GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veledrogerije: Dugovi za lijekove ponovno rekordnih 5,7 milijardi kuna

Veledrogerije: Dugovi za lijekove ponovno rekordnih 5,7 milijardi kuna
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 11:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dugovi zdravstvenog sustava za isporučene lijekove krajem veljače ponovno će dosegnuti rekordnih 5,7 milijardi kuna iz listopada, od početka godine svaka peta bolnica prestala je s plaćanjem, a plaćen je tek svaki četvrti lijek, upozorili su u utorak predstavnici veledrogerija.

"Veledrogerije više ne mogu kreditirati državu, zato tražimo žurno podmirenje potraživanja u iznosu od dvije milijarde kuna za dugove bolnica, uz dodatnih 700 milijuna za dugove ljekarni", poručila je na konferenciji za novinare Diana Percač u ime Koorodinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP),

Članice te grupacije potražuju zaključno s 31. siječnja više od 3,972 milijardi kuna od bolnica i ljekarni. U odnosu na prosinac dug se povećao za više o 300 milijuna kuna ili 8,11 posto.

Zbog nastale nelikvidnosti dovedeno je u pitanje više od 2000 radnih mjesta i održivost više do 500 kompanija, koje finkcioniraju zahvaljujući kreditima koje podižu, rečeno je.

"Upućujemo apel državi da riješi ovaj lanac nelikvidnosti i da se isporučeni lijekovi plate. Početkom 2018. bolnice su bile dužne 2,2 milijarde, a sada su dužne 4,2 milijarde kuna te je udvostručen rok plaćanja ljekarnama", kazala je Percač.

Podsjetila je kako se ova situacija događa samo tri mjeseca nakon rebalasna proračuna i zadnje sanacije od 2,4 milijarde kuna krajem prošle godine.

Dug u jednom mjesecu narastao 300 milijuna kuna

"Nalazimo se na točki pucanja. Dug je dosegnuo 5,77 milijardi kuna, kao u listopadu. U prosincu smo imali rekordan rast dugova bolnica, a sada se pridružio i HZZO s kašnjenjem plaćanja ljekarnama, pa je dug u jednom mjesecu narastao za 300 milijuna kuna", upozorila je.

Predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar istaknuo je da lijekovi čine 20 posto potrošnje u zdravstvu, 80 posto je sve ostalo.

"Mnoge bolnice su napokon skinule maske i rekle da ne plaćaju lijekove jer su im limiti premali. Jasno je da se ne smije dirati prava pacijenata, to nitko ne bi htio, rješenje je racionalizacija sustava i povećanje davanja", kaže Klobučar.

Predstavnici veledrogerija nisu željeli navoditi bolnice s najvišim dugom, no spomenuli su kako je jedan KBC u zadnijh šest mjeseci platio lijekove za samo jedan mjesec. O mjerama koje će zbog toga poduzeti prema bolnicama odlučit će svaka veledrogerija za sebe, rečeno je.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić ocijenio je kako bi zdravstveni sustav trebalo reformirati, no oni koji bi ga trebali reformirati ne doživljavaju nikakve probleme u hrvatskom zdravstvu.

"Oni se cijepe, dobivaju svoju uslugu, imaju svoje prijatelje i nemaju nikakvu potrebu kompromitirati svoj položaj. Tko je u čekaonicama? Ljudi s dna društva, oni su na listama, u čekaonicama, oni nemaju veze i dolaze na red za šest mjeseci, za godinu dana", rekao je Zorić.

Ocijenio je da u zdravstvu vlada kaotično stanje, od upravljanja do provedbe. "Ako drug raste za 300 milijuna kuna, jasno je da nešto dubinski ne štima, jedino korjenita reforma može riješiti problem", poručio je.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, lijekovi, Damir Zorić, Hrvatska udruga poslodavaca, Diana Percač, Ivan Klobučar
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
FLOTA
Croatia Airlines obnavlja flotu, postojeće zrakoplove zamijenit će Airbusom 220
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) odlučio je do 2026. godine zamijeniti sve postojeće zrakoplove novom unificiranom "single type" flotom na mlazni pogon, a za obnovu flote odabrali su zrakoplov tipa Airbus 220, europskog proizvođača Airbus.
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
PLANOVI
Luka Koper objavila revidirani poslovni plan za 2022.
ANALIZA - Revidirani prihod za 2022. procijenjen je na 300 milijuna eura (+60 milijuna eura), revidirana EBITDA procijenjena je na 99 milijuna eura (+38,3 milijuna eura), a na kraju, revidirana neto dobit procijenjena je na 62,9 milijuna eura (+31,5 milijuna eura).
Arena Hospitality Group: Kredit OTP-a za repozicioniranja hotela u Budimpešti
FINANCIRANJE
Arena Hospitality Group: Kredit OTP-a za repozicioniranja hotela u Budimpešti
PULA - Arena Hospitality Group objavila je da je 3. listopada 2022. godine zaključen novi ugovor o dugoročnom kreditu s OTP bank Nyrt. u Mađarskoj za nedavno dovršenu prvu fazu projekta repozicioniranja hotela art’otel u Budimpešti.
Miran Mišić novi direktor prodaje u GRAWE Hrvatska
KARIJERE
Miran Mišić novi direktor prodaje u GRAWE Hrvatska
ZAGREB - Prodajnom timu osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska d.d. na poziciji direktora prodaje za trenutno najuspješniji sektor pridružio se Miran Mišić koji je svoju dosadašnju karijeru na području prodaje i marketinga uspješno gradio u Konica Minolta Hrvatska.
Heathrow ukida ograničenje dnevnog broja putnika
POTEZI
Heathrow ukida ograničenje dnevnog broja putnika
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow priopćila je zrakoplovnim tvrtkama da će kasnije ovog mjeseca ukinuti ograničenje dnevnog broja putnika na svojim terminalima, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznate s tom odlukom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE