GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Utjecalo i TV oglašavanje: Potrošači u krizi najviše kupovali u Konzumu i Lidlu

Utjecalo i TV oglašavanje: Potrošači u krizi najviše kupovali u Konzumu i Lidlu
MALOPRODAJA I MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 20:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sektor maloprodaje doživio je mnoge promjene od veljače 2020. godine, kada je Hrvatsku zahvatila pandemija COVID-19.

AdScanner i GfK proveli su istraživanje nad šest najuspješnijih oglašivača u Hrvatskoj: Konzum Plus, Lidl, Kaufland, Spar, Plodine i Tommy, i utvrdili kako su se prilagodili novonastaloj situaciji, jesu li iskoristili pojačanu konzumaciju medija i nastavili s redovnim marketinškim aktivnostima ili su zaustavili svoje kampanje s obzirom na opći rast prodaje. Istraživanje je provedeno u periodu od 24. veljače do 26. travnja 2020.

Budući da je izrazito velik broj ljudi ostajao kod kuće, dolazi do očekivanog porasta televizijske gledanosti, što je naročito izraženo u 12. i 13. tjednu, početkom lock downa, kao i u dane neposredno nakon potresa u Zagrebu. U prosjeku, gotovo 30% PayTV kućanstava u Republici Hrvatskoj gledalo je televiziju u tjednu nakon zagrebačkog potresa, odnosno u razdoblju od 23. do 29. ožujka 2020. Pojačan je interes i za informativnim sadržajem što pokazuje i porast gledanosti kanala HRT4. S prosječnim tjednim udjelom u gledanosti od 1,6% u siječnju i veljači, HRT4 penje se na 7,5% u najgledanijem tjednu. Početkom „Škole na 3.“ značajnije raste i gledanost kanala HRT3. Najveće skokove u promatranom periodu, na cijelom danu, zabilježili su kanali HRT-a.

Dok televizija bilježi skok u rastu gledanosti, istovremeno se naglo režu budžeti za oglašavanje u mnogim sektorima. Isti trend prate i hipermarketi – supermarketi: s prosječno 2200 emitiranih spotova tjedno, količina prikaza se smanjuje na oko 1300 emitiranja u 12. tjednu, što posljedično utječe na razinu isporučenih XRPa. Valja napomenuti i kako, usprkos početnim rezovima, oglašivači kasnije pojačavaju aktivnosti što je, s obzirom na podatke, bila dobra odluka.

Udio kućanstava koja su posjetila pojedini trgovački lanac i marketinške aktivnosti pojedinog lanca u pozitivnoj su korelaciji od 60%. Posjećeniji su bili upravo trgovački lanci koji su imali više marketinških aktivnosti u proteklom periodu. S povećanjem količine marketinških aktivnosti, posjećenost svih trgovina poprima oblik uzlazne krivulje.

U razdoblju od 24. veljače do 26. travnja 2020. ukupno tržište hipermarketa i supermarketa raslo je 16% vrijednosno u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći je rast u 11. tjednu (51%), a slijede 12. i 17. tjedan s gotovo 40% rasta.

Istraživanje je fokusirano na šest najvećih trgovačkih lanaca prema rezultatima reklamnih kampanja i posjećenosti od strane kupaca: Konzum Plus, Lidl, Kaufland, Spar, Plodine i Tommy. Svi su trgovci u analiziranom razdoblju suočeni s padom penetracije u odnosu na standardne brojeve, uslijed smanjene frekvencije odlaska kupaca u trgovine. Rezultati pokazuju kako je 76% kućanstava svoju kupovinu obavilo u Konzum Plusu, 70% u Lidlu, 51% u Sparu, 50% u Plodinama, 44% u Kauflandu i 17% u Tommyju.

Frekvencija kupovine, kao i ukupan broj košarica doživjeli su pad od 15%, dok je ukupna vrijednost košarice rasla za 36%. Pad frekvencije kupovine različit je među trgovcima kao i ukupan broj košarica, dok je rast vrijednosti košarica kod svih ujednačen.

Zaključno, iako svi obuhvaćeni lanci bilježe rast u vrijednosti košarica u odnosu na isto razdoblje prošle godine, neki će trgovci u fazi normalizacije biti suočeni s problemom broja kupaca u svojim trgovinama. Neke navike usvojene u posljednja dva mjeseca, neće se u potpunosti promijeniti i vratiti na staro. Trgovci koji imaju relativno veći pad penetracije kupaca imat će veći problem održavanja dugoročnog rasta. Stabilizacija krize uzrokovane koronavirusom i vraćanje na „novo normalno“ trebala bi dovesti do povratka marketinških aktivnosti, no one će morati biti dobro promišljene, planirane i prilagođene situaciji uz stalno praćenje i analiziranje ponašanja kupaca

Tagovi: oglašavanje, marketing, AdScanner, GfKtelevizijsko oglašavanje, Konzum, Konzum Plus, Lidl, Kaufland, Spar, Plodine, Tommy, maloprodaja, potrošnja, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE