GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uspješan prvi let Pipistrelovog hibridnog električnog aviona na vodikov pogon

Uspješan prvi let Pipistrelovog hibridnog električnog aviona na vodikov pogon
PODUHVAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 20:01
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
AJDOVŠČINA - Prvi hibridni električni zrakoplov s pogonom na vodik na pogon vodikom tvrtke Pipistrel Vertical Solutions uspješno je obavio prvi let. Avion je u studenom uspješno doletio iz mariborske zračne luke i postavio prekretnicu za budućnost leta bez ugljika.

"Pipistrel je od samog početka svjestan da je zrakoplovstvo jedna od glavnih onečišćivača zraka. Zbog toga je prije dvadeset godina počeo razvijati električne zrakoplove i počeo ih masovno proizvoditi 2007. godine," izjavio je za SETimes direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

"Činjenica da smo prvi u svijetu certificirali električni zrakoplov u lipnju, potvrđuje da smo vodeći u razvoju električnih pogona i istinski pionir korisnog zrakoplovstva bez ugljika, također u komercijalne svrhe i za prijevoz putnika. "

U Pipistrelu su svjesni da električni zrakoplov trenutno ima ograničeni domet i upotrebljivost zbog gustoće energije baterija. Stoga se hibridni pogon koji se sastoji od elektromotora i vodikovih gorivih ćelija pokazuje idealnim rješenjem ovog problema.

"U ovoj kombinaciji električna energija više ne dolazi iz teških baterija koje zrakoplov nosi sa sobom, već se tijekom leta proizvodi u gorivim ćelijama iz kisika koji crpi iz atmosfere i lakog vodika koji avion nosi sa sobom", rekao je. objasnio.

Vodik je izuzetno jeftin izvor energije, može se dobiti bilo gdje, lagan je i, što je najvažnije, jedini nusprodukt ove reakcije je potpuno čista vodena para. To znači da je takav zrakoplov u potpunosti bez štetnih emisija.

Prije nekoliko godina, Pipistrel je započeo suradnju s još tri partnera na razvoju zrakoplova s vodikovim gorivnim ćelijama, koji je zatim kao prvi zrakoplov na vodikov pogon na vodik četverosjeda zrakoplovom upravljao zračnom lukom u Stuttgartu 29. rujna 2016. Isti zrakoplov koristi se za daljnja istraživanja, razvoj i poboljšanja u u okviru projekta MAHEPA. Pod vodstvom Pipistrelove tvrtke Vertical Solutions sudjeluju i partneri iz Njemačke H2FLY GmbH Compact Dynamics, DLR - Njemački zrakoplovni centar te Sveučilište u Ulmu i Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske, Politecnico di Milano i Sveučilište u Mariboru.

Ljeta koja su se posljednjih tjedana odvijala u zračnoj luci Maribor dokazala su da je i u ovim izuzetno zahtjevnim vremenima moguće postići razvojna postignuća svjetske klase međunarodnom suradnjom i unatoč svim ograničenjima i izazovima koje postavlja covid-19. Slovenska agencija za civilno zrakoplovstvo također ima velike zasluge za njih. Prema riječima partnera, postignuće konzorcija MAHEPA i svih uključenih partnera predstavlja veliku prekretnicu u razvoju velikih putničkih zrakoplova s nula emisija i time doprinos čistoj atmosferi.

„Za Pipistrel to znači stjecanje znanja i iskustva potrebnih za naš sljedeći projekt koji razvijamo, putnički zrakoplov na vodikove gorivne ćelije s 19 sjedala koji će u dva sata moći letjeti gotovo nečujno na udaljenosti do 1.000 kilometara bez ikakvog "Uvjereni smo da će prototip poletjeti prije kraja desetljeća," rekao je Boscarol.

Istodobno, tvrtka je svjesna da ponekad prijevoz do glavnih zračnih luka i tamošnji kontrolni postupci znače veći gubitak vremena od samog leta. Razvojem zrakoplova kojima je potrebna izuzetno kratka pista, zračne luke žele približiti putnicima.

"To će omogućiti korištenje postojećih, malih i putnicima ugodnih zračnih luka, također za međudržavna putovanja i transfere izravno na terminale međunarodnih zračnih luka", zaključio je Boscarol.

Tagovi: Pipistrel, hibridni električni avion, Pipistrel Vertical Solutions, Aerodrom Maribor, vodik, vodikov pogon, Ivo Boscarol
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE