GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veledrogerije: Dug je eskalirao, došli smo do granice izdržljivosti

Veledrogerije: Dug je eskalirao, došli smo do granice izdržljivosti
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 08:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Do kraja tjedna veledrogerijama će za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna, na što nezadovoljne veledrogerije poručuju da će nastaviti s ograničenom isporukom lijekova bolnicama, a ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da time pacijenti neće biti ugroženi.

Veledrogerije su hitno tražile uplatu 3.5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Predstavnici veledrogerija tvrde da su im bolnice i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dužni 6.5 milijardi kuna.

O toj temi su jutros U mreži Prvog govorili ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić, predsjednica HUP Koordinacije veledrogerija Diana Percač, ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak i predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

“HZZO uredno isplaćuje limite bolnicama. Bolnice su te koje ugovaraju dobavu lijekova, plaćanje i neplaćanje, za to je odgovoran onaj tko vodi sustav”, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

Diana Percač rekla je da je jedan od osnovnih ciljeva za osnivanje HUP koordinacije veledrogerija bila borba za redovitu naplatu dugova koje generiraju bolnice. Od osnivanja koordinacije 2017. godine do danas dug je udvostručen.

“Eskaliralo je s pojavom pandemije, dugovi su počeli rasti. Upozoravali smo, a ne prijetili, apelirali na rješenje jer veledrogerije to ne mogu više izdržati. Mi smo došli do granice svojih izdržljivosti, a ovo je nažalost jedna od posljedica”, rekla je Percač.

Ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak poručuje da lijekovi koji su u ovom trenutku teško dostupni postoje u zalihama bolničkih odjela i ljekarnama.

“Velika je zabrinutost među ravnateljima ako se ovo nastavi. Neka mi nitko ne zamjeri, nije odgovornost na ravnatelju bolnice. Ustavno pravo definirano je s čak tri članka – pravo na život, pravo na zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zdrav život. Lijekovi, potrošni medicinski materijal trebaju neometano doći do pacijenta”, rekao je Novinščak.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo poručuje da se svi trebaju sabrati i prestati ljudima slati poruke da neće za njih imati Ustavom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu.

“To im sigurno smanjuje povjerenje u državu i izaziva strah. Nije mi dobra ta komunikacija s preuzimanjem stanja onakvim kakav je. Moramo biti svjesni da dugovi postoje i da se problem mora riješiti. U svakom dijelu stvari možemo popraviti, ali čini mi se da vremena imamo sve manje. Bez neke brze financijske injekcije u sustav to se ne može riješiti”, rekla je Soldo dodajući da bi krizno financiranje bilo dobro rješenje.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
DOBRA GODINA
Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
ZAGREB - Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2023. godine, Adris grupa ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 983 milijuna eura, što je za 16 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.
Luka Rijeka: Potonuće neto dobiti i pad prometa u 2023.
SLABO
Luka Rijeka: Potonuće neto dobiti i pad prometa u 2023.
RIJEKA - Luka Rijeka je tijekom 2023. godine ostvarila slabiji financijski rezultat nego prethodne godine.
ACI je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti
KLIMATSKE PROMJENE
ACI je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti
RIJEKA – Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), kao prvo udruženje stručnjaka u Republici Hrvatskoj koje se isključivo bavi temama klimatskih promjena i politika, u svoje je članstvo uključio Adriatic Croatia International Club – ACI d.d.
United Grupa dovršila akviziciju Bulsatcoma
AKVIZICIJE
United Grupa dovršila akviziciju Bulsatcoma
ZAGREB - United Grupa, vodeći pružatelj telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, uspješno je završila akviziciju Bulsatcoma, pružatelja satelitske televizije za izravnu distribuciju do krajnjih gledatelja i širokopojasnog interneta u Bugarskoj.
Pekarski dug Elona Muska
NEVJEROJATNO
Pekarski dug Elona Muska
SAN FRANCISCO - Vlasnik Tesle Elon Musk privukao je pozornost posljednjih dana otkazivanjem narudžbe malih pita u vrijednosti od 2000 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE