GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uz zagrebačku zračnu luku uskoro će niknuti i poslovni grad – Airport City

Uz zagrebačku zračnu luku uskoro će niknuti i poslovni grad – Airport City
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2018 / 12:00
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Lani je zagrebački aerodrom prvi put u povijesti premašio tri milijuna putnika, točnije 3,09 milijuna, uz rast od gotovo 12 posto u odnosu na 2016. U prvih osam mjeseci ove godine ZL F. Tuđman bilježi rast od devet posto i očekuje se da će u 2018. imati oko 3,4 milijuna putnika. 

U tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koja je koncesionar ZL Franjo Tuđman, kažu da su s prvim zahvatima na povećanju kapaciteta zračne luke počeli u proljeće ove godine dodavanjem karusela za sortiranje prtljage u prostoru sortirnice.

Trenutačno je, navode, u tijeku instalacija dodatnog karusela za izdavanje prtljage u prizemlju putničke zgrade. Terminal je otvoren s tri karusela, a uskoro će ih, dakle, imati četiri. Terminal je otvoren i s 30 check-in šaltera, a u MZLZ-u kažu da tijekom sljedeće dvije godine planiraju ugradnju nove baterije s još 15 tih šaltera. Uz to će ugraditi i treći EDS, uređaj za automatsku detekciju eksploziva u predanoj prtljazi. Ukupna je vrijednost tih radova, kažu, tri milijuna eura, piše Večernji list.

– Tim se zahvatima ostvaruje puni kapacitet terminala za opsluživanje i procesuiranje pet milijuna putnika godišnje, u skladu s koncesijskim ugovorom – objašnjavaju. Terminal ima trenutačno osam aviomostova, od toga jedan za prihvat širokotrupnih zrakoplova. No kako se broj interkontinentalnih linija povećava (za Seul i Dubai su cjelogodišnje, sezonske su za Toronto, a očekuje se i uvođenje novih interkontinentalnih letova, ponajprije u Kinu), u MZLZ-u nam otkrivaju da razmatraju mogućnost prilagodbe postojećih mostova za prihvat širokotrupnih zrakoplova.

Osim toga, ove jeseni počet će gradnja parkirališta za aerodromsku opremu na zračnoj strani zračne luke, ukupne površine oko 6000 četvornih metara, a vrijednost tih radova je oko 500.000 eura. Počet će uskoro i 750.000 eura vrijedna gradnja zgrade s 20 šaltera za rent-a-car. U MZLZ-u podsjećaju da je proširenje zgrade terminala po koncesijskom ugovoru predviđeno nakon što godišnji promet putnika dostigne brojku od pet milijuna, što trenutačno predviđaju da će se dogoditi 2026. godine A sljedeće bi godine trebala početi i gradnja hotela uz ZL Franjo Tuđman.

Taj projekt priprema tvrtka Zračna luka Zagreb, koja uime države nadgleda provedbu koncesijskog ugovora u ZL Franjo Tuđman. Direktor ZLZ-a Ranko Ilić kaže da je taj hotel dio budućeg projekta Zagreb Airport City koji predviđa gradnju poslovnoga grada uz ZL Franjo Tuđman.

Ilić navodi da do kraja 2018. planiraju pripremiti natječajnu dokumentaciju te do kraja veljače 2019. raspisati natječaj za odabir najpovoljnije ponude te da bi na jesen 2019. mogla početi gradnja hotela. Vrijednost projekta je 187,5 milijuna kuna, a izradili su ga arhitekti Branko Kincl i Velimir Neidhardt, koji su uz Juru Radića autori i terminala ZL Franjo Tuđman.

Otvaranje hotela planirano je za kraj 2020. To će biti poslovno-kongresni hotel s četiri zvjezdice i s 249 ležajeva. Ilić kaže da je s ciljem povećanja isplativosti projekta gradnja hotela predviđena u fazama. U prvoj fazi gradit će se 151 soba, u drugoj još 98. Hotel bi trebao biti uključen u jedan od svjetskih hotelskih lanaca, a Ilić otkriva da su zasad obavljeni preliminarni razgovori s lancima Marriott-Starwood, Hilton, Hyatt, Accor i Radisson. MZLZ će za taj projekt iz vlastitih sredstava osigurati lokacijsku dozvolu, zemljište i svu infrastrukturu, a gradnju i financiranje gradnje te upravljanje hotelom namjerava povjeriti strateškom partneru.

Tagovi: Airport City, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Franjo Tuđman, Ranko Ilić
PROČITAJ I OVO
Sarajevski hoteli Europe i Holiday otpustili sve radnike
OTPUŠTANJA
Sarajevski hoteli Europe i Holiday otpustili sve radnike
SARAJEVO - Posljedice pandemije koronavirusa potresaju globalnu svjetsku ekonomiju, a jako se osjete i na našem mikro planu.
Njemačka spremna nacionalizirati Condor
NACIONALIZACIJA
Njemačka spremna nacionalizirati Condor
BERLIN - Njemačka vlada spremna je nacionalizirati posrnulog avioprijevoznika Condor kako bi ga spasila od izgledne propasti u razdoblju previranja koja je izazvala koronakriza, izjavili su upućeni izvori.
Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije
CRNA BILANCA
Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije
RIJEKA - Uprava Luke Rijeka d.d.dužna je sazvati skupštinu tvrtke te je izvjestiti da je, prilikom izrade godišnjih financijskih izvješća, ustanovljeno da u Društvu postoji gubitak veći od visine polovine temeljnoga kapitala Društva.
British American Tobacco radi na cjepivu protiv Covida-19 koristeći lišće duhana
CJEPIVO
British American Tobacco radi na cjepivu protiv Covida-19 koristeći lišće duhana
LONDON - British American Tobacco, proizvođač cigareta Dunhill i Lucky Strike, rekao je u srijedu da njegov biotehnički odjel radi na potencijalnom cjepivu protiv Covida-19, koristeći proteine izvađene iz listova duhana.
Metro zaposlenike nagrađuje s 1.000 kuna
NAGRADE
Metro zaposlenike nagrađuje s 1.000 kuna

ZAGREB - Metro Cash & Carry Hrvatska će svim zaposlenicima svojih prodajnih centara isplatiti nagradu u iznosu od tisuću kuna kako bi im zahvalio na doprinosu i predanosti tijekom izvanredne situacije, izvijestila je u sijedu uprava toga trgovačkog lanca.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE