GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Varteks: Negativna EBITDA u prvom kvartalu od 5,8 milijuna kuna

Varteks: Negativna EBITDA u prvom kvartalu od 5,8 milijuna kuna
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2020 / 09:28
Autor: SEEbiz
VARAŽDIN - Varteks Grupa je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila poslovne prihode od 29,4 milijuna kuna, što je 5,3% manje nego u prvom kvartalu 2019. godine.

Varteks d.d. je ostvario poslovne prihode od 28,9 milijuna kuna i pad od 2,3% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U poslovanju Varteks Grupe kretanje EBITDA-e je izrazito sezonskog karaktera, te je i planirana EBITDA za prvi kvartal 2020. godine bila na razini negativnih milijun kuna, dok je za 2020. godinu planirano pozitivno ostvarenje od 11,2 milijuna kuna. Ostvarena normalizirana EBITDA Varteks Grupe u prvom kvartalu 2020. godine bila negativna 5,8 milijuna kuna te da je ostvarenje lošije za 4,8 milijuna kuna u odnosu na plan. Cjelokupna razlika u ostvarenju je nastala u ožujku kao posljedica pandemije koronavirusa.

Poslovni prihodi Grupe su u ožujku bili manji za 7,1 milijuna kuna (ostvareno je 5,3 milijuna kuna u odnosu na lanjskih 12,4 milijuna kuna), odnosno 57,2% manji, dok su prihodi Društva bili manji za 5,5m kuna odnosno 53,5% manji.

Dodatno, Varteks Grupa je kumulativno za siječanj i veljaču ostvarila rast prihoda od 4,1m kuna, odnosno 21,3%, a Varteks d.d. je imao rast prihoda od 4,6m kuna, odnosno 24,3%. Ostvarenje u siječnju i veljači je bilo sukladno našem ambicioznom planu razvoja poslovanja za 2020. godinu prije utjecaja korona krize.

Razmjer utjecaja pandemije korona virusa na najprofitabilniji segment maloprodaje (u kojem dominira maloprodaja vlastitog branda), je također prilično izrazit. U siječnju i veljači smo ostvarili rast u odnosu na prošlu godinu od čak 50%, čime smo čak za 1% bili iznad poslovnog plana, dok je u ožujku ostvaren pad od 47% u odnosu na prošlogodišnji ožujak, a u odnosu na plan je ostvaren pad od čak 60%.

Što se tiče segmenta proizvodnje za druge pad prihoda je bio 70% u odnosu na prihode ostvarene u prošlogodišnjem ožujku, dok je kumulativno u prvom kvartalu ostvaren pad od 18% u odnosu na prošlogodišnji kvartal.

Što se tiče financijskih aktivnosti u prvom kvartalu 2020. godine ostvaren je neto trošak od 4,3 milijuna kuna, što je za 3,6 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tri su razloga ove promjene. Jedan je povećanje neto troška negativnih nerealiziranih tečajnih razlika koje su nastale na dugoročnim bankarskim kreditima u iznosu od 2,4 milijuna kuna većim troškom (porast tečaja na 31.3. u odnosu na 31.12.), zatim zbog povećanja financijskog troška za 0,6 milijuna kuna kao rezultat izmijenjenog računovodstvenog evidentiranja klupskog kredita (prepravljanje pogrešnog evidentiranja koje je ispravljeno u godišnjim izvještajima za 2019. godinu) te zbog primjene MSFI 16 i knjiženja financijskog troška od 0,3 milijuna kuna koji nije još bio primijenjen u prvom kvartalu 2019. godine.

Tagovi: Varteks, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE