GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina sastavnica CROBEX-a s pozitivnim poslovanjem u prvih šest mjeseci

Većina sastavnica CROBEX-a s pozitivnim poslovanjem u prvih šest mjeseci
POLUGODIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2019 / 12:16
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Kompanije čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi imaju obvezu do kraja srpnja dostaviti financijska izvješća o poslovanju u drugom tromjesečju tekuće godine, kao i kumulativne rezultate za prvih šest mjeseci poslovanja.

Pregledom objavljenih izvješća možemo uočiti kako se, kao i obično, neke kompanije sjajno razvijaju i nastavljaju isporučivati dobre poslovne rezultate, neke kompanije stagniraju, a neke ostvaruju lošije rezultate, tj. čak i povećavaju gubitke ostvarene iz poslovanja.

No, generalni je smjer ipak pretežito pozitivan. 

Od šesnaest, dakle, kompanija čije se dionice nalaze u sastavu CROBEX-a, u prvoj polovici ove godine prihode je povećalo njih dvanaest, dok su pad prihoda imale četiri kompanije, piše Jutarnji list.

Ukupni prihodi svih 16 kompanija iz trenutnog sastava CROBEX-a u prvoj polovici 2019 iznosili su 19,8 milijardi kuna, što je 3,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit je pak porasla na gotovo 2,2 mlrd. kuna, što je 9 posto više nego u 1H2018.

Promatrano u apsolutnim brojkama, HT je s 3,8 mlrd. kuna ostvarenih prihoda u prvoj polovici 2019 imao najveće ukupne prihode među promatranim kompanijama. HT tako nastavlja s relativno stabilnim poslovanjem: prihode je povećao za 1,2 posto, dok mu je dobit niža za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani te je iznosila 435 milijuna kuna.

S druge strane, najvišu je dobit ostvarila Zagrebačka banka: gotovo 1,3 mlrd. kuna u prvom polugodištu, što je 18 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj, Valamar Riviera, povećala je prihode za gotovo 8%; ipak, zbog bržeg rasta troškova, uobičajeni gubitak prvog polugodišta povećao se na 180 milijuna kuna. U izvješću se navodi kako zbog povećanja bookinga najavljenih noćenja do kraja godine u odnosu na prethodnu te ovogodišnji intenzivan investicijski ciklus, imaju pozitivna očekivanja glede daljnjeg povećanja broja noćenja i prihoda od prodaje te rasta EBITDA-e.

Podravka je pak povećala prihode za 4,5 posto i neto dobit za 16,5 posto: polugodišnja neto dobit od 143 milijuna kuna tako je najbolji operativni rezultat u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti. Atlantic Grupa također nastavlja s isporukom sjajnih poslovnih rezultata te je prihode u prvom polugodištu povećala za 3 posto (na 2,7 mlrd. kuna), a neto dobit za čak 27 posto (na 213 milijuna kuna).

Od ostalih dionica s najvećim težinskim udjelom u indeksu, spomenimo još Adris i Končar. Grupa Končar nastavlja višegodišnju stagnaciju, pa čak i pad poslovanja: u prvom polugodištu ostvareni su ukupni prihodi na razini prošle godine, dok se neto dobit više nego prepolovila te je iznosila svega 16 milijuna kuna. Kao razlog slabijih rezultata Uprava navodi blokadu nekoliko značajnijih ugovora među kojima je projekt izgradnje hidroelektrane Vranduk u BiH.

Adris Grupa je pak ostvarila prihode u visini od gotovo 2,9 mlrd. kn, što je rast za 3,6 posto u odnosu na 1H2018., dok je neto dobit iznosila 181 milijun kuna, što je pad za 1,1 posto.

Ukupno gledano, možemo reći kako većina kompanija bilježi i rast prihoda i rast profitabilnosti. To se može vidjeti i po visini isplaćenih dividendi koje posljednjih godina rastu pa je dividendni prinos nekih dionica trenutno više nego solidan.

Tagovi: CROBEX, Zagrebačka burza, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, Adris Grupa
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE