GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika većina testiranih gnijezda i kolijevki za bebe na tržištu ne ispunjava potrebne zahtjeve

Velika većina testiranih gnijezda i kolijevki za bebe na tržištu ne ispunjava potrebne zahtjeve
ZAŠTITA POTROŠAČA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 10:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija objavila je najnovije izvješće o koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u Europskoj uniji.

CASP programom Koordiniranih aktivnosti za sigurnost proizvoda Europska komisija svake godine okuplja nacionalna tijela zemalja Europske unije radi suradnje na ispitivanju sigurnosti proizvoda. Europska komisija i nacionalna tijela odgovorna za nadzor tržišta u zemljama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora međusobno surađuju kako bi ispunili svoju osnovnu zadaću zaštite europskog potrošača osiguravanjem da na tržištu budu dostupni sigurni proizvodi koji su u skladu s europskim normama.

Nacionalnim tijelima za nadzor tržišta (TNT) iz različitih zemalja Europske unije ovim se putem ujedno pruža prilika za razmjenu ideja i primjera najbolje prakse te osmišljanje zajedničkih pristupa i novih tehnika za nadziranje tržišta. Ove aktivnosti u konačnici pridonose omogućavanju brzog uklanjanja proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača s tržišta i iz trgovina.

Ispitivanja sigurnosti proizvoda provode se u certificiranim laboratorijima Europske unije na širokom rasponu proizvoda, koje godišnje odabiru tijela nadležna za nadzor tržišta iz 27 država članica Europske unije te Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

U okviru CASP programa 2020. ispitivanje je provedeno na 507 uzoraka proizvoda u šest kategorija:

(1) dječje igračke,
(2) kućna oprema za igru na otvorenom,
(3) gnijezda i koljevke za bebe, vreće za spavanje,
(4) kablovi,
(5) mali kuhinjski uređaji za grijanje,
(6) dječje autosjedalice.

Na temelju cjelokupnih rezultata ispitivanja utvrđeno je kako čak 70 posto svih testiranih uzoraka ne ispunjava zahtjeve od kojih se najveći broj uzoraka odnosi na gnijezda i kolijevke za bebe i vreće za spavanje od kojih 97 posto ne ispunjava potrebne zahtjeve, odnosno samo su dva ispitana uzorka proizvoda zadovoljila potrebne uvjete. Zabrinjavajuće je kako i u ovo vrijeme često kupovana oprema za igru na otvorenom u čak 80 posto ne ispunjava sve potrebne zahtjeve. Nešto sigurnije su dječje sjedalice koje su ispunile potrebne zahtjeve u 57 posto slučajeva, što nažalost također zabrinjava dok su se najsigurnijom kategorijom pokazali ispitani kabeli koji su u 77 posto slučajeva zadovoljili potrebne zahtjeve!

Zbog sve većeg udjela e-trgovine u prodaji potrošačkih proizvoda, brojne aktivnosti posebno su bile usredotočene na nadzor internetskog tržišta te su bile grupirane u sklopu podprojekta CASP online 2020. U sklopu ove inicijative posebna pozornost posvećena je internetskoj prodaji nakita koji može sadržavati opasne metale te je u sklopu aktivnosti provedeno ispitivanje na 179 uzoraka.

Prema cjelokupnim rezultatima ispitivanja opasnih metala u nakitu, 37 posto ispitanih uzoraka ne ispunjava zahtjeve.

Na temelju provedenih testiranja, za svaku od ukupno sedam kategorija ispitanih proizvoda izveden je niz preporuka na što obratiti pozornost i kako smanjiti rizike.

Tagovi: Europska komisija, Zaštita europskih potrošača, kolijevke za bebe, dječje igračke, zaštita potrošača
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE