GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viktor Lenac: Prihodi prepolovljeni, 2,7 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu

Viktor Lenac: Prihodi prepolovljeni, 2,7 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu
IPAK U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz
RIJEKA - U skladu s očekivanjima i ranijim najavama, razina prihoda Viktora Lenca ostvarenih od standardnih remontnih poslova na brodovima trgovačkih flota, u prvom tromjesečju 2021. godine nastavlja trend posljednjeg tromjesečja 2020. godine.

Ipak, Viktor Lenac u proteklom razdoblju svoje kapacitete zapošljava na poslovima remonta brodova 6. flote američke ratne mornarice, pa su ukupni prihodi ostvareni u prvom tromjesečju ipak bili dovoljni za ostvarenje pozitivnog financijskog rezultata.

Međutim, u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne 2020. godine, ukupni poslovni prihodi su dvostuko niži i ostvareni u visini od tek 62 milijuna kuna ili oko 8,2 milijuna EUR-a.


Od ukupnih poslovnih prihoda oko 90% ostvareno je osnovnom djelatnošću remonta brodova, a preostali prihodi odnose se na investicije u vlastitu imovinu, te prihode s osnova prodaje materijala i otpada, najmova, djelomičnog ukidanja rezerviranja izvršenih u prethodnoj godini i drugih prihoda. Prihodi od osnovne djelatnosti ostvareni su s osnova remontnih radova na 20-tak projekata tijekom prvog tromjesečja, od kojih su neki projekti započeti u prethodnoj godini, a neki projekti su u tijeku koncem tromjesečja. Prihodi takvih projekata na prijelazu iz jednog razdoblja u drugo, obračunati i priznati u prihode pojedinog razdoblja sukladno stupnju njihove dovršenosti u pojedinom razdoblju.
Oko polovine ostvarenih prihoda osnovne djelatnosti odnosi se na četiri broda 6. flote američke ratne mornarice, od kojih je brod Yuma započet u prethodnoj godini i dovršen u veljači 2021. godine, a preostala tri broda – Trenton, Carson City i Hershell Woody Williams su započeti tijekom prvog tromjesečja i sva tri nastavljena u drugom tromjesečju. Od preostalih remontnih prihoda ostvarenih na trgovačkim brodovima, njih sedam se odnosi na poslove za domaće naručitelje.

Smanjenje prihoda rezultiralo je i smanjenjem izravnih troškova remontnih aktivnosti, u istom omjeru u usporedbi s izravnim troškovima prvog tromjesečja 2020. godine. No, standardna razina fiksnih troškova poslovanja – indirektnih troškova i općih i zajedničkih troškova, karakteristična za održavanje kapaciteta i poslovne funkcije koje nisu u ovisnosti o kretanju prihoda, nije mogla pratiti smanjenje prihoda.
Ukupni poslovni rashodi, bez uračunate amortizacije iznosili su 53,7 milijuna kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje od 36%. Najveći pad troškova zabilježen je kod troškova podugovarača, koji su prepolovljeni u odnosu na isto razdoblje lani.

Unatoč značajnije nižoj realizaciji, Viktor Lenac je ostvario dobit prije amortizacije u visini od 8,5 milijuna kuna odnosno oko 1,1 milijun EUR-a, slijedom čega proizlazi EBITDA marža od 14,3% u odnosu na poslovne prihode. Po uračunavanju amortizacije u visini od 5,6 milijuna kuna te rashoda kamata od 306 tisuća kuna i ostvarenih pozitivnih neto tečajnih razlika u visini 761 tisuću kuna, ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,3 milijuna kuna. Primjenom stope poreza na dobit od 18%, proizlazi neto dobit prvog tromjesečja 2021. godine u visini od 2,7 milijuna kuna ili oko 366 tisuća EUR-a.

Ovisno društvo VL Steel d.o.o. u prvom tromjesečju ostvario je gubitak u visini od 39 tisuća kuna za koliko je veći manji ukupni konsolidirani rezultat Grupe.

Ostvareni novčani primici omogućili su daljnje smanjenje obveza, prvenstveno obveza prema bankama i leasing kućama. Rast zaposlenosti u ožujku, na kojeg su prvenstveno utjecali projekti remonta brodova američke 6. flote rezultirali su iskazivanjem novih obveza prema dobavljačima upravo koncem ožujka, a koje još nisu dospjele. Sve obveze prema radnicima, partnerima i bankama podmiruju se uredno i bez odstupanja u odnosu na rokove dospijeća. Trenutna vrijednost ugovorenih i očekivanih, ali još neugovorenih poslova za drugo tromjesečje veća je od prihoda ostvarenih u prvom tromjesečju 2021. godine, prvenstveno zbog brodova američke 6. flote na kojima se nastavlja raditi i čija će preostala realizacija biti priznata u prihode u narednom tromjesečju. Slijedom toga očekuje se nastavak ostvarenja pozitivnih financijskih rezultata.

Tagovi: Viktor Lenac, poslovni reultati, Dok 11, Palumbo Group, MSC Cruises, Šesta flota
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE