GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvoz hrane raste brže od izvoza

Uvoz hrane raste brže od izvoza
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2018 / 13:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rast izvoza, ali i uvoza hrane, nastavljen je i u ovoj godini, pri čemu je brže porastao uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od njihova izvoza, pokazuju podaci HGK.

Prema tim podacima, Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od gotovo 1,78 milijardi američkih dolara, dok je uvoz hrane u istom lanjskom razdoblju vrijedio nešto manje od 1,49 milijardi USD.

Istodobno, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvih je šest mjeseci ove godine iznosio nešto više od 1,07 milijardi USD, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio nešto više od 0,91 milijardi USD. Zbog bržeg rasta uvoza prehrambenih proizvoda od njihova izvoza povećao se manjak u razmjeni tih proizvoda s inozemstvom, i to s 575 na 704 milijuna USD, pokazuju podaci HGK.

Slični su rezultati i kada se vrijednosti izvoza i uvoza iskažu u eurima. Naime, kako pokazuju podaci Komore, ukupan izvoz hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvih je šest mjeseci vrijedio 884 milijuna eura, što je 4,25 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, uvoz hrane dosegao je vrijednost od gotovo 1,47 milijardi eura, što je oko šest posto više. Zbog bržeg rasta uvoza od izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećao se i manjak u razmjeni tih proizvoda s inozemstvom, i to s 531 milijuna eura, koliko je iznosio u prvih šest mjeseci prošle godine, na 583 milijuna eura u prvoj polovici ove godine.

- Nastavak je to višegodišnjih pozitivnih trendova, iako rast izvoza usporava - istakao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu HGK.

Komorini podaci pokazuju da smo u 2017. godini zabilježili smo rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od 7,5 posto u odnosu na 2016. Uvoz tih proizvoda je, pak, lani porastao 11,5 posto u odnosu na 2016. Inače, ukupan hrvatski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prošloj je godini vrijedio oko 1,88 milijardi eura, dok je uvoz tih proizvoda dosegao gotovo 2,92 milijarde eura.

Kada je riječ o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, Hrvatska, ističu u Komori, najviše izvozi čokoladu i druge proizvode s kakaom, zatim svježu i rashlađenu ribu i cigarete. S druge strane, najviše uvozimo svinjsko meso, kruh i pekarske proizvode, kao i pripravke za prehranu životinja.

Od 24 skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u plusu smo u razmjeni s inozemstvom samo u sedam skupina proizvoda. Riječ je, ističu u Komori, o žitaricama, ribi, šećeru, uljanom sjemenju i ljekovitom bilju, duhanu, mesnim prerađevinama i raznim proizvodima za hranu. U HGK upozoravaju i da je niska pokrivenost uvoza izvozom kod poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

- Ukupna pokrivenost uvoza izvozom kod poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od samo 60 posto ukazuje na opću nisku konkurentnost i nedostatan obujam domaće proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda prehrambeno-prerađivačke industrije. Posebno nas trebaju brinuti one kategorije u kojima je pokrivenost uvoza izvozom manja od 50 posto, a to su upravo one kategorije u kojima imamo nedostatnu proizvodnju - meso, mlijeko i mliječni proizvodi, povrće i voće - zaključio je Kovačević.

Tagovi: hrana, uvoz hrane, čokolada, cigarete, svinjetina, Dragan Kovačević, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Pipistrel proizvodi letjelice i za američku vojsku
USPJESI
Pipistrel proizvodi letjelice i za američku vojsku
AJDOVŠČINA - Slovenski Pipistrel već sedam godina isporučuje letjelice za nadzor zrakoplova specijalnoj jedinici američke vojske.
Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom raznijela 46.000 godina stare špilje Aboridžina
ISPRIKA
Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom raznijela 46.000 godina stare špilje Aboridžina

SYDNEY - Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog doba, prenosi u nedjelju BBC.

Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
PROJEKTI
Glas poduzetnika: Prijavite neutemeljeno postupanje inspektora
ZAGREB - Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika: “Ovdje štiti UGP“. Naši članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
ČARTERI
Uskoro čarter letovi iz Ljubljane za Dubrovnik
LJUBLJANA - Zračna luka Ljubljana ovo će ljeto imati niz letova za Hrvatsku i Grčku.
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
TEŠKA VREMENA
Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
ZAGREB - Naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale su za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto, otkrili su iz Udruge novinskih izdavača ocijenivši da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav ''nisu nikad vidjeli u povijesti''.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE