GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Varteks oglasio prodaju većine svojih nekretnina

Varteks oglasio prodaju većine svojih nekretnina
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 19:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list

VARAŽDIN - Varaždinski je Varteks oglasio prodaju većine svojih nekretnina. Na adrese 20-ak lokalnih poduzeća iz Varteksa je stigao oglas za prodaju najvećeg dijela nekretnina negdašnjeg tekstilnog diva. U vlasništvu tvrtke ostat će samo manji dio pogona, dovoljan za proizvodnju, dok se za zemljište s ruševnim pogonima u Varaždinu i bivši pogon Levi'sa u Novom Marofu traži najbolji kupac.

Vijest o tome da se tvrtka u oporavku rješava nepotrebnih kvadrata, koji su dobro služili za više od 10.000 radnika - ali kad je radnika tek nešto više od 1000, oni su beskorisni generatori troška - i ne bi bila vijest da se ne radi o nekretninama milijunske tržišne vrijednosti. Dok se za pogon u Novom Marofu ne može tražiti (niti očekivati) skupa kupoprodaja, varaždinsko se zemljište ocjenjuje kao odlična prilika za zaradu, piše Jutarnji list.

Kompleks Varteksa u širem je centru Varaždina i zauzima prostor od prometnice prema Zagrebu s jedne strane do mirnog stambenog naselja s druge i jednako toliko, ako ne i više kvadrata, od istoka prema zapadu. Zbog toga se potencijalnim kupcima sugerira stanogradnja sa zapadne strane i poslovni prostori s južne. Konkretno, dio kompleksa uz Zagrebačku ulicu, koja od centra Varaždina prometuje prema Zagrebu, smatra se odličnom lokacijom za poslovnu namjenu, a zemljište u mirnoj zoni sugerira se za gradnju stanova, koji Varaždinu nedostaju. Spominje se i mogućnost gradnje trgovačkog centra.

- Kroz cijeli kompleks prolaze prometnice koje su zasebna čestica u vlasništvu Varteksa, a vjerojatno će se u budućnosti rasparcelirati. Tu se nalaze zgrade iz 1939. godine, koje Varteks trenutno koristi kao upravne zgrade. Vrlo su kvalitetne, visoke arhitektonske vrijednosti i idealne su kao poslovne zgrade, hoteli ili lokali. Kompleks sadrži velik broj građevina koje uz sanaciju mogu u kraćem roku biti dovedene u kvalitetno stanje za gospodarstvo. Cijeli kompleks je mješovita zona na kojoj je moguće graditi trgovački centar i poslovne zgrade - piše u oglasu Varteksa varaždinskim poduzećima.

Ovim su potezom Varteksove Uprave, na čelu s većinskim vlasnikom poduzeća Nenadom Bakićem, završile višedesetljetne kalkulacije o prodaji atraktivnih nekretnina negdašnjeg tekstilnog diva u Varaždinu. Upravo je imovina, smatralo se, bio jedini predmet interesa bivše uprave koja je Varteks dovela pred kolaps. Predsjedniku tadašnje uprave i jednom od najvećih dioničara, Zoranu Košćecu zamjeralo se da ima samo jedan cilj: rasprodati Varteksove nekretnine. Uz njega su u ono vrijeme bili i dioničari, a do promjene vlasničke strukture tvrtke i članovi Nadzornog odbora, Varaždinci Milan Horvat, vlasnik nekadašnje FIMA grupe, i Stjepan Igrec, bivši vlasnik ATP-a Igrec Transporti.

Zoran Košćec bio je prvi čovjek Varteksa 13 godina, od 2005. do 25. rujna prošle godine, kad ga je na tom mjestu, nakratko, prije dolaska Nenada Bakića na mjesto predsjednika Uprave, zamijenio Ivan Perković. Tijekom mandata u kojem je Varteks dosegnuo stotinjak milijuna kuna duga, radnici su desetkovani i tvrtka je nakon tri desetljeća suradnje ostala bez prestižnog ugovora s Levisom.

Košćec se dvaput približio prodaji Varteksovih nekretnina, odnosno preseljenju tvrtke, a potom, tvrdilo se i nikad demantiralo, i rasprodaji vrijedne imovine.

Zoran Košćec je 2008. godine s tadašnjim (i aktualnim) gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom bio na korak od dogovora o preseljenju proizvodnje u gradsko naselje Brezje, poznato po tonama odloženog baliranog smeća. Preseljenje bi oslobodilo nekretnine na atraktivnoj lokaciji za prodaju, a Zoran Košćec je prijateljima tada govorio da je pred potpisivanjem ugovora za prodaju zemljišta u svrhu gradnje trgovačkog centra. Kad se smatralo da je selidba gotova stvar, Ivan Čehok je predviđeno zemljište zamjenom ustupio poduzetniku Davoru Patafti za gradnju njegove MBO tvornice kojom se Varaždin trebao riješiti baliranog smeća. Zbog te su zamjene zemljišta, između ostalih točaka optužnice, Ivan Čehok i Davor Patafta nepravomoćno osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, a predmet je danas na Vrhovnom sudu.

Sljedeći pokušaj preseljenja proizvodnje s lokacije atraktivne investitorima uslijedio je ni dvije godine kasnije, ovaj put u Novi Marof. Varteksovce se, kojih je svake godine bilo sve manje, planiralo preseliti u bivše pogone Levi’sa te od Grada kupiti i susjednu parcelu. Tvrtka je ušla u pregovore s Gradom Novim Marofom i izgleda da su stigli do završne faze jer su se marofski gradski vijećnici pozitivno izjasnili o preseljenju i zadužili tadašnjeg gradonačelnika Darka Hrenića i gradske službe da pokrenu postupak izmjena i dopuna urbanističkog plana zato što je predmetno zemljište bilo namijenjeno sportskom, a ne gospodarskom sadržaju.

Tagovi: Varteks, Zoran Košćec, Nenad Bakić, Ivan Čehok, Davor Patafta
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE