitim radnicima, a 6,25 milijardi kuna na radove izvršene s podizvođačima.

U strukturi vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima nešto manje od polovine, ili 6,1 milijarda kuna, odnosi se na radove na zgradama (stambenim i nestambenim), a više od polovice odnosno 6,78 milijardi kuna na radove na ostalim građevinama.

Statistika strukture vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima prema vrstama građevina pokazuje da se više od trećine, ili 34,2 posto odnosilo na radove na prometnoj infrastrukturi odnosno ceste, mostove i sl.

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvih devet mjeseci slijede nestambene zgrade (32,9 posto), potom cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (15 posto) te stambene zgrade (14,4 posto).

Visok rast novih narudžbi

Analitičari HGK ističu i kako na mogućnost nastavka pozitivnih kretanja u građevinskoj aktivnosti upućuju podaci o kretanju vrijednosti novih narudžbi.

Po podacima DZS-a, vrijednost novih narudžbi u trećem kvartalu je iznosila 6,34 milijarde kuna, od čega se 3,19 milijardi odnosi na zgrade, a 3,15 milijardi kuna na ostale građevine.

Skok vrijednosti novih narudžbi u trećem kvartalu tako na godišnjoj razini iznosi 32,2 posto, pri čemu je rast vrijednosti narudžbi na zgradama iznosio 35 posto, a porast vrijednosti narudžbi za radove na ostalim građevinama 29,6 posto.

Podaci za prvih devet mjeseci pokazuju rast vrijednosti novih narudžbi za 19,1 posto, na 16,42 milijarde kuna, od čega na zgrade otpada 7,91, a na ostale građevine 8,51 milijardu kuna.

"Riječ je o strukturno ujednačenim i povijesno visokim stopama rasta novih narudžbi koje u bližoj budućnosti osiguravaju solidan rast građevinske aktivnosti i time nastavak pozitivnog doprinosa građevinarstva ukupnom gospodarskom rastu zemlje", procjenjuju u Komori.

Tagovi: građevinski radovi, građevina
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE