GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vekselberg prodaje dubrovački hotelski kompleks

Vekselberg prodaje dubrovački hotelski kompleks
BELVEDERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2020 / 17:32
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
DUBROVNIK - Nakon što osam godina nije uspio na mjestu ratom uništenog dubrovačkog hotela Belvedere realizirati novu investiciju, čini se da se ruski milijarder Viktor Vekselberg malo umorio te da bi Belvedere mogao prodati nekom novom investitoru.

Ovih dana investitori iz SAD-a posjetili su dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića jer su zainteresirani u Dubrovniku otvoriti hotel s pet zvjezdica.

Odnosno, obnoviti stari Belvedere, kompleks za kojeg je Vekselberg imao planove rušenja kako bi na njegovom mjestu sagradio novi, ali luksuzniji hotel po idejnom rješenju arhitektonskog ureda 3LHD-a.

Kako je za Jutarnji list izjavio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, njega je u četvrtak posjetila delegacija jednog renomiranog američkog hotelskog lanca, koja je zainteresirana obnoviti Belvedere.

- Oni su stigli s vizualima rekonstrukcije i studijama, ali prvo su željeli vidjeti kako projekt stoji prostorno - planski, odnosno provjeriti što se sve unutar tog područja može raditi. Zainteresirani su za rekonstrukciju postojećeg projekta, u postojećim gabaritima, a prednost je što za projekt postoje i građevinska te uporabna dozvola, dok bi investitori trebali ishoditi dozvolu za rekonstrukciju - rekao je Franković koji vjeruje da je obnova Belvedera realna.

Kako doznajemo od neslužbenih izvora, potencijalni američki investitori zasad navodno nisu započeli pregovore s vlasnikom Belvederea, Viktorom Vekselbergom, a doznajemo da su za projekt, osim Amerikanaca, zainteresirani i francuski, te domaći investitori. Naš izvor tvrdi kako se američka delegacija prethodno želi upoznati s kompletnom prostorno-planskom situacijom projekta, odnosno od gradske uprave dobiti informacije koje vrste zahvata bi mogli raditi na prostoru tog hotela.

To je, naime, bio i glavni razlog zašto njegov trenutni vlasnik nikad nije dovršio obnovu ovog vrijednog hotelskog kompleksa, s obzirom na to što je Vekselberg inzistirao na rušenju postojećeg objekta i gradnji posve nove arhitekture, a za što je bilo potrebno prethodno napraviti izmjene GUP-a.

- Naravno, čim se počelo govoriti o izmjenama GUP-a, odmah su se pojavili veliki pritisci od strane skupina koje su bile protivnici rušenja postojećeg kompleksa, i koje su radile pritisak na gradsku upravu da se investitoru ne dopusti ovakva izmjena - povjerio nam se jedan dobro upućeni izvor.

Drugi dio problema ležao je u činjenici da je za izmjene projekta trebalo napokon odrediti granice pomorskoga dobra, što je godinama bilo u nadležnosti DORH-a, a po pitanju čega, tvrdi naš izvor, nije bilo nikakvog pomaka.

- GUP formalno-pravno nije bio uvjetovan granicom pomorskog dobra, ali on bi se ipak s tom granicom trebao poklopiti, što znači da je za realizaciju potrebno zadovoljiti oba uvjeta - kaže naš izvor koji dodaje kako su ubrzo nakon ideje da se zbog Belvederea ide u izmjene GUP-a, na gradsko poglavarstvo stigli pritisci i od strane drugih investitora koji su također tražili da im se izađe u susret s izmjenama generalnog urbanističkog plana.

Tagovi: Viktor Vekselberg, Hotel Belvedere, Dubrovnik, Mato Franković
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE