GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vinarima 100 tisuća eura za informiranje o kakvoći hrvatskih vina

Vinarima 100 tisuća eura za informiranje o kakvoći hrvatskih vina
VINSKA OMOTNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2018 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u petak su izvijestili da je izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018., tzv. vinske omotnice uvedena nova mjera za vinare, kojom će se financirati informiranje potrošača o kakvoći hrvatskih vina do maksimalno 100 tisuća eura po projektu.

Izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina uvedena je nova mjera Informiranje u državama članicama, koja promovira odgovornu konzumaciju vina te sustav zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, navode iz Ministarstva. Napominju i kako je objavljen prvi natječaj za tu mjeru iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018.

Ta se mjera sada po prvi puta provodi, ističu iz Ministarstva navodeći kako je rok za podnošenje prijava Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 31. srpnja.

Korisnici mjere informiranja mogu biti stručne organizacije, organizacije proizvođača vina, udruženja organizacija proizvođača vina, privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača, sektorske organizacije i javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna.

Informativne aktivnosti koje se financiraju obuhvaćaju informiranje potrošača u državama članicama u pogledu odgovorne konzumacije vina i rizika povezanih sa štetnom konzumacijom vina te sustava zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Unije u pogledu posebne kakvoće, ugleda ili ostalih značajki koje vino ima zbog posebnog zemljopisnog okruženja ili podrijetla.

Dozvoljeni troškovi unutar mjere su sudjelovanje u informativnim kampanjama, sudjelovanje na događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za Uniju, oglašavanje u medijima na tržištu država članica (tisak, televizija, radio, internet, društvene mreže), izrada i distribucija informativnih materijala za tržište država članica administrativni troškovi i troškovi osoblja.

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 100 tisuća eura. Pritom maksimalni iznos potpore iznosi 50 tisuća eura budući da razina potpore iznosi do 50 posto ukupno prihvatljivih troškova. Minimalni iznos potpore po projektu iznosi 3.000 eura.

"U razgovoru s našim vinarima identificirali smo potrebu uvođenja ove mjere jer, iako su naša vina vrhunska i nose prestižne svjetske nagrade, troškovi promocije vina su veliki pa je red i da država pomogne", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Novom mjerom, kako je kazao, financira se promidžba hrvatskih vina u članicama EU, koje je naše najveće i najvjernije tržište. "Istina je da je tu i konkurencija najveća, ali naša vina uvijek su znala pronaći put do europskih poznavatelja kvalitete", izjavio je Tolušić.

Tagovi: vinari, vinska omotnica, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
Studenac darovao 10.000 dionica udruzi Naš Hajduk
DONACIJE
Studenac darovao 10.000 dionica udruzi Naš Hajduk
SPLIT - Tvrtka Studenac darovala je udruzi Naš Hajduk 10.000 dionica čime je porastao ukupni udjel ove udruge u temeljnom kapitalu HNK Hajduk na 28,25 posto, izvijestili su u četvrtak iz te udruge.
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna
POSLOVI
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna
ZAGREB - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava grupacije Đuro Đaković, s njemačkim je naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona Shimmns u vrijednosti od 68,9 milijuna kuna.
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ŽIČARA
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ZAGREB - Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako je razgovarao sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem o žičari te su dogovorili da će Ministarstvo zdravstva izmijeniti svoj pravilnik pa očekuje da će žičara što prije početi s radom.
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - FlixBus kao mobilni partner tradicionalnih autobusnih prijevoznika, objavio je suradnju s Čazmatransom, vodećom hrvatskom kompanijom koja postoji na tržištu više od 70 godina.
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
PLASTIKA
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE