GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većini zaposlenih u Aerodromima Crne Gore plate manje za 30%

Većini zaposlenih u Aerodromima Crne Gore plate manje za 30%
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 21:46
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Državno preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG), odlukom izvršnog direktora Danila Orlandića, za 30 odsto je smanjilo plate većini zaposlenih, a koji su zbog vanrednih okolnosti u vezi sa koronavirusom upućeni na privremene odmore.

Od 16. marta obustavljen je vazdušni saobraćaja zbog epidemije koronavirusa, a ACG su morali obustaviti sve komercijalne letove sa aerodroma u Tivtu i Podgorici.

“Od tada na Aerodromima je samo minimalan broj zaposlenih neophodan za obavljanje posebno ugovorenih letova kojima je organizovan dolazak naših državljana iz inostransti odlazak stranih državljana iz Crne Gore u njihove matične zemlje. Na posao svakodnevno dolazi dio menadžmenta i administrativnih radnika, čije je prisustvo potrebno zbog poslovanja ACG. Imajući u vidu da je komercijalni vazdušni saobraćaj obustavljen skoro mjesec, preduzeće ne ostvaruje prihode. Ipak, kao kompanija koja vodi računa o zaposlenima, odlučili smo se za uvođenje određenih mjera u cilju sprečavanja otpuštanja zaposlenih. Menadžment ACG je stoga donio odluku o privremenom prekidu rada društva bez krivice zaposlenih, sto znači da će zaposleni odsustvovati sa posla i neće biti dužni da rade od kuće”, odgovorila je portparolka ACG, Marina Miketić "Vijestima".

Iz ACG nisu precizirali koliko je radnika na prinudnom odmoru, a koliko je radno aktivno.

Miketić je kazala da zaposlenima koji ne budu radili za vrijeme prekida rada pripada naknada od 70 odsto osnova za naknadu ostvarene u predhodnom polugodištu. Ta mjera se ne odnosi na zaposlene koji će imati obaveze oko opsluživanja humanitarnih letova.

“Iako smo svjesni da ove mjere nikada nisu popularne, vjerujemo da će zaposleni i javnost razumjeti neophodnost ovakve odluke zbog situacije koju nismo mogli izbjeći, niti na nju uticati. Radi se o privremenoj mjeri koja će trajati sve dok traju okolnosti zbog kojih je donešena Naredba koju je propisalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore”,istakla je Miketić.

Ona je dodala da “finansijska racionalizacija i odgovorno ponašanje radnika i menadžmenta doprinose sigurnosti radnih mjesta, redovnosti zarada i daljem, uspješnom i ubrzanom razvoju Aerodroma.”

U ime menadžmenta se zahvalila svim zaposlenima koji u ovakvim okolnostima rade, “a naročito zaposlenima koji danonoćno opslužuju humanitarne letove kojima se organizuje dolazak crnogorskih drzavljana u Crnu Goru ili evakuacija odnosno odlazak stranih drzavljana iz Crne Gore".

“Pomenućemo da su zaposleni, poštujući stroge epidemiološke procedure, do sada opslužili preko 4,2 hiljade putnika na tim specijalnim letovima. U ovako izaozovnom vremenu zaposleni u ovom privrednom društvu pokazali su veliku predanost i odgovornost, zbog čega smo svi ponosni. Kada ova teška vremena budu iza nas, menadžment će posebno imati u vidu značaj zalaganja naših zaposlenih", rekla je Miketić.

Tagovi: Aerodromi Crne gore, Marina Milekić, Danilo Orlandić
PROČITAJ I OVO
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
DIVIDENDA
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
RAB - Imperial Riviera objavila je poprilično atraktivnu politiku dividendi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE