GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.

Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 11:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Optima Telekom je u prošloj godini zabilježila pad prihoda od prodaje za 2,6 posto, na 524,6 milijuna kuna, no neto je dobit uvećana za 172,8 posto (9,1 mil kuna apsolutno) na 12,5 milijuna kuna.

Neto rezultat u odnosu na prethodnu godinu bilježi rast od 9,1 mil HRK primarno kao rezultat povećane operativne troškovne efikasnosti što je podržano nižom amortizacijom i umanjenjenjem vrijednosti imovine.

Konsolidirana EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova je približno na razini prethodne godine sa 132,3 mil HRK odnosno neznatno manja za 0,2 mil HRK kao posljedica kontinuiranih aktivnosti troškovne optimizacije poslovanja i neutralizacije nižih prihoda.

U odnosu na prethodnu godinu Grupa je ostvarila približno identičnu EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova odnosno za 0,1% manju dok je za Društvo EBITDA-a veća za 1,2%. Predmetno kretanje je najviše rezultat daljnje troškovne optimizacije poslovanja u iznosu od 5,9% (Grupa).

Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa bilježi manju EBITDA-u prije jednokratnih stavaka nakon najmova za 17,9%, a na razini Društva manju za 14,8% uslijed kontinunirano većeg ostavarenja EBITDA-e u prvih devet mjeseci ove godine te smanjenog obima jednokratnih pozitivnih utjecaja kao u četvrtom kvartalu prethodne godine.

Ukupni prihodi od usluga u 2019. godini bilježe lagano smanjenje od 3,0% u odnosu na prethodnu godi nu, najviše uslijed pada prihoda od javnih govornih usluga što je djelomično kompenzirano većim multimedijalnim te podatkovnim prihodima. Smanjenje prihoda od javne govorne usluge za 11,0% u odnosu na prethodnu godinu predstavlja opći trend na globalnoj razini kroz duži vremenski period.

Optima Telekom u četvrtom kvartalu 2019. godine nastavlja s intenzivnim aktivnostima u području akvizicije i povećanja vrijednosti u IPTV segmentu.

Negativni nacionalni trendovi u segmentu rezidencijalnih korisnika nepokretne javne govorne usluge ogledaju se i na trend unutar Optima Telekoma te se broj korisnika javne govorne usluge smanjio za 0,9% u odnosu na treći kvartal 2019. godine. Relativno niska stopa smanjenja broja korisnika u četvrtom kvartalu 2019. godine utjecala je na smanjenje prihoda od javne govorne usluge od 2,0 posto.

Tagovi: Optima Telekom,
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE