GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uspješan prvi let Pipistrelovog hibridnog električnog aviona na vodikov pogon

Uspješan prvi let Pipistrelovog hibridnog električnog aviona na vodikov pogon
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 20:01
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
AJDOVŠČINA - Prvi hibridni električni zrakoplov s pogonom na vodik na pogon vodikom tvrtke Pipistrel Vertical Solutions uspješno je obavio prvi let. Avion je u studenom uspješno doletio iz mariborske zračne luke i postavio prekretnicu za budućnost leta bez ugljika.

"Pipistrel je od samog početka svjestan da je zrakoplovstvo jedna od glavnih onečišćivača zraka. Zbog toga je prije dvadeset godina počeo razvijati električne zrakoplove i počeo ih masovno proizvoditi 2007. godine," izjavio je za SETimes direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

"Činjenica da smo prvi u svijetu certificirali električni zrakoplov u lipnju, potvrđuje da smo vodeći u razvoju električnih pogona i istinski pionir korisnog zrakoplovstva bez ugljika, također u komercijalne svrhe i za prijevoz putnika. "

U Pipistrelu su svjesni da električni zrakoplov trenutno ima ograničeni domet i upotrebljivost zbog gustoće energije baterija. Stoga se hibridni pogon koji se sastoji od elektromotora i vodikovih gorivih ćelija pokazuje idealnim rješenjem ovog problema.

"U ovoj kombinaciji električna energija više ne dolazi iz teških baterija koje zrakoplov nosi sa sobom, već se tijekom leta proizvodi u gorivim ćelijama iz kisika koji crpi iz atmosfere i lakog vodika koji avion nosi sa sobom", rekao je. objasnio.

Vodik je izuzetno jeftin izvor energije, može se dobiti bilo gdje, lagan je i, što je najvažnije, jedini nusprodukt ove reakcije je potpuno čista vodena para. To znači da je takav zrakoplov u potpunosti bez štetnih emisija.

Prije nekoliko godina, Pipistrel je započeo suradnju s još tri partnera na razvoju zrakoplova s vodikovim gorivnim ćelijama, koji je zatim kao prvi zrakoplov na vodikov pogon na vodik četverosjeda zrakoplovom upravljao zračnom lukom u Stuttgartu 29. rujna 2016. Isti zrakoplov koristi se za daljnja istraživanja, razvoj i poboljšanja u u okviru projekta MAHEPA. Pod vodstvom Pipistrelove tvrtke Vertical Solutions sudjeluju i partneri iz Njemačke H2FLY GmbH Compact Dynamics, DLR - Njemački zrakoplovni centar te Sveučilište u Ulmu i Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske, Politecnico di Milano i Sveučilište u Mariboru.

Ljeta koja su se posljednjih tjedana odvijala u zračnoj luci Maribor dokazala su da je i u ovim izuzetno zahtjevnim vremenima moguće postići razvojna postignuća svjetske klase međunarodnom suradnjom i unatoč svim ograničenjima i izazovima koje postavlja covid-19. Slovenska agencija za civilno zrakoplovstvo također ima velike zasluge za njih. Prema riječima partnera, postignuće konzorcija MAHEPA i svih uključenih partnera predstavlja veliku prekretnicu u razvoju velikih putničkih zrakoplova s nula emisija i time doprinos čistoj atmosferi.

„Za Pipistrel to znači stjecanje znanja i iskustva potrebnih za naš sljedeći projekt koji razvijamo, putnički zrakoplov na vodikove gorivne ćelije s 19 sjedala koji će u dva sata moći letjeti gotovo nečujno na udaljenosti do 1.000 kilometara bez ikakvog "Uvjereni smo da će prototip poletjeti prije kraja desetljeća," rekao je Boscarol.

Istodobno, tvrtka je svjesna da ponekad prijevoz do glavnih zračnih luka i tamošnji kontrolni postupci znače veći gubitak vremena od samog leta. Razvojem zrakoplova kojima je potrebna izuzetno kratka pista, zračne luke žele približiti putnicima.

"To će omogućiti korištenje postojećih, malih i putnicima ugodnih zračnih luka, također za međudržavna putovanja i transfere izravno na terminale međunarodnih zračnih luka", zaključio je Boscarol.

Tagovi: Pipistrel, hibridni električni avion, Pipistrel Vertical Solutions, Aerodrom Maribor, vodik, vodikov pogon, Ivo Boscarol
PROČITAJ I OVO
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
UHLJEBI
Hrvatske šume su utočište za političke uhljebe
ZAGREB - Hrvatske šume, državna tvrtka koja je u fokus javnosti došla zbog poruka koje su najviši vladini dužnosnici slali bivšem predsjedniku uprave oko zapošljavanja njima bliskih osoba, posljednjih je godina očito postala utočište za političke uhljebe.
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
TVRDNJE
Siemens demantira da je turski željeznički ugovor sadržavao klauzulu o bojkotu Izraela
ESSEN - Inženjerska tvrtka Siemens zanijekala je izvješće njemačkog medija da je u ugovoru s turskom državnom željezničkom kompanijom u petak postojala klauzula o bojkotu Izraela.
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
CIJENE
Nestle će ove godine povećati cijene svojih proizvoda
FRANKFURT - Nestlé će ove godine morati povećati cijene svojih prehrambenih proizvoda kako bi nadoknadio veće troškove proizvodnje, izjavio je danas za njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" izvršni direktor Mark Schneider.
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
REKORDI
Mes: Slovenske železnice, prema prvoj procjeni, prošle godine s rekordnim rezultatima
LJUBLJANA - Slovenske željeznice (SŽ) lani su, prema prvim procjenama, ostvarile nešto više od 40 milijuna eura dobiti iz poslovanja, uz prihode od 620 milijuna eura, što je najviše dosad, rekao je u četvrtak generalni direktor te tvrtke Dušan Mes. intervju za online portal 24ur.com. Među planovima za budućnost istaknuo je preuzimanje preostalog udjela u Nomagu.
Aerodrom Banja Luka: Uskoro linije za Atenu i Milano
LETOVI
Aerodrom Banja Luka: Uskoro linije za Atenu i Milano

BANJA LUKA - Aerodrom Banja Luka u toku ove godine planira uvođenje više letova za nove destinacije širom Evrope. Na ljeto je dogovorena linija za Atinu, razgovara se o povezivanju s Milanom, a neki postojeći letovi će biti povećani.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE