GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ususret mjerama Vlade: Trgovci podigli cijene mljevenog mesa

Ususret mjerama Vlade: Trgovci podigli cijene mljevenog mesa
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2022 / 09:13
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U Vladinom paketu mjera za borbu protiv inflacije trebalo bi biti i ograničenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Riječ je nužnim namirnicama čija bi se cijena trebala ograničiti kako bi se zaštitilo građane, a mediji ovih dana spominju da se na tom popisu nalazi i - mljeveno meso.

Martin Evačić, predsjednik uprave Narodnog trgovačkog lanca (NTL) i predsjednik HUP-ove Udruge trgovine, potvrdio je za Novi list da je Vlada razgovarala s deset najvećih tvrtki u maloprodaji o ograničenju cijena osnovnih proizvoda. O konkrentnim iznosima na kojima bi se stavio limit za osnovne proizvode nije se razgovaralo, a Evačić pretpostavlja da će donijeti uredbu kojom će ograničiti cijene. 'Istaknuli smo na sastanku da trgovci ne određuju nabavne cijene niti na njih mogu utjecati, te smo predložili da Vlada za određene proizvode ograniči i odredi marže te da onda inspektori prate provođenje te odluke. Mi robu po zakonu ispod nabavne cijene ne smijemo prodavati, jer nam prijete kazne do pet milijuna kuna', kaže Evačić.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom predviđa kaznu do pet milijuna kuna, a jedan od poznatijih slučajeva je kazna u iznosu od 1,3 milijuna kuna koju je lani Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla trgovačkom lancu Spar jer je ta tvrtka, kako je tvrdio AZTN, brašno u razdoblju od 9. do 11. studenoga 2018. godine prodavala po cijeni nižoj od nabavne.

Osim kazni, Evačić kaže da ograničavanje cijena otvara i pitanje opskrbe jer se samo po sebi nameće pitanje hoće li trgovci prodavati robu, ako to i ne bude kažnjivo, ispod cijene po kojoj je nabavljaju i koliko će moći podnijeti takve gubitke.

'Mi smo jutros dobili nove nabavne cijene mesa, koje su veće za deset posto od dosadašnjih. Nabavne cijene mesa sada se mijenjaju svaki tjedan. Možemo prihvatiti te cijene ili odlučiti da tog proizvoda neće biti u trgovinama. Ako Vlada privremeno i suspendira kazne za prodaju ispod nabavne cijene, tko će nabavljati neki proizvod i prodavati ga mjesecima ispod cijene i na njemu gubiti, a to onda može značiti samo nestašicu određenih proizvoda', upozorava Evačić. Dodaje i da nije jasno kako bi se cijene svježeg mesa i dalje formirale slobodno, a bile bi ograničene cijene mljevenog mesa koje se radi iz tog istog mesa za čije cijene nema ograničenja, piše Novi list.

Tagovi: mljeveno meso, Martin Evačić, zamrzavanje cijena, trgovina, Narodni trgovački lanac
PROČITAJ I OVO
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE