GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velenju prijeti socijalna bomba zbog otkaza u Gorenju

Velenju prijeti socijalna bomba zbog otkaza u Gorenju
OTKAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 10:43
Autor: SEEbiz
VELENJE - Sindikaslna podružnica Gorenja sastat će se s predstavnicima općine Velenje koja odluku o otkazima u Velenju naziva neprihvatljivom, jer će izazvati socijalnu bombu.

Grupacija Hisense Europe koja objedinjuje sve prodajne jedinice Hisensea, tvornicu Hisens TV-a u Češkoj i cijelo Gorenje (proizvodne jedinice u Sloveniji, Češkoj i Srbiji, razvojni centri i kompetencije, podružnice i prodajne jedinice diljem Europe) planira smanjiti broj zaposlenih, koji bi se trebao smanjiti do 2200 do kraja godine, od čega se očekuje da će se broj zaposlenih u Sloveniji smanjiti za 1000, uključujući neznatna otpuštanja i promjene u poslovnom modelu, od čega je 700 u proizvodnji, a 300 režijskih.

Radnički direktor Gorenje Drago Bahun rekao je u izjavi za medije u Velenju da se zauzeo za to da se u Velenju zadrži što više radnih mjesta. Čovjek se pita zašto uprava Gorenja ne koristi honorarni rad i čeka kod kuće. Kao rezultat toga, najavljena otpuštanja 2200 radnika do kraja godine potpuno su neprihvatljiva i žestoko će im se oduprijeti.

Bahun je rekao da su za petak sazvali radničko vijeće i da će u narednim danima sazvati i sastanke radnika. Vlada, međutim, očekuje da će se Bahun odlučiti na najavljeni otpuštanje radnika Gorenja. Pozvao je ministra gospodarstva Zdravka Počivalška i ministra rada Janeza Ciglera Kinga da posjete Velenje.

Otkako je kineski Hisense preuzeo Gorenje u lipnju 2018. do kraja ožujka ove godine, broj zaposlenih u Gorenje grupi smanjio se za 1760, rekao je Bahun. Očekuje se da će otkaz na vlasti dobiti vrlo loš utjecaj na daljnji razvoj Gorenja, upozorava Bahun.

"S 50-postotnom popunjenosti proizvodnih kapaciteta nećemo preživjeti. Ne brinem me samo sudbina tih 2.200 otpuštanja u Gorenje grupi, već sudbina svih zaposlenika. Koronavirus je težak problem, ali očito je da Gorenje ima i drugih problema", rekao je. Bahun.

Vijest o smanjenju broja uznemirila je sindikalce Gorenja. Predsjednik Sindikata Skei Gorenje Žan Zeba sastat će se s predstavnicima općine Velenje. Konzultacije Uprave Gorenja sa sindikatom i radničkim vijećem započet će početkom svibnja, rekao je Zeba.

Dogradonačelnik Velenja Peter Dermol je u međuvremenu rekao da će nakon sastanka s predstavnicima radnika Gorenja predstavnici općine održati razgovore i s upravom Gorenja. Za njega je odluka o smanjenju broja zaposlenih nedopustiva jer će, ako se provede na predviđeni način, u Velenju izazvati pravu socijalnu bombu.

U Velenju, kao lokalnoj zajednici, žestoko će se suprotstaviti viškovima u Gorenju.

"Poduzet ćemo sve mjere kojima raspolažemo, čak i one najdrastičnije", najavio je Dermol, dodajući da je upravo kako bi se riješile negativne posljedice nove epidemije koronavirusa, zemlja poduzela korake za pomoć gospodarstvu.

Tagovi: Velenje, gorenje, Hisense Gorenje, Žan Zeba, Peter Dermol, Drago Bahun,
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE