GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar Riviera ove godine očekuje oporavak poslovanja na 85% 2019. godine

Valamar Riviera ove godine očekuje oporavak poslovanja na 85% 2019. godine
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz

POREČ - Prema izvještaju o poslovanju u prvih devet mjeseci 2021. godine, Valamar Riviera ostvarila je značajan oporavak turističkog poslovanja u odnosu na kriznu 2020. godinu. Ostvarena operativna dobit (EBITDA) u prvih devet mjeseci 2021. godine je dosegla razinu od 93% pretkrizne 2019. godine, a poslovni prihodi u istom razdoblju iznose 1,5 milijardi kuna, odnosno 75% realizacije u 2019. godini.

Dok su prva dva tromjesečja 2021. godine i dalje bila pod izraženim utjecajem pandemije COVID-19 i restrikcijama putovanja, treće tromjesečje bilježi normalizaciju turističkog poslovanja u gotovo svim destinacijama. Ukupan broj noćenja u prvih devet mjeseci dosegnuo je 75% istog razdoblja 2019. godine, uz realizirano povećanje prosječne cijene od 7%. Najveći broj Valamarovih hotela otvoreno je u lipnju, a uobičajena popunjenost visoke sezone dosegnuta je sredinom srpnja.

S obzirom na visoku potražnju u vrhu ljetne sezone, Valamar je u sjevernim destinacijama postigao odlične rezultate u trećem kvartalu, osobito u kampovima gdje je ostvareno 15% više prihoda nego 2019. godine i premium segmentu hotela i ljetovališta gdje je ostvaren 10% veći prihod nego 2019. godine. S druge strane, u prvih devet mjeseci ove godine nije postignut značajniji oporavak poslovanja u destinaciji Dubrovnik i turističkim objektima 2* i 3*.

U 2021. godini Valamar Riviera očekuje ostvariti operativnu dobit (EBITDA) u rasponu od 635 milijuna kuna do 652 milijuna kuna, odnosno 83% do 85% od ostvarenja 2019. godine kao rezultat poduzetih mjera štednje u prvom dijelu godine te snažnog oporavka poslovanja tijekom ljetne sezone. Procjenjuje se da će konsolidirani prihodi za 2021. godinu doseći 1.625 do 1.655 milijuna kuna odnosno oko 75% realizacije 2019. godine. Iako su očekivani financijski rezultati za 2021. godinu pozitivni, treba naglasiti da u najvećem dijelu neće nadoknaditi neto gubitak od 359 milijuna kuna iz 2020. godine. Nastavak normalizacije turističkog poslovanja očekuje se tijekom 2022. i 2023. godine.

Valamar je kroz razdoblje krize nastavio s razvojem poslovanja i turističkih proizvoda. Finaliziran je Istra Premium Camping Resort 5*, najveći projekt razvoja kampova u Hrvatskoj u vrijednosti ulaganja od 455 milijuna kuna. Uspješno su završene investicije u Valamar Parentino hotelu u Poreču i Valamar Meteor hotelu u Makarskoj usmjereni na ponudu i usluge za obiteljski odmor. Na otoku Hvaru otvoren je prvi lifestyle hotel [PLACES] by Valamar orijentiran na YZ generaciju, te je započeta izgradnja novog koncepta potpuno održivog Valamar eko ljetovališta za odmor obitelji, uz poštivanje najviših standarda zelene gradnje, korištenja obnovljivih izvora energije i visoke razine energetske učinkovitosti.

Osim toga, u 2021. godini proširene su strateške suradnje s mirovinskim fondovima. Valamar je s AZ mirovinskim fondovima dogovorio drugu fazu dokapitalizacije Imperial Riviere vrijednu 690 milijuna kuna s ciljem daljnjeg razvoja turističkog portfelja u Dubrovniku, Makarskoj te na otoku Rabu, te je zajedno s PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima započeo ciklus ulaganja u Starom gradu na otoku Hvaru u vrijednosti od 300 milijuna kuna.

Za vrijeme krize Valamar je uz podršku socijalnih partnera i mjera Vlade očuvao sva radna mjesta što je ove godine omogućilo realizaciju solidne turističke sezone. Međutim, koronakriza će i dalje imati snažan utjecaj na turističko poslovanje i gospodarstvo u 2022. godini.

„Naredna turistička godina će i dalje biti pod snažnim utjecajem krize posebno zbog poremećaja na tržištu rada, avio prijevoza te nabave roba i usluga. Hrvatska je najbliža mediteranska destinacija značajnom dijelu Europe, te ima mogućnost krizu pretvoriti u priliku. Kako bi se to ostvarilo, nužno je već sada započeti s pripremom turističke sezone, osobito po pitanju zapošljavanja, edukacije djelatnika te pokretanja investicija,“ istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Tagovi: Valamar Riviera, poslovni rezultati, AZ mirovinski fondovi, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
STEČAJEVI
Njemačka: Veliki bankroti u porastu - kao tijekom pandemije
BERLIN - U njemačkom gospodarstvu sve je više slučajeva velikih bankrota, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kuće za kredite Allianz Trade.
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
LEtOVI
Ryanair uvrstio Sarajevo na popis svojih destinacija, WizzAir povećava broj letova
SARAJEVO - Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair odlučila je uvrstiti Sarajevo na popis destinacija s kojih će naredne godine obavljati letove a njegov izravni konkurent WizzAir povećat će broj linija s glavnim gradom BiH.
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
POTEZI
Michelin zatvara dvije tvornice u Njemačkoj
BERLIN - Francuski proizvođač guma Michelin danas je najavio zatvaranje dviju tvornica u Njemačkoj, zbog čega će više od 1500 ljudi ostati bez posla. Kako objašnjava francuska novinska agencija AFP, glavni razlozi su sve veći troškovi i sve jača konkurencija zemalja s jeftinijom radnom snagom.
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
U PLUSU
Easyjet se nakon tri godine vratio profitu
LONDON - Britanski zrakoplovni prijevoznik Easyjet vratio se na dobit nakon tri godine u prošloj poslovnoj godini, koja za tvrtku završava krajem rujna.
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
INVESTICIJE
EBRD investira 60 milijuna eura u Mplus
ZAGREB – Mplus Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) ostvarila je značajan iskorak u razvoju svoje Business Process Outsourcing (BPO) poslovne vertikale potpisivanjem ugovora o ulaganju 60 milijuna eura vrijedne investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - podložno regulatornim odobrenjima nadležnih vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE