GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od polovice njemačkih tvrtki u Hrvatskoj će otpuštati zaposlenike

Više od polovice njemačkih tvrtki u Hrvatskoj će otpuštati zaposlenike
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 08:29
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - I njemačke tvrtke koje posluju u Hrvatskoj teško je pogodila pandemija koronavirusa, a najveći dio njih pesimistično gleda na budućnost. Pokazuje to istraživanje koje je u jeku koronakrize među svojim članicama provela Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK).

Rezultati istraživanja pokazuju da se kriza izazvana koronavirusom odražava na sve aspekte poslovanja njemačkih investitora u Hrvatskoj. Gotovo 90 posto članica AHK, naime, srednjoročni razvoj svoje ekonomske situacije ocjenjuje lošim, a otprilike trećina očekuje pad prometa veći od 50 posto. Pad potražnje za proizvodima i uslugama očekuje više od 78 posto članica AHK, ograničenja putovanja njih 72,5 posto, a otkazivanje narudžbi gotovo 65 posto. Više od polovine tvrtki očekuje i otkazivanje sajmova i drugih događaja.

Posebno zabrinjava podatak da 62,7 posto članica AHK očekuje odgađanje ili otkazivanje investicija zbog epidemije koronavirusa. Štoviše, kada tome pridodamo i one koji će smanjiti ulaganja, onda se udio tvrtki koje će srezati investicije penje na čak 84 posto. Alarmantan je i podatak o broju tvrtki koje oćekuje da će se smanjiti broj zaposlenika u sljedećih 12 mjeseci: takvih je oko 55 posto, pokazuje istraživanje., 

"Najveći rizici za gospodarski razvoj su pad potražnje, nedostatak mogućnosti financiranja i opći uvjeti gospodarske politike", ocjenjuje se u istraživanju.

Nešto manje od polovice tvrtki, članica AHK, strahuje i od manjka roba i usluga, smanjene likvidnosti i problema u opskrbnom lancu. Trećina očekuje pad prometa od 10 do 25 posto, gotovo četvrtina smatra da će pad prometa iznositi između 25 i 50 posto, dok nešto manje od 30 posto tvrtki strahuje od pada prometa koji će biti veći od 50 posto.

"U ovim teškim vremenima osiguravanje opskrbnih lanaca posebno je važno za održavanje gospodarstva. No, i Vlada ima iznimno važnu ulogu: nedavno je donesen sveobuhvatni paket mjera za pomoć gospodarstvu", ocijenila je Stefanie Ziska, direktorica AHK.

Dodala je i kako kriza nosi i određene mogućnosti.

- Hrvatska se sada može i treba osloboditi svoje ovisnosti o turizmu, koji je sada teško pogođen, i usredotočiti se na proizvodni sektor. Dobavljači također sada mogu profitirati jer će tržišta opskrbe u Europi postati važnija - zaključila je Ziska.

Inače, AHK je istraživanje proveo od 27. ožujka do 2. travnja. U istraživanju je sudjelovala 51 tvrtka članica AHK. Najviše tvrtki dolazi iz uslužnog i industrijskog sektora te trgovine.

Tagovi: Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, Stefanie Ziska, otpuštanja, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, pad narudžbi,
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE